Επαφές Αναστασιάδη – Σακελλαροπούλου – Mητσοτάκη: Συντονισμός και συνεργασία για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων βάσει του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου

Αποκορύφωμα της τουρκικής προκλητικότητας χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης την απόφαση της Άγκυρας για μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου.

Υποδεχόμενη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Αθήνα, η κ. Σακελλαρόπουλου χαρακτήρισε το Κυπριακό ως κορυφαίο ζήτημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η κ. Σακελλαρόπουλου σημείωσε οι η Ελλάδα παραμένει σταθερά στο πλευρό της Κύπρου με στόχο μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Αναφορικά με την Αγία Σοφία η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε ότι η απόφαση για μετατροπή της σε τζαμί πλήττει τον Ελληνισμό αλλά και ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο και τόνισε ότι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν μπορεί να εργαλειοποιείται με τέτοιο τρόπο και με στόχο τα πολιτικά οφέλη. «Η απόφαση της Τουρκίας την απομακρύνει από τις αρχές της κοσμικότητας και του πλουραλισμού και διχάζει την περιοχή» τόνισε η κ. Σακελλαρόπουλου. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα και η διεθνής κοινότητα καλούνται να πράξουν με τρόπο έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια. 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ως αποκορύφωμα της τουρκικής προκλητικότητας την απόφαση της Άγκυρας για μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας. Παράλληλα, δήλωσε ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας με τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τα όσα συμβαίνουν σε Συρία και Ιράκ, το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη αλλά και οι απειλές για σφετερισμό της ελληνικής ΑΟΖ καταδικάζονται από σύσσωμη την ανθρωπότητα. «Η στάση τη Τουρκίας αντιβαίνει σε όλες τις αρχές και αξίες της ΕΕ και στις υποχρεώσεις ενός κράτους» σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του στην Αθήνα σηματοδοτεί την βούληση συντονισμού και συνεργασίας των δυο χωρών για επίτευξη του κοινού στόχου που δεν είναι άλλος από την επικράτηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της καλής γειτονίας.

Δείτε την ανάρτηση του Προέδρου:

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που πραγματοποίησα σήμερα την πρώτη μου συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα…

Gepostet von Νίκος Αναστασιάδης (Nicos Anastasiades) am Dienstag, 14. Juli 2020

Διαβάστε επίσης: Απόλυτη ταύτιση απόψεων σε όλα τα θέματα που συζήτησαν, εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,