Εφαρμογή ηλεκτρονικής καταχώρησης παράλληλα με την φυσική, ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάφου

Αίτημα για εφαρμογή της ηλεκτρονικής καταχώρησης εγγράφων στα δικαστήρια παράλληλα με την φυσική καταχώρηση ή αναβολή της εφαρμογής της ηλεκτρονικής καταχώρησης μέχρι τις 31.8.21 ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάφου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου Σάββα Ζαννούπα, ο οποίος παραθέτει πρακτικά προβλήματα για την εφαρμογή μόνο της ηλεκτρονικής καταχώρησης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ζαννούπας ανέφερε πως η ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για εφαρμογή του προγράμματος της ηλεκτρονικής καταχώρησης από τις 8 Φεβρουαρίου αιφνιδίασε τους δικηγόρους οι οποίοι ανάμεναν την εφαρμογή του σε πολύ μεταγενέστερο στάδιο, προσθέτοντας πως εξ αντικειμένου δηλαδή, ανακοινώθηκε κάτι, για το οποίο ο δικηγορικός κόσμος δεν ήταν έτοιμος. 

Πρόσθεσε δε, πως προϋπόθεση για εφαρμογή του προγράμματος είναι η ένταξη στο σύστημα Αριάδνη, σημειώνοντας πως μεγάλος αριθμός δικηγόρων δεν είναι εγγεγραμμένοι. Αναφορά έκανε επίσης στο γεγονός ότι πολλοί δικηγόροι δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό καθώς και στην ελλιπή εκπαίδευση της οποίας έχουν τύχει μέχρι στιγμής, αφού σύμφωνα με πληροφόρηση που είχε οι 15 εκπαιδευτές δικηγόροι ολοκλήρωσαν μόλις στις 25 Ιανουαρίου την εκπαίδευσή τους. Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε, μόλις χθες έγινε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο για τους υπόλοιπους 4.300 δικηγόρους διάρκειας λιγότερης της μίας ώρας και το οποίο δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν πέραν των 1.000 δικηγόρων.

Ο κ. Ζαννούπας έθεσε και το ζήτημα του μεγάλου αριθμού χαρτοσήμων και δικηγοροσήμων που έχουν προαγοράσει δικηγόροι, τα οποία από τις 8.2.21 δεν θα έχουν καμία αξία προκαλώντας μεγάλη οικονομική ζημιά, αφού τα χαρτόσημα και τα δικηγορόσημα  δεν επιστρέφονται πίσω.

Έθιξε επίσης, μεταξύ άλλων, το θέμα του κατά πόσο οι υπάλληλοι των Πρωτοκολλητείων έχουν καταρτιστεί κατάλληλα.

Σύμφωνα με τον ίδιο με βάση τα σημερινά δεδομένα επιβάλλεται όπως από τις 8.2.21 επιτρέπεται η παράλληλη καταχώρηση μέχρι τις 31.8.21, σημειώνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση το σύστημα της ηλεκτρονικής καταχώρησης θα πρέπει να αναβληθεί και τεθεί σε εφαρμογή την 1.9.21. 

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , ,