Διεξήχθη χθες η επ’ ακροατηρίου συζήτηση στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, για τις συνεκδικαζόμενες προσφυγές της Κύπρου κατά δύο αποφάσεων του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) σχετικά με το εμπορικό σήμα “Χαλλούμι”
Οι προσφυγές ασκήθηκαν από την Κύπρο τον Απρίλιο του 2019 και τον Ιούνιο του 2019 με επίκληση της παράβασης του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1001 για το σήμα της ΕΕ.
Με βάση το ιστορικό της υπόθεσης, “τoν Σεπτέμβριο του 2013, η εταιρία Φιλώτας Μπέλλας & Υιός ΑΕ (Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Ελλάδα) υπέβαλε αίτηση καταχώρισης στο EUIPO του ακόλουθου εικονιστικού σήματος Halloumi χαλλούμι Vermion grill cheese/grill est/grill kase M BELAS PREMIUM GREEK DAIRY SINCE 1927, ως σήματος της ΕΕ, για προϊόντα που εμπίπτουν στην κλάση 29 και αντιστοιχούν σε εκχυλίσµατα κρέατος, γάλα και γαλακτοκοµικά προϊόντα, τυρί Χαλλούμι κ.α.”
“Στις 7 Ιουνίου 2015, καταχωρίστηκε ως σήμα της ΕΕ. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, η Κύπρος ζήτησε την κήρυξη ακυρότητας του σήματος αυτού, βασιζόμενη στα προγενέστερα λεκτικά σήματα πιστοποίησης ΧΑΛΛΟΥΜΙ HALLOUMI που είχαν καταχωριστεί το 1992, υπό τον αριθμό 36765, για το νωπό τυρί χαλλούμι και υπό τον αριθμό 36766, για το ώριμο τυρί χαλλούμι”.
“Στις 29 Αυγούστου 2017, η αίτηση για την κήρυξη ακυρότητας απορρίφθηκε με αποφάσεις του τμήματος ακυρώσεων του EUIPO. Τον Οκτώβριο του 2017, η Κύπρος προσέφυγε κατά της τελευταίων αποφάσεων”.
“Στην υπόθεση Τ-281/19, με την απόφαση της 15ης Φεβρουαρίου 2019 το τέταρτο τμήμα προσφυγών του ΕUIPO απέρριψε την προσφυγή της Κύπρου που στηριζόταν στο προγενέστερο σήμα υπό τον αριθμό 36765. Στην υπόθεση T-351/19, με απόφαση της 9ης Απριλίου 2019, απέρριψε επίσης την προσφυγή που στηριζόταν στο σήμα υπό τον αριθ. 36766”, αναφέρεται.
Όπως επισημαίνεται στο ιστορικό, και στις δυο αποφάσεις, το ΕUIPO διαπίστωσε ότι “δεν υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης μεταξύ των αντιπαρατιθέμενων σημάτων, πρώτον, επειδή αυτά καλύπτουν ορισμένα προϊόντα διαφορετικά, και, δεύτερον, ακόμη και όταν καλύπτουν πανομοιότυπα ή παρόμοια προϊόντα, όπως το τυρί χαλλούμι, υπάρχει ασθενής διακριτικός χαρακτήρας των προγενέστερων σημάτων”.
“Έπειτα, το ΕUIPO θεώρησε ανεπαρκή τα στοιχεία της Κύπρου για την απόδειξη του ενισχυμένου διακριτικού χαρακτήρα των προγενέστερων σημάτων και ιδίως της φήμης τους στο πλαίσιο του συστήματος πιστοποίησης της Κύπρου. Δεδομένου ότι οι καταναλωτές που αγοράζουν τυρί χαλλούμι δεν είναι σε θέση να διακρίνουν την πιστοποιημένη ποιότητα, δεν θα μπορούσε να υπάρξει ζημιά στα προγενέστερα σήματα”, αναφέρεται.
Tέλος, το EUIPO εκτίμησε, μεταξύ άλλων, ότι “η περιγραφική έννοια της λέξης `χαλλούμι΄ αποκλείει την διαπίστωση ότι ένας παραγωγός τυριού ενήργησε κακόπιστα κατά την κατάθεση της αίτησης του σήματος, ο οποίος χρησιμοποιεί μια λέξη που προσδιορίζει τον συγκεκριμένο τύπο τυριού που παράγει”.
Πηγή : ΚΥΠΕ