«Ναι» από Ανώτατο για κράτηση μητέρας που κατηγορείται για παιδική πορνογραφία

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχτηκε την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος προσέβαλε την ορθότητα πρωτόδικης απόφασης να αφήσει ελεύθερη υπό όρους γυναίκα, η οποία αντιμετωπίζει σωρεία κατηγοριών, που αφορούν στη διάπραξη αδικημάτων που αφορούν στην παραγωγή, κατοχή, παροχή, απόκτηση και διάδοση υλικού παιδικής πορνογραφίας και διέταξε την κράτησή της μέχρι την 1η Δεκεμβρίου του 2022, ημερομηνία έναρξης της δικαστικής διαδικασίας.

Η ιδιαιτερότητα της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι με βάση τις λεπτομέρειες των επίδικων κατηγοριών, το κατ’ ισχυρισμό υλικό παιδικής πορνογραφίας, αφορά σε αρχεία εικόνας στα οποία απεικονίζονταν γυμνές οι ανήλικες θυγατέρες της κατηγορούμενης, υπό συνθήκες που η ίδια, υποκινούμενη από το συγκατηγορούμενο της, τα παρήγαγε και τα παρείχε στην κατοχή του και κατ’ αυτό τον τρόπο ο συγκατηγορούμενος της φαίνεται να απέκτησε τα επίμαχα αρχεία εικόνας.

Οι ανήλικες θυγατέρες της κατηγορουμένης, κατά τον ουσιώδη χρόνο, ήταν ηλικίας μόλις 5 ετών και 15 ετών.

Η υπόθεση έχει οριστεί για έναρξη ακρόασης την 1/12/2022. Στο μεταξύ, και κατόπιν αιτήματος της κατηγορούσας Αρχής, το Δικαστήριο διέταξε την κράτηση του συγκατηγορούμενου της γυναίκας, ενώ καθόσον αφορά την ίδια διέταξε όπως αυτή παραμείνει ελεύθερη υπό περιοριστικούς όρους μέχρι τότε.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου η κατηγορούμενη αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές κατηγορίες, αρκετές εκ των οποίων επισύρουν ποινή δια βίου φυλάκισης.

Το Ανώτατο αναφέρει ότι «σε τέτοιου είδους σοβαρές υποθέσεις, στις οποίες ενδέχεται, σε περίπτωση καταδίκης, να επιβληθούν ποινές πολυετούς φυλάκισης, το κίνητρο φυγοδικίας είναι πολύ πιο μεγάλο».

«Δεν θεωρούμε ότι, υπό το φως των πιο πάνω δεδομένων, οι προσωπικές περιστάσεις της Εφεσίβλητης και οι δεσμοί της με τη Δημοκρατία και γενικότερα οι υποκειμενικοί παράγοντες που την αφορούσαν ήταν τέτοιοι ώστε να μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ικανό αντιστάθμισμα έναντι του κινδύνου φυγοδικίας. Δεν διαφεύγει της προσοχής μας ότι η Εφεσίβλητη κατάγεται από την Ελλάδα και διατηρεί στενούς οικογενειακούς δεσμούς με τη χώρα της, εφόσον η μητέρα και η αδελφή της διαμένουν εκεί, όπως προκύπτει και από την έκθεση του Γραφείου Ευημερίας που τέθηκε ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου», προσθέτει.

Απόρριψη έφεσης για αναστολή υπόλοιπου ποινής

——————————————————–

Εξάλλου, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε έφεση 72χρονου καταδικασθέντα για κατοχή και διανομή παιδικής πορνογραφίας, για αναστολή του υπόλοιπου της ποινής του, λόγω της κατάστασης της υγείας της συζύγου του, η οποία προέκυψε μετά από την επιβολή της ποινή του.

Ο 72χρονος βρέθηκε ένοχος μετά από ακρόαση και του επιβλήθηκαν συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 2, 2½ και 3 ετών, ενώ καταδικάστηκε μετά από εντοπισμό σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, σε εξωτερικό σκληρό δίσκο και σε usb αριθμός αρχείων παιδικής πορνογραφίας όλων των κατηγοριών.

Η τελική θέση του εφεσείοντα, μέσω του δικηγόρου του, τέθηκε επί συναισθηματικής βάσης, ότι δηλαδή εάν δεν ανασταλεί το υπόλοιπο της ποινής του και δεδομένου του σταδίου που βρίσκεται ο καρκίνος της συζύγου του, «την επόμενη φορά θα τη δει στο φέρετρο με τη συνοδεία δεσμοφυλάκων».

Το Δικαστήριο αναφέρει ότι «οι υποθέσεις αυτής της φύσεως και γενικά οι υποθέσεις σεξουαλικών αδικημάτων και μάλιστα με θύματα παιδιά δεν βρίσκονται μόνο σε έξαρση, δεν αποτελούν απλώς αδικήματα που δεσπόζουν στο εγκληματικό στερέωμα της Κύπρου, αλλά έχουν πλέον εξελιχθεί σε πρωτοφανή μάστιγα», σημειώνοντας πως «η κατάσταση αυτή δημιουργεί υποχρέωση στα δικαστήρια για επιβολή ιδιαίτερα αποτρεπτικών και συνεπώς αυστηρών ποινών, με αποτέλεσμα οι προσωπικές περιστάσεις να είναι δευτερεύουσας και η εξατομίκευση της ποινής, όσο επιβεβλημένη κι αν είναι, να μην έχει αποφασιστικό ρόλο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,