Ενστάσεις για τις αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση στους κανονισμούς χορήγησης αδειών στον δημόσιο τομέα εξέφρασαν οι συντεχνίες που συμμετείχαν στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Οι συντεχνίες ζήτησαν να γίνει διαβούλευση για το κείμενο των κανονισμών, σημειώνοντας ότι πέρα από συναντήσεις με κάποιες από αυτές, δεν είχε γίνει κάλεσμα για διαβούλευση, αν και τη θέση αυτή αντέκρουσε η Μαρία Κλεάνθους, Πρώτη Λειτουργός Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών.
Η κ. Κλεάνθους ανέφερε κατά την τοποθέτησή της ότι δεν είναι δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες από πλευράς συντεχνιών για τις άδειες ασθενείας. Σημείωσε ότι το μοντέλο που προτείνεται με τους νέους κανονισμούς, είναι αυτό που εφαρμόζεται και στην Ιρλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Σκοπός είναι να δοθεί το μήνυμα στον υπάλληλο ότι θα πρέπει να κάνει μία πιο συνετή χρήση της άδειας ασθένειας, ώστε αν συμβεί κάτι σοβαρό να έχει την ευχέρεια να καλύψει την απουσία του μέσω της παράτασης που προβλέπεται», είπε η κ. Κλεάνθους.
Οι προτεινόμενοι κανονισμοί, που έχουν ήδη πάρει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, προβλέπουν μείωση των ημερών ετήσιας άδειας ασθένειας με πλήρεις απολαβές, από 42 σε 28, και μείωση των ημερών άδειας ασθένειας χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό από οχτώ σε έξι ετησίως. Η κ. Κλεάνθους ανέφερε στην Επιτροπή ότι κατά καιρούς το Τμήμα δέχεται πιέσεις από εργοδότες για κατάργηση της πρόνοιας για άδεια ασθενείας χωρίς πιστοποιητικό.
Για παράταση της άδειας ασθενείας πέραν των 28 ημερών, προβλέπεται παραχώρηση άδειας έξι μηνών με πλήρεις απολαβές. Εφόσον υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω παράταση, θα μπορεί να γίνει αυτό για ακόμα για συνολικά 18 μήνες σε ορίζοντα τριών ετών, για έξι μήνες με το 60% των απολαβών και για ακόμα έξι μήνες με 50%. Επιπλέον απουσία λόγω ασθένειας, μετά την εξάντληση των 18 μηνών (τρία εξάμηνα), θα θεωρείται άδεια χωρίς απολαβές.
Η κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι για το κείμενο των κανονισμών είχε γίνει διαβούλευση με την ΠΑΣΥΔΥ στο πλαίσιο της μικτής επιτροπής προσωπικού, ενώ ακολούθησαν επαφές με τις συντεχνίες ΑΣΔΥΚ, ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΝΟ, ΠΑΣΕΚ, με τις οποίες δεν είχε γίνει διαβούλευση νωρίτερα, ενώ με την συντεχνία Ισότητα έγινε συνάντηση μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού η συντεχνία είχε υποβάλει αίτημα για ενημέρωση.
«Η αντίληψη που είχαμε ήταν ότι έγιναν κατανοητά τα πλείστα σημεία της συζήτησης και ότι παρέμενε η διαφωνία σε σχέση με τη μείωση των αδειών ασθενείας χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό», ανέφερε η κ. Κλεάνθους.
Επιφυλάξεις εξέφρασε η εκπρόσωπος του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, η οποία επεσήμανε ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται το επίπεδο προστασίας των υπαλλήλων που ήδη υπηρετούν, ώστε να μην παραβιάζονται τα δικαιώματά τους.
Είπε ακόμα ότι «η Επίτροπος εκφράζει επιφυλάξεις για τον χρονικό ορίζοντα τριών ετών για την παράταση άδειας ασθενείας για 18 μήνες, εφιστώντας την προσοχή στις περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση, ώστε οι υπάλληλοι που αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες, δε θα είναι παράλληλα αντιμέτωποι με τον φόβο απώλειας εισοδήματος.
Μετέφερε, πάντως, την ικανοποίηση της Επιτρόπου Διοικήσεως για ενσωμάτωση εισηγήσεων σχετικά με τη διακοπή της ισχύος της άδειας ανάπαυσης σε περίπτωση που ασθενήσει ο υπάλληλος.
Η Επίτροπος Νομοθεσίας εξέφρασε συμφωνία με τη τοποθέτηση του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και σημείωσε ότι με τους νέους κανονισμούς επιλύονται στρεβλώσεις στη διαδικασία εξέτασης υπαλλήλων από ιατροσυμβούλιο.
Η ΠΑΣΥΔΥ ανέφερε ότι δεν έχει συμφωνήσει με τους συγκεκριμένους κανονισμούς, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν εκσυγχρονιστικά σημεία σε αυτούς. Συμφώνησε με τις επισημάνσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως, αναφέροντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο της οικονομικής εξαθλίωσης χρόνιων ασθενών. Διαφωνία εξέφρασε και με τη μείωση ημερών άδειας ασθενείας. Είπε ότι είναι διαθέσιμη για να γίνει διαβούλευση και να διορθωθούν σημεία.
Η συντεχνία Ισότητα μετέφερε επισημάνσεις που κοινοποιεί σε ανοιχτή επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών. Έκανε λόγο για υποβάθμιση κεκτημένων δικαιωμάτων, και παρέπεμψε σε οδηγία της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η λήψη μέτρων δεν θα πρέπει να συνεπάγεται υποβάθμιση κοινωνικών δικαιωμάτων. «Θέλουμε να επισημάνουμε ότι η ανάγκη αντιμετώπισης κρουσμάτων κατάχρησης δεν μπορεί να δικαιολογήσει συρρίκνωση συνολικά των κεκτημένων δικαιωμάτων των υπαλλήλων στον τομέα της ασθένειας», ανέφερε η συντεχνία. Ζήτησε, δε, να γίνει διαβούλευση, σημειώνοντας ότι δεν έλαβε ποτέ πρόσκληση.
Έντονη διαμαρτυρία για την έλλειψη διαβούλευσης εξέφρασε και η ΠΕΟ και επιφυλάχθηκε να εκφράσει θέσεις, εφόσον κληθεί σε διαβούλευση. Από πλευρά της η ΣΕΚ είπε ότι επίσης δεν κλήθηκε σε διαβούλευση και εξέφρασε επιφυλάξεις για ό,τι αφορά χρόνιους ασθενείς. Η ΔΕΟΚ είπε επίσης ότι δε έγινε διαβούλευση και είπε ότι χρειάζεται να υπάρξει, για να κατατεθούν απόψεις.
Συμφωνία στο θέμα των χρόνιων ασθενών εξέφρασε και η ΠΑΣΥΝΟ. Αναφέρθηκε, επίσης, στην εφαρμογή των κανονισμών στην πράξη, σημειώνοντας ότι οι τροποποιήσεις των κανονισμών έχουν επιπλοκές για τους νοσηλευτές, οι οποίοι έχουν συσσωρευμένη άδεια, λόγω πανδημίας. Επίσης, είπε ότι μετατίθεται η ευθύνη του ιατρικού συμβουλίου στους προϊστάμενους και ότι δεν είναι σαφές πώς θα διασφαλίζεται ότι θα είναι αντικειμενικός ο προϊστάμενος.
Η Παγκύπρια Συντεχνία Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας ανέφερε ότι είχαν κληθεί για ανταλλαγή απόψεων από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και είχαν αποκομίσει την εντύπωση ότι θα εξετάζονταν οι επισημάνσεις της, ενώ η κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι δεν μπορούν να γίνουν διαφοροποιήσεις για συγκεκριμένους κλάδους για λόγους ισότητας. Η συντεχνία είπε ότι συνιστά αδικία η ισότιμη μεταχείριση ανόμοιων περιπτώσεων.
Τα μέλη της Επιτροπής κάλεσαν το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης θα πρέπει να προχωρήσει με τη διαδικασία της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους ταυτόχρονα για να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο που θα παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής.
πηγή: ΚΥΠΕ