Έγγραφο κοινών θέσεων τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων για νέα νομοθεσία για πλαστικά

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Οικολογική Κίνηση Κύπρου, Φίλοι της Γης Κύπρου, Let’s Make Cyprus Green και Terra Cypria, κατέθεσαν από κοινού έγγραφο με τις θέσεις τους, για τη νέα νομοθεσία για τα πλαστικά, στη διάρκεια δημόσιας διαβούλευσης του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Σε κοινή ανακοίνωση αναφέρουν ότι οι σημαντικότερες εισηγήσεις που έγιναν ήταν να καθοριστούν δεσμευτικοί, μετρήσιμοι, εθνικοί στόχοι μείωσης της κατανάλωσης για τα κυπελάκια και περιέκτες τροφίμων μιας χρήσης, να εισαχθούν μέτρα που να εξασφαλίζουν επαναχρησιμοποιήσιμες εναλλακτικές λύσεις, να  χρησιμοποιηθούν οικονομικά μέσα που να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα μιας χρήσης (πλαστικά ή από άλλα υλικά) δεν παρέχονται δωρεάν στο σημείο πώλησης, να εισαχθούν οι απαραίτητες δικλείδες ώστε τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης να μην υποκατασταθούν με άλλα προϊόντα μιας χρήσης από άλλα υλικά, π.χ. από μπαμπού και οι παραγωγοί αποβλήτων από πλαστικά μιας χρήσης να επιβαρύνονται με υψηλότερα τέλη σε σχέση με παραγωγούς των οποίων τα προϊόντα προκαλούν λιγότερη ρύπανση.

Επίσης εισηγήθηκαν να καθιερωθούν συστήματα επιστροφής εγγύησης (Deposit Return Schemes) στην Κύπρο χωρίς άλλη καθυστέρηση, να απαγορευτούν επιπρόσθετα ορισμένα προϊόντα που είναι ιδιαίτερα προβληματικά στην Κύπρο, τα οποία χρησιμοποιούνται σε τεράστιες ποσότητες κατά τη διάρκεια των εορτασμών του καρναβαλιού, π.χ. κανονάκια κομφετί και σπρέι αφρού/ σερμπαντίνας και να δίνεται η δυνατότητα μέσα από τους κανονισμούς να απαγορεύονται τα πλαστικά ή άλλα προϊόντα μιας χρήσης σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις (π.χ. σε γιορτές, φεστιβάλ, χοροεσπερίδες κ.λπ.), όπως ήδη γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,