Επαναλειτουργούν την ερχόμενη Τρίτη Ειδικά σχολεία, νηπιαγωγεία και κυλικεία – Διαβάστε τις οδηγίες

Σύμφωνα με τις σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με την Γ΄ Φάση της άρσης προστατευτικών μέτρων έναντι της επιδημίας από την Τρίτη, 9 Ιουνίου 2020 επαναλειτουργούν τα δημόσια νηπιαγωγεία. Μπορούν επίσης να λειτουργήσουν τα κοινοτικά και τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

Η λειτουργία των νηπιαγωγείων στην επόμενη χρονική περίοδο διέπεται από Υγειονομικό Πρωτόκολλο το οποίο έχει ετοιμαστεί από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και πρέπει να εφαρμόζεται από όλα τα νηπιαγωγεία, όπως επίσης και τις παιδικές λέσχες, τα ολοήμερα και θερινά σχολεία και άλλα ανάλογα προγράμματα. Το Πρωτόκολλο κοινοποιείται σε όλα τα νηπιαγωγεία για να γίνει σχετική ενημέρωση και στους γονείς/κηδεμόνες και αναρτάται στον Ιστότοπο του Υπουργείου.

Επίσης με σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και στη βάση της προηγούμενης σύμφωνης γνώμης της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) ανακοινώνει  ότι λήγει η αναστολή λειτουργίας των Ειδικών Σχολείων, τα οποία επαναλειτουργούν την Τρίτη, 9 Ιουνίου 2020.

Διευκρινίζεται ότι όπως ορίζεται στο σχετικό Υγειονομικό Πρωτόκολλο, στη βάση των σημερινών επιδημιολογικών δεδομένων και λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη διαρρύθμιση των αιθουσών στα νηπιαγωγεία, μπορεί να φοιτούν μέχρι τρία παιδιά κάθε δέκα τετραγωνικά μέτρα της αίθουσας διδασκαλίας στα νηπιαγωγεία.

Διαβάστε το Πρωτόκολλο για τα νηπιαγωγεία

Τα Ειδικά Σχολεία θα λειτουργήσουν εφαρμόζοντας ειδικό Υγειονομικό Πρωτόκολλο που έχει ετοιμαστεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το οποίο αναρτάται στον Ιστότοπο του ΥΠΠΑΝ.

Διαβάστε τις Οδηγίες για τα Ειδικά Σχολεία

Καλούνται οι γονείς/κηδεμόνες παιδιών που φοιτούν σε Ειδικά Σχολεία να έλθουν σε συνεννόηση με την Ειδική Επιτροπή που λειτουργεί στο ΥΠΠΑΝ σχετικά με την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων προστασίας και τη φοίτηση των παιδιών σε Ειδικές Μονάδες και Ειδικά Σχολεία.

Τα Ειδικά Σχολεία θα είναι έτοιμα να υποδεχθούν τα παιδιά. Οι διευθύνσεις και το προσωπικό έχουν ενημερωθεί και γίνονται επιμορφωτικά σεμινάρια για το Ειδικό Πρωτόκολλο σε όλο το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων και των συνοδών.

Στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Κυβέρνησης για σταδιακή άρση των περιορισμών και επανεκκίνηση της οικονομίας, το ΥΠΠΑΝ προχωρεί στην επαναλειτουργία των κυλικείων των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων.

Η ημερομηνία επαναλειτουργίας των κυλικείων θα είναι η 9η Ιουνίου 2020 και θα γίνει βάσει των υγειονομικών κανόνων προφύλαξης, οι οποίοι θα πρέπει να τηρηθούν με σχολαστικότητα, για την ασφάλεια των μαθητών και των μαθητριών. Για θέματα ασφάλειας, αποφασίστηκε όπως πωλούνται μόνο συσκευασμένα προϊόντα. Ως εκ τούτου, όλα τα αρτοποιητικά είδη και τα σάντουιτς θα πρέπει να είναι κλειστά σε ατομικές συσκευασίες. Παράλληλα, θα πρέπει να τηρηθούν οι πρόνοιες του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου που αφορούν την τήρηση των ενδεικνυόμενων αποστάσεων. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να διευθετηθεί η απαραίτητη επίβλεψη των παιδιών κατά την ώρα των διαλειμμάτων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Θα πρέπει επίσης να τοποθετηθούν οι απαραίτητες σημάνσεις στο πάτωμα για τις περιπτώσεις που θα υπάρχει αναμονή, σύμφωνα με τις οδηγίες των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων.

Σημειώνεται ότι, για τους/τις δικαιούχους μαθητές/μαθήτριες δωρεάν προγεύματος, θα καταβληθεί ειδικό επίδομα. Ως εκ τούτου, δεν θα παραχωρείται οποιοδήποτε είδος προγεύματος κατά τις ημέρες λειτουργίας των κυλικείων.

Δελτία Τύπου Υπουργείου Παιδείας

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , ,