Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα τους νόμους για επέκταση της άδειας μητρότητας από το δεύτερό παιδί, οι οποίοι θα ισχύουν από τη στιγμή της δημοσίευσής τους και για τις μητέρες που βρίσκονται ήδη σε άδεια μητρότητας. Υπέρ ψήφισαν 46 Βουλευτές.
Συγκεκριμένα με τους νόμους που ψηφίστηκαν η άδεια μητρότητας αυξάνεται από 18 σε 22 εβδομάδες για το δεύτερο παιδί και σε 26 εβδομάδες από το τρίτο παιδί και για όλα τα παιδιά που θα ακολουθήσουν. Η αύξηση της άδειας μητρότητας αφορά όλες τις περιπτώσεις απόκτησης παιδιού με τοκετό, υιοθεσία ή μέσω παρένθετης μητέρας.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι το νομοσχέδιο είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο όπως σημειώθηκε από όλα τα κόμματα και τις ενδιαφερόμενες οργανώσεις έχει μια αδυναμία αφού δεν περιλαμβάνει το πρώτο παιδί. Κάλεσε την εκτελεστική εξουσία να επανέλθει στο θέμα αυτό. Παράλληλα είπε ότι το μέτρο αυτό δεν είναι ικανό για να ανατρέψει τα δεδομένα όσον αφορά τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και ότι η Κύπρος σε αυτό τον τομέα είναι δεύτερη από το τέλος σύμφωνα με έρευνα της UNICEF. Πρόσθεσε ότι πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά όσον αφορά τη θέσπιση γονικής άδειας, επιδόματα τέκνου και μονογονιού, επιδότηση του κόστους φροντίδας και επέκταση και ενίσχυση των κρατικών δομών.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν είναι το μόνο που έχει γίνει και έχουν γίνει αρκετά τα τελευταία χρόνια. Πρόσθεσε ότι κανένας δεν είπε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα λύσει όλα μας τα προβλήματα. Ο κυριότερος στόχος του νομοσχεδίου είπε, είναι να διευκολυνθεί η εργαζόμενη μητέρα, ενώ όπως είπε για το δημογραφικό είναι και πολλά άλλα που πρέπει να γίνουν εκτός από αυτό.
Σημείωσε παράλληλα ότι για τη λήψη του μέτρου αυτού έγιναν αναλογιστικές μελέτες και είναι σημαντικό ότι το μέτρο λαμβάνεται χωρίς να αυξηθεί το κόστος σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
Σε τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας τόνισε ότι στηρίζουν την συγκεκριμένη επέκταση, ωστόσο η υπογεννητικότητα ως θέμα εθνικής ασφάλειας δεν αντιμετωπίζεται με τις άδειες. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί το κράτος να αφαιρεί όλα τα ωφελήματα από τις πολύτεκνες οικογένειες και με «ένα τέχνασμα» όπως ανέφερε, να παρατείνει την άδεια μητρότητας. Ζήτησε να επανέλθουν τα επιδόματα που αφαιρέθηκαν και να επιδοτείται η γέννηση κάθε παιδιού με ένα σεβαστό ποσό. Κάλεσε το κράτος να εγκύψει με σοβαρότητα στο εθνικό αυτό πρόβλημα.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι με την τροποποίηση αυτή ενισχύεται η μητρότητα και η δημογραφία του τόπου ωστόσο τα μέτρα που πρέπει να γίνουν πρέπει να είναι συνολικά και στοχευμένα, για να βοηθηθούν τα νεαρά ζευγάρια. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να δουν ειδικότερα θέματα που αφορούν τα ζευγάρια της υπαίθρου.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι αν πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε τον δείκτη γεννητικότητας, αυτό δεν γίνεται με την συγκεκριμένη απόφαση, ενώ σημείωσε ότι πριν από χρόνια αφαιρέθηκε η επιπρόσθετη φοιτητική χορηγία από τα τέταρτα παιδιά.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, ανέφερε ότι παρόλο που το νομοσχέδιο είναι προς την θετική κατεύθυνση κανένα ζευγάρι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε γέννηση παιδιού επειδή θα αυξηθεί η άδεια. Τόνισε την ανάγκη για οικονομικά κίνητρα αφού όπως είπε, όταν το 1990 προσφέρθηκαν οδήγησαν μέχρι και σε διπλασιασμό του δείκτη γεννήσεων. Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητες και οι κρατικές δομές και οι επιχορηγήσεις. Ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα χθες, αφού με τους ρυθμούς που πάμε και δεδομένης της αύξησης της μετανάστευσης σε λίγο «δεν θα είμαστε η πλειοψηφία στην Κύπρο».
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου είπε ότι το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι η Υπουργός έκανε πολύ περισσότερα από τους προκατόχους της στο συγκεκριμένο θέμα. Πρόσθεσε ότι η αρμόδια Επιτροπή Εργασίας έκανε το καλύτερο δυνατό για να οδηγηθεί άμεσα στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο και να επωφεληθούν και οι μητέρες που βρίσκονται ήδη σε άδεια και κάλεσε την Κυβέρνηση να δημοσιεύσει άμεσα τον νόμο μετά την ψήφισή του. Παράλληλα είπε ότι το μέτρο δεν είναι αρκετό για να στηρίξει αυτή η πολιτεία τους νέους γονείς και μητέρες, αφού χρειάζεται αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των δομών όπως το Ολοήμερο σχολείο, η δημιουργία και επιδότηση βρεφοκομικών σταθμών, η διασφάλιση του κατώτατου μισθού στους νέους και νέες και η πρόσβαση σε προσιτή κατοικία και ενοίκιο.
Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανέφερε ότι η άδεια μητρότητας αποτελεί ένα ζωτικό στοιχείο για εξασφάλιση ισορροπίας οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, αλλά δεν είναι αρκετή και για αυτό υπάρχει τεράστιο χάσμα στις αμοιβές ανδρών και γυναικών αλλά και στις συντάξεις, αφού οι γυναίκες δεν συμμετέχουν επί ίσοις όροις στην οικονομική ζωή. Μίλησε για ανάγκη δομών, ευέλικτων ωραρίων, κατανόησης από τους εργοδότες, μέτρα, όπως είπε, που θα λύσουν τα χέρια των γονιών και να μπορούν οι γυναίκες να ενταχθούν επί ίσοις όροις στην αγορά εργασίας και να μην μένουν σε δεύτερη μοίρα.
Πηγή: ΚΥΠΕ