«Ενεργός ρόλος» ΕΕ στο Κυπριακό με «όλα τα κατάλληλα μέσα» σε νέο προσχέδιο

Αναφορά σε ετοιμότητα της ΕΕ να παίξει «ενεργό ρόλο» με «όλα τα κατάλληλα μέσα στη διάθεσή της» στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, περιέχει το νέο λεκτικό το οποίο κυκλοφόρησε στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαβουλεύσεων για την παράγραφο για την Κύπρο, στα συμπεράσματα για τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο με ημερομηνία 25/6 αναφέρεται πως:

«Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, κατά τρόπο σύμφωνο με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο (acquis). Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί για την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη όλων των σταδίων της διαπραγματευτικής διαδικασίας της οποίας ηγούνται τα Ηνωμένα Έθνη, με όλα τα κατάλληλα μέσα στη διάθεσή της».

Σημειώνεται πως οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους να έχουν συνάντηση αργά το απόγευμα της Δευτέρας. Το συνολικό κείμενο αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων το οποίο καλείται να προετοιμάσει τα συμπεράσματα της συνόδου των ηγετών.

πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,