Στις 3 Δεκεμβρίου 2019, το Υπουργείο Οικονομικών, μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε συνεδρία του ημερομηνίας 6 Νοεμβρίου 2019 (αρ. απόφασης 88.439), δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του το αρχικό Σχέδιο διαχείρισης τερματισμένων/ληγμένων/μη εξυπηρετούμενων δανείων που παραχωρήθηκαν μετά από έγκριση του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, το οποίο επεκτάθηκε ακολούθως με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.
Με βάση το υφιστάμενο Σχέδιο οι πρωτοφειλέτες δανείων που παραχωρήθηκαν με έγκριση του ΚΦΙΚΒ και τα οποία ήταν Μη Εξυπηρετούμενα στις 31 Δεκεμβρίου 2019 είχαν την επιλογή:
(α) είτε να διευθετήσουν το υπόλοιπο του δανείου τους με αναδιάρθρωση του εναπομείναντα Κεφαλαίου του δανείου τους και ταυτόχρονη διαγραφή όλων των μέχρι την ημερομηνία αναδιάρθρωσης, τόκων ή/και εξόδων (μείον το ποσό της επιχορήγησης των τόκων από τον ΚΦΙΚΒ),
(β) είτε με άμεση εξόφληση του εκκρεμούς Κεφαλαίου (αρχικό ποσό κεφαλαίου μείον οποιοδήποτε ποσό έχει πληρωθεί μέχρι την ημερομηνία της πλήρους διευθέτησης) και διαγραφή όλων των τόκων/εξόδων (μείον το ποσό της επιχορήγησης των τόκων από τον ΚΦΙΚΒ).
Με το πέρας του χρονοδιαγράμματος υποβολής αιτήσεων ή οποία ήταν η 30η Σεπτεμβρίου 2021, έχουν υποβληθεί στην βάση ενημέρωσης που λήφθηκε από τους εμπλεκόμενους οργανισμούς (ΟΧΣ, ΚΕΔΙΠΕΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΚΦΙΚΒ), συνολικά 2700 αιτήσεις (57% των επιλέξιμων δανείων) συνολικού υπολοίπου περίπου €75,4 εκ. (48% του συνολικού υπολοίπου) περίπου.
Το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρία του ημερομηνίας 12 Ιουλίου 2023, αποφάσισε την επέκταση του Σχεδίου με τους ίδιους όρους μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023. Ουσιαστικά αποφασίστηκε η άμεση επανέναρξη υποβολής αιτήσεων από τους δικαιούχους με την τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την 31/10/2023.
Περαιτέρω έχουν αποφασισθεί οι πιο κάτω αλλαγές / επεκτάσεις των υφιστάμενων χρονοδιαγραμμάτων:
(α) Οι εγγυητές έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε αποπληρωμή του 50% (μέσω εξόφλησης μόνο) του εναπομείναντα κεφαλαίου ώστε να απαλλαγούν από το δάνειο ανεξαρτήτως της θέσης του πρωτοφειλέτη.
(β) Η αποστολή των εναπομεινάντων αιτημάτων από τους Χρηματοοικονομικούς Οργανισμούς προς το Γενικό Λογιστήριο μέχρι τις 31/12/2023.
(γ) Η έγκριση / απόρριψη όλων των αιτημάτων από το Γενικό Λογιστήριο μέχρι 31/03/2024.
(δ) Η επέκταση του οροσήμου για υλοποίηση των λύσεων μέχρι 30/09/2024.
(ε) Οι αιτήσεις οι οποίες εγκρίθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο αλλά δεν υλοποιήθηκαν από τους αιτητές εντός του ορίου των 6 μηνών θα δύναται να προχωρήσει η υλοποίηση τους μέχρι 30/09/2024. Στις περιπτώσεις που η έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου αφορούσε αναδιάρθρωση του δανείου αλλά ο αιτητής είναι σε θέση να προχωρήσει σε εξόφληση του υπολειπόμενου δανείου δεν θα χρειάζεται νέα έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο.
(στ) Αιτήσεις οι οποίες αφορούσαν ρύθμιση δανείων μέσω αναδιάρθρωσης και απορρίφθηκαν από τους Χρηματοοικονομικούς Οργανισμούς λόγω μη βιωσιμότητας θα δύναται να προωθηθούν για έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο μέχρι τις 31/12/2023 νοουμένου ότι η λύση θα είναι η πλήρης εξόφληση του δανείου.
Το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι σημαντικός αριθμός επιλέξιμων πρωτοφειλετών δεν έχει ανταποκριθεί στις επιστολές και τα τηλεφωνήματα των εμπλεκόμενων Οργανισμών. Τονίζεται ότι οι πρωτοφειλέτες σε περίπτωση οποιασδήποτε διαφοροποίησης των στοιχείων επικοινωνίας τους, έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος τον Οργανισμό και δεν αποτελεί εύλογη δικαιολογία η επίκληση της μη ενημέρωσης τους για το ΣΧΕΔΙΟ.
Το Υπουργείο Οικονομικών καλεί όλους τους επιλέξιμους δανειολήπτες και εγγυητές όπως προχωρήσουν σε υποβολή αίτησης για συμμετοχή στο ΣΧΕΔΙΟ, προτού παρέλθει η περίοδος υποβολής, δηλαδή μέχρι 31 Οκτωβρίου 2023. Όσοι επιλέξιμοι δανειολήπτες δεν υποβάλουν αίτηση θα απωλέσουν το δικαίωμα που παραχωρείται μέσω του ΣΧΕΔΙΟΥ για διαγραφή σημαντικού μέρους του ποσού του δανείου τους.
Με την λήξη της περιόδου συμμετοχής στο ΣΧΕΔΙΟ, οι εμπλεκόμενοι Οργανισμοί καθώς και το Κράτος υποχρεούνται όπως λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα και ενέργειες, στην βάση του ισχύοντος νομικού πλαισίου, για ανάκτηση των οφειλών των δανειοληπτών που επέλεξαν να μην συμμετέχουν στο ΣΧΕΔΙΟ.
Πηγή: Γραφείο Τύπου Υπουργείο Οικονομικών