Επετειακή εκδήλωση του ΠΔΣ για τα 55 χρόνια από την ίδρυση του Εργατικού Δικαστηρίου

Παραγωγική και άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η διαδικτυακή επετειακή εκδήλωση του ΠΔΣ για τα 55 χρόνια από την ίδρυση του Εργατικού Δικαστηρίου που πραγματοποιήθηκε χθες (25/1), την οποία παρακολούθησαν μεγάλος αριθμός δικηγόρων.
Τον εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος του ΠΔΣ κ. Γιώργος Χριστοφίδης, ο οποίος είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης.
Ομιλητές ήταν η δικαστής του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών κα Ελένη Κωνσταντίνου και οι δικηγόροι κ. Πόλυς Πολυβίου, κ. Στυλιανός Χριστοφόρου και κ. Νίκος Παναγιώτου, με ενδιαφέρουσες και κατατοπιστικές εισηγήσεις με θεματικές «Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών: Ίδρυση και εξέλιξη ΔΕΔ», «Εργατική Νομοθεσία: Εκσυγχρονισμός και εξελίξεις μέχρι σήμερα», «Επιρροές Ευρωπαϊκού/ Ενωσιακού Δικαίου στο Κυπριακό Εργατικό Δικαστήριο», και «Σχέση Εξαρτημένης Εργασίας και Μέτοχοι Ιδιωτικών Εταιρειών, αντίστοιχα.
Στο πλαίσιο της τρίωρης εκδήλωσης έγινε παρουσίαση, ανασκόπηση των εξελίξεων και κωδικοποίηση των αλλαγών που αφορούν το Εργατικό Δίκαιο και τις εργατικές νομοθεσίες, με έμφαση στις επιρροές που δέχθηκε το Κυπριακό Εργατικό Δικαστήριο από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ επιχειρήθηκε σύνδεση με επίκαιρα πρακτικά ζητήματα για το εν λόγω δίκαιο.
Ο κ. Χριστοφίδης, τονίζοντας στον χαιρετισμό του τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Εργατικό Δίκαιο σημείωσε ότι άπτεται ίσως του πλέον σημαντικότερου στοιχείου της καθημερινής ζωής και ίσως της σύγχρονης ανθρώπινης ύπαρξης δηλαδή της εργασίας, και ακολούθως προχώρησε σε συνοπτική ιστορική διαδρομή.
Στις 3 Μαρτίου 1967 δημοσιεύτηκε ο Περί Ετησίων Αδειών Νόμος 8/1967, ο οποίος στο άρθρο 12 προέβλεπε την Ίδρυση Διαιτητικού Δικαστηρίου, το οποίο εξελικτικά μετετράπη σε Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών που επιλύει εργατικές διαφορές, αυτοτελείς αξιώσεις και άλλες συμπληρωματικές διαφορές όπως καθορίζονται ειδικά στο άρθρο 12 του σχετικού Νόμου και που μπορούν να προκύψουν από την Εφαρμογή του.
Στις 31 Ιουλίου 1967 θεσπίστηκαν και οι σχετικοί Κανονισμοί. Η αρχική του σύσταση κρίθηκε αντισυνταγματική στις υποθέσεις 145 και 150/1975 εξαιτίας της «έκτασης και του τρόπου ανάμιξης της Εκτελεστικής Εξουσίας στον διορισμό και στους όρους υπηρεσίας του Προέδρου» αλλά είχε ήδη δημοσιευθεί ο Ν.5/73, ο οποίος αποκατάστησε το θέμα. Η ΚΔ το 2004 κατέστη πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «και επειδή η Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να είναι σε θέση να ασκεί κάθε επιλογή και διακριτική ευχέρεια που της προσφέρονται από το δίκαιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», με την 5η τροποποίηση του ΚΣ εισήγαγε το άρθρο 1Α στο Σύνταγμα βάσει του οποίου Κανονισμοί, Οδηγίες και άλλες πράξεις νομοθετικού χαρακτήρα έχουν νομική ισχύ στην ΚΔ.
 Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, το Κυπριακό Εργατικό Δίκαιο αρχίζει πλέον να διαμορφώνεται μαζί και παράλληλα με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση και απάντηση ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες, καταλήγοντας στην κοινή διαπίστωση ότι το Εργατικό Δίκαιο είναι δυναμική και αυτόνομη κατηγορία δικαίου, δεν είναι στατικό αλλά εξελίσσεται, μεταβάλλεται μέσα στον χρόνο σε συνάρτηση πάντοτε με τις εκάστοτε πολιτικοκοινωνικές συνθήκες.
Για το βίντεο πατήστε ΕΔΩ.
Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος
Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,