Εκτόξευση κοινωνικών παροχών πέραν του €0,5 δισ λόγω της κρίσης του κορωνοϊού – Δείτε τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου

Ξεπέρασαν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ οι κοινωνικές παροχές τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, οι κοινωνικές παροχές την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου ανήλθαν σε €513,6 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση 108% σε σύγκριση με €246,9 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι μεγαλύτερες δαπάνες σε κοινωνικές παροχές κατεγράφησαν τον Απρίλιο με €169,7 εκατ. σε σύγκριση με €70 εκατ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Η συνολική αύξηση των παροχών συνδέεται κυρίως με τις αυξημένες ανάγκες λόγω της κρίσης της νόσου Covid-19, καθώς και με τις παροχές σε σχέση με το Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Τη μεγαλύτερη δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού τον Απρίλιο κατέγραψε το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με €153 εκατ. ξεπερνώντας και το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το οποίο παραδοσιακά παρουσιάζει τις μεγαλύτερες δαπάνες λόγω της μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών. Για την περίοδο Ιανουαρίου Απριλίου οι δαπάνες του Υπουργείου Εργασίας ανήλθαν σε €407,3 εκατ. σε σύγκριση με €330 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου δήλωσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας ότι καταβλήθηκαν €219 εκατ. στις δύο πρώτες φάσεις των σχεδίων στήριξης των εργαζομένων από την κρίση του κορωνοϊού.

Οι αυξημένες δαπάνες σε συνδυασμό με τα μειωμένα έσοδα λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, και ιδιαίτερα της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων και της αναστολής καταβολής φόρων και τελών, είχαν ως αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου να καταγράψει έλλειμμα €294 εκατ. σε σύγκριση με πλεόνασμα €283 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα έσοδα του προϋπολογισμού το πρώτο τετράμηνο του έτους παρουσίασαν μείωση €279 εκατ. ή 13,5% σε ετήσια βάση, ενώ οι δαπάνες κατέγραψαν αύξηση €295 εκατ. με ποσοστιαία αύξηση 16,5% σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου Απριλίου του 2019.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου δεν αφορούν στο γενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο του κράτους, αλλά στην κεντρική κυβέρνηση, αφού δεν περιλαμβάνουν τους ημικρατικούς οργανισμούς και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email