Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, της τελευταίας πριν τη διάλυσή της για τις βουλευτικές εκλογές, θα βρεθεί σήμερα το νομοσχέδιο για την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων ύψους €1 δισεκατομμυρίων για δάνεια προς επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους, που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών συζήτησε χθες τις προτεινόμενες τροπολογίες των κομμάτων.

«Υπερπηδώντας όλα τα ουσιαστικά και διαδικαστικά εμπόδια που τέθηκαν ενώπιον μας, η επιτροπή οικονομικών σήμερα, σε έκτακτη συνεδρία, λίγες ώρες πριν την τελευταία ολομέλεια, έλυσε το γόρδιο δεσμό των κρατικών εγγυήσεων και οδηγεί το νομοσχέδιο στην ολομέλεια προς ψήφιση», ανέφερε η Πρόεδρος της επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σε δηλώσεις μετά την έκτακτη συνεδρία της επιτροπής.

Σύμφωνα με τη κ. Ερωτοκρίτου, αλλάζει η κατανομή των ποσών των κρατικών εγγυήσεων, με €300 εκατομμύρια να κατανέμονται σε μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους, €550 εκατ. σε πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και €150 εκατ. σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν και κριτήρια βάσει του αριθμού των εργαζομένων και του κύκλου εργασιών. Το κυβερνητικό νομοσχέδιο προνοούσε €300 εκατ. σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα €700 εκατ. για όλες χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος είχε απευθύνει έκκληση στα πολιτικά κόμματα την Τρίτη «το θέμα αυτό να αντιμετωπιστεί στη σωστή του διάσταση». Η οικονομία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέφερε, «έχουν ανάγκη ρευστότητας και ο μόνος τρόπος αυτή τη στιγμή για να παραχωρηθεί αυτή η ρευστότητα είναι μέσω του σχεδίου που έχει υποβάλει η Κυβέρνηση και του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Οι κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες ύψους €1 δις προνοούν επιμερισμό του κινδύνου σε 70% για το κράτος και 30% για τις τράπεζες (σε περίπτωση αθέτησης της υποχρέωσης), ενώ η συνολική ρευστότητα που θα παραχωρηθεί ανέρχεται σε €1,43 δισ.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,