Έφορος Εταιρειών: Θωρακίζεται η Κύπρος έναντι του ξεπλύματος και της τρομοκρατίας

Το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων (ΜΠΔ) εταιρειών και άλλων νομικών οντοτήτων θεωρείται πλέον γεγονός. Από σήμερα Τρίτη θα είναι διαθέσιμο στις αρμόδιες εποπτικές Αρχές και μέσω της ηλεκτρονικής του μορφής.

Αυτό σημαίνει πως υπηρεσίες και τμήματα της Πολιτείας, όπως η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), το Τμήμα Τελωνείων, το Τμήμα Φορολογίας και η Αστυνομία Κύπρου, θα έχουν άμεση και απεριόριστη πρόσβαση σ΄ αυτό. Με απλούς όρους, η δημιουργία του ισοδυναμεί με την παροχή ενός αξιόπιστου όπλου για τις Αρχές που είτε θέλουν να καταπολεμήσουν αδικήματα οικονομικής φύσεως, είτε να ασκήσουν τον εποπτικό τους ρόλο αποτελεσματικά και χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.

Άλλωστε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όταν αποφάσιζε το 2015 να επιβάλει στα κράτη-μέλη την τήρηση Κεντρικού Μητρώου των Πραγματικών Δικαιούχων Εταιρειών και άλλων Νομικών Οντοτήτων απέβλεπε στην πρόληψη και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Με άλλα λόγια, κανείς πλέον δεν θα μπορεί να κρύβεται πίσω από τους μετόχους/συνεταίρους των εταιρειών/συνεταιρισμών και δαιδαλώδεις διαδρομές.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Φilenews.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,