Επέστρεψε αναθεωρημένο το ν/σ για τις στρατηγικές αναπτύξεις ενώπιον της Βουλής

Το αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση αδειοδότησης στρατηγικών αναπτύξεων παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, έπειτα από την ενσωμάτωση προτάσεων που κατατέθηκαν το προηγούμενο διάστημα από Βουλευτές και εμπλεκόμενους φορείς, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενσωμάτωση προτάσεων της Επιτροπής στο κείμενο, αν και εκφράστηκαν επιφυλάξεις εκ μέρους Βουλευτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων για το είδος των αναπτύξεων που εμπίπτουν στον νόμο.

Παρουσιάζοντας το αναθεωρημένο κείμενο, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, πως αναθεωρήθηκε ο ίδιος ο τίτλος του νομοσχεδίου, ώστε να αφορά συγκεκριμένα «έργα στρατηγικής ανάπτυξης», προκειμένου ο τίτλος να ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο και την στόχευσή του, όπως εξήγησε. Στην ίδια κατεύθυνση, αφαιρέθηκε από το κείμενο ο όρος «επενδυτής» και υιοθετήθηκε ο όρος «φορέας» αντί αυτού.

Σημείωσε, ακόμα, ότι θα κατατεθούν προς ψήφιση κανονισμοί που αφορούν στα κριτήρια για τον προσδιορισμό των έργων στρατηγικής ανάπτυξης. Όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνου, η κατάρτιση των κανονισμών προέκυψε κατόπιν διατύπωσης προβληματισμών από την Επιτροπή για τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία μία ανάπτυξη θα θεωρείται ότι εμπίπτει στις πρόνοιες της συγκεκριμένης νομοθεσίας. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι με την αναθεώρηση του κειμένου μειώθηκαν οι εξουσίες του Υπουργού Εσωτερικών ως προς την έκδοση εντολών σε άλλες διοικητικές αρχές, που δεν υπάγονται στον Υπουργό.

Στο θέμα των κανονισμών εστίασε ο κ. Κωνσταντίνου και κατά την απάντησή του σε προβληματισμούς που τέθηκαν από Βουλευτές κατά τη συνεδρίαση, σχετικά με τη στόχευση του νομοσχεδίου και το είδος των επενδύσεων που θα διευκολύνει. Ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε ότι ο χαρακτηρισμός των αναπτύξεων προσδιορίζεται από τα κριτήρια των κανονισμών, οι οποίοι θα κατατεθούν προς ψήφιση μαζί με τη νομοθεσία.

Διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν αφορά όλες τις αναπτύξεις, αλλά ότι θα εξασφαλίζουν ταχεία διαδικασία αδειοδότησης μόνο αναπτύξεις που κρίνεται ότι ενισχύουν την οικονομία του τόπου σε τομείς πρωταρχικής σημασίας. Σημείωσε, δε, ως ένα από τα βασικά κριτήρια για να θεωρηθούν ως τέτοιες, το να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας από αυτές. «Πρόθεση της πολιτείας είναι να εξαιρούνται οι αναπτύξεις που αφορούν αμιγώς την ανάπτυξη γης», διευκρίνισε, εξηγώντας ότι γι’ αυτό τον λόγο η εκτελεστική εξουσία δεσμεύτηκε να φέρει προς ψήφιση του κανονισμούς που καθορίζουν τα κριτήρια των έργων στρατηγικής ανάπτυξης.

Όπως ανέφερε στη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής, η κατ’ άρθρο συζήτηση του αναθεωρημένου κειμένου του νομοσχεδίου θα αρχίσει στις 18 Μαΐου. Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έχουν αναθεωρηθεί ιδιαίτερα τα άρθρα του νομοσχεδίου τα οποία άπτονται των περιβαλλοντικών παραμέτρων, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που είχαν γίνει κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή το προηγούμενο διάστημα.

Εξάλλου, η εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι υπήρχε επικοινωνία με το Τμήμα Πολεοδομίας για την αναθεώρηση του κειμένου, κατά την οποία υπέβαλαν εισηγήσεις για τη διαμόρφωση του περιεχομένου του. Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, άλλωστε, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι τα άρθρα για τα οποία εκφράστηκαν προβληματισμοί έχουν αναθεωρηθεί. Διατύπωσε, όμως, προβληματισμούς και επιφυλάξεις για τα στενά περιθώρια της διαδικασίας εξέτασης της περιβαλλοντικής μελέτης, καθώς και για τον χρόνο για διαβούλευση με το ευρύ κοινό, που περιορίστηκε σε 20 μέρες αντί 30. Επεσήμανε, δε, ότι προβλήματα δημιουργούνται λόγω μείωσης του προσωπικού σε καίρια τμήματα για την εξέταση των περιβαλλοντικών μελετών.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Terra Cypria, επεσήμανε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν κίνδυνοι από την υπερβολική ανάπτυξη που καταγράφηκε τα τελευταία 20 χρόνια στην Κύπρο, λέγοντας ότι έχει σφραγιστεί μεγάλο ποσοστό γης. Αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να γίνεται πιο ενδελεχής έλεγχος για περιβαλλοντικές επιπτώσεις τω έργων και να λαμβάνονται υπόψη οι παράμετροι της κλιματικής αλλαγής και της ξηρασίας.

Την ικανοποίηση του εξέφρασε για το κείμενο το Υπουργείο Οικονομικών, όπως επίσης και το ΚΕΒΕ, το οποίο ζήτησε να επισπευσθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου. Ο εκπρόσωπος της ΟΕΒ εξέφρασε προβληματισμούς για τη διασφάλιση των χρονικών περιθωρίων που δίνονται και επεσήμανε ότι ενδεχομένως να έπρεπε να δίνεται προκαταρτική πολεοδομική άδεια στους επενδυτές. Σύμφωνη γνώμη με την άποψη για προκαταρτική πολεοδομική άδεια εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Μεγάλων Επενδύσεων στη συνεδρίαση.

Με παρέμβασή του στη συνεδρίαση, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννη, επεσήμανε ότι εάν η νομοθεσία έχει οριζόντια χρήση, θα είναι εντελώς λανθασμένη και ότι το ζητούμενο θα πρέπει να είναι να επικεντρωθεί σε εξαιρετικές στρατηγικές επενδύσεις που χρειάζονται ειδικές προϋποθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στον ορισμό και πρότεινε να παρευρίσκεται και ο Υπουργός Εσωτερικών σε επόμενη συζήτηση στην Επιτροπή για τον ορισμό.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό νομοσχέδιο, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, «γιατί αφορά την ανάπτυξη του τόπου, τις αναπτύξεις σε όλη την Κύπρο, αλλά από την άλλη θα πρέπει να δούμε και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και θέματα δημοσίου συμφέροντος και κοινής ωφελείας», όπως είπε.

«Επομένως κατά την κατ΄ άρθρο συζήτηση που θα ξεκινήσει στην επόμενη συνεδρίαση, θα δούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και απέναντι στο περιβάλλον, αλλά και απέναντι στους πολίτες που θέλουν να προβούν σε αναπτύξεις στρατηγικής σημασίας, στο πλαίσιο και της γενικότερης πολιτικής του κράτους, για να δημιουργήσουμε προοπτικές υγιούς ανάπτυξης και να θέσουμε τα θεμέλια ώστε να μην υπάρχουν τα έκτροπα της ανάπτυξης και της υπερβολής», πρόσθεσε.

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σημείωσε σε παρέμβασή της στη συνεδρίαση τη σημασία της σφράγισης γης, λέγοντας ότι αυτή «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ερημοποίηση». Εξέφρασε την άποψη ότι το νομοσχέδιο προχωρά σε κακό δρόμο και ότι δεν ότι είναι προς όφελος της Κύπρου και των πολιτών.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ και Πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, με παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση της, επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην ποιότητα των αναπτυξιακών έργων, από τον τρόπο που θα διαμορφωθούν οι πρόνοιες.

πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,