Επαφές Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Καγκελάριο της Αυστρίας για επανεκκίνηση τουρισμού, ΑΟΖ και οικονομία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Σεμπάστιαν Κουρτζ συζήτησαν τηλεφωνικώς για την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στις δύο χώρες, σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, τις θετικές ενδείξεις τόσο στην Κύπρο όσο και στην Αυστρία, επισημαίνοντας ότι τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν το άνοιγμα των δύο χωρών και την επανέναρξη της τουριστικής τους βιομηχανίας. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, στις άριστες διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εκφράζοντας την βούληση της Κύπρου για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην αεροπορική σύνδεση Λάρνακας – Βιέννης και στην άμεση επανέναρξη των τακτικών δρομολογίων, εφόσον η Αυστρία συγκαταλέγεται στην κατηγορία χωρών που θεωρούνται ασφαλείς για πτήσεις από και προς την Κύπρο. Ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Κύπρος αποτελεί ιδανικό ασφαλή προορισμό για τους Αυστριακούς τουρίστες και προσβλέπει σε περισσότερες συνέργειες με την Αυστρία σε αυτό τον τομέα.

Ενημέρωσε, επίσης, τον Kαγκελάριο Κουρτζ για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τον αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα των παράνομων αυτών ενεργειών και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Υπήρξε συναντίληψη ως προς τον ρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να διαδραματίζει παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις, καταδικάζοντας τις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας και εμμένοντας με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των αποφάσεων της.

Τέλος, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για το υπό συζήτηση Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης υπογραμμίζοντας την ανάγκη έγκαιρων αποφάσεων. Το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 19 Ιουνίου 2020. 

Δείτε την ανάρτηση του Προέδρου:

Fruitful phone conversation with 🇦🇹 Chancellor @sebastiankurz on the reopening of our economies following the #Covid19…

Gepostet von Νίκος Αναστασιάδης (Nicos Anastasiades) am Dienstag, 9. Juni 2020

Γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Παναγιώτη Σεντώνα

Print Friendly, PDF & Email