Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι δόσης», μετά και την έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 6 Ιουλίου, δήλωσε την Τετάρτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, έπειτα από την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι με το Σχέδιο τα ευάλωτα νοικοκυριά θα μπορούν να διαμένουν στην κύρια κατοικία ως ενοικιαστές και ταυτόχρονα να απαλάσσονται από το στεγαστικό δάνειο, με το κράτος να καλύπτει πλήρως το απαιτούμενο ενοίκιο εκ μέρους των φυσικών προσώπων, ενώ οι υφιστάμενοι ιδιοκτήτες της κύριας κατοικίας ή οι πρώτου βαθμού συγγενείς τους θα μπορούν να επαναγοράσουν την κατοικία μετά την πάροδο πέντε ετών σε ευνοϊκή τιμή, κάτω του επιπέδου των τιμών αγορών.
Προσέθεσε πως δικαίωμα ένταξης στο Σχέδιο, φορέας του οποίου είναι η ΚΕΔΙΠΕΣ, θα έχουν λήπτες κοινωνικών παροχών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις 31/12/2021 και τα οποία παρέμειναν μη εξυπηρετούμενα στις 31/12/2022, με εξασφάλιση την κύρια κατοικία, αγοραίας αξίας μέχρι €250.000.
Συμπλήρωσε πως η δεύτερη κατηγορία δικαιούχων αποτελείται από όλους τους αιτητές στα σχέδια ΕΣΤΙΑ και ΟΙΚΙΑ, οι οποίοι αξιολογήθηκαν ως επιλέξιμοι αλλά μη βιώσιμοι, με αγοραία αξία κατοικίας μέχρι €350.000, ενώ την τρίτη κατηγορία αποτελούν όλοι οι αιτητές στα σχέδια ΕΣΤΙΑ και ΟΙΚΙΑ, οι οποίοι εγκρίθηκαν για ένταξη στα εν λόγω σχέδια και στη συνέχεια η ένταξή τους τερματίστηκε.
«Το Σχέδιο συνάδει τόσο με την πολιτική της Κυβέρνησης για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και με την πολιτική ενίσχυσης της προσιτής κατοικίας», υπογράμμισε ο κ. Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι «με το καινοτόμο αυτό σχέδιο για τα κυπριακά δεδομένα προσφέρεται μια οριστική και δίκαιη λύση για εξόφληση στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων και προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών».
Είπε επίσης πως μετά την έγκριση του σχεδίου το Υπουργείο Οικονομικών θα απευθύνει πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.
Σε ερώτηση για το αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναπέμψει τα άλλα τρία νομοσχέδια στην περίπτωση που η πρότασή του για τις εκποιήσεις δεν εγκριθεί από τη Βουλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως η Κυβέρνηση αναμένει πρώτα, με σεβασμό προς τη νομοθετική εξουσία, το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση και στην αυριανή Ολομέλεια της Βουλής.
«Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι θα πρέπει να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα των περιστάσεων και αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων όλοι μας, εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. Καλούμε τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις του τόπου να μελετήσουν το πακέτο μέτρων που η Κυβέρνηση δια μέσου του Υπουργείου Οικονομικών τους έχει διαβιβάσει», σημείωσε.
Συμπλήρωσε πως την ίδια στιγμή, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να επιτραπεί τυχόν εκτροχιασμός των δημόσιων οικονομικών. «Είναι μια κρίσιμη στιγμή, είναι μια κρίσιμη απόφαση που θα κληθεί να λάβει η Βουλή και είμαστε βέβαιοι, έχουμε εμπιστοσύνη στις πολιτικές δυνάμεις ότι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των αποφάσεών τους, αλλά και τα συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία και η Κεντρική Τράπεζα στην προχθεσινή πολύωρη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών έχουν παρουσιάσει», προσέθεσε.
Είπε επίσης πως η Κυβέρνηση θεωρεί ότι μέσα από το πακέτο μέτρων που έχει παρουσιάσει το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και με μια επιπρόσθετη πρόταση νόμου που έχουν υποβάλει το ΔΗΚΟ, η ΔΗΠΑ και η ΕΔΕΚ, μπορεί να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των εκποιήσεων, ένα θέμα που ταλανίζει την οικονομία και την κοινωνία τα τελευταία δέκα χρόνια, και αυτό θα διασφαλίσει τους ευάλωτους δανειολήπτες και την ίδια στιγμή την οικονομική αξιοπιστία και τη σταθερότητα της χώρας.
Ερωτηθείς για την πρόταση των τριών κομμάτων, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «είναι μια πρόταση η οποία μπορεί να συζητηθεί και έρχεται να προστεθεί στις υπόλοιπες προτάσεις που πρότεινε το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι μια επιπρόσθετη πρόταση που αξίζει να συζητηθεί και την ίδια στιγμή θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι κάθε απόφαση που λαμβάνεται από τη νομοθετική εξουσία, ιδιαίτερα σε ένα ζήτημα που αφορά την πορεία της οικονομίας μας, θα πρέπει να γίνεται στη βάση συγκεκριμένων δεδομένων».
πηγή: ΚΥΠΕ