Η καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψήφου σε ολόκληρη την Ευρώπη, η εισαγωγή κοινών διαδικασιών και κριτηρίων για την απόκτηση ευρωπαϊκής υπηκοότητας αλλά και η προξενική συνδρομή σε τρίτες χώρες προς όλους τους πολίτες της ΕΕ είναι μερικές από τις πρόνοιες που προωθεί ο Ευρωβουλευτής της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε έκθεση η οποία συζητείται στην Επιτροπή Αναφορών.
«Έχουμε αυτή τη στιγμή μπροστά μας την έκθεση για την ευρωπαϊκή υπηκοότητα. προσπαθούμε με δικές μας τροπολογίες να ενισχύσουμε το κείμενο», ανέφερε ο κ. Παπαδάκης απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για την έκθεση της οποίας ο ίδιος είναι Σκιώδης Εισηγητής.
Τα σημαντικά στοιχεία, είπε, «είναι η προσπάθεια να γίνει θεσμός το e-voting, δηλαδή να μπορούν να ψηφίζουν ηλεκτρονικά οι πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Επίσης, πρόσθεσε, «να μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης γιατί υπήρξαν αναφορές για προβλήματα που δημιουργούνται σε περιπτώσεις διαζευγμένων σε σχέση με την γονική μέριμνα».
Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε επίσης ότι «ως σκιώδεις εισηγητές καταθέτουμε μια πρόταση έτσι ώστε να εισαχθούν κοινοί κανονισμοί για την έκδοση διαβατηρίων, δηλαδή της παροχής της ευρωπαϊκής υπηκοότητας σε πολίτες τρίτων χωρών για να αποφύγουμε στο μέλλον προβλήματα όπως είχε αντιμετωπίσει και η χώρα μας, που μπήκε στο “μάτι του κυκλώνα”».
Εξέφρασε τη θέση ότι «είναι σωστό να σταματήσει ένας αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών μελών». Να υπάρχουν διαδικασίες, είπε, «διαδικασίες ασφάλειας σε ποιους παρέχεται η υπηκοότητα της ΕΕ και τα κράτη μέλη να πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένες διαδικασίες και κριτήρια».
Δυστυχώς, πρόσθεσε, «στην χώρα μας έγινε κατάχρηση του προγράμματος αυτού που μας οδήγησε στα γνωστά προβλήματα και αυτή την στιγμή η χώρα μας βρίσκεται στη γωνία από τους υπόλοιπους εταίρους μας αλλά και από την Επιτροπή για το λόγο ότι κακοποιήσαμε στην προσπάθεια μας να το αξιοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα».
Άλλη σημαντική πρόνοια που προωθείται προς υιοθέτηση σύμφωνα με τον ίδιο είναι να υπάρχει προξενική προστασία των πολιτών της ΕΕ από τις άλλες προξενικές υπηρεσίες των κρατών μελών της ΕΕ αν η δική τους χώρα δεν έχει τέτοια υπηρεσία. Άρα, πρόσθεσε, «σημαίνει περισσότερη συνέργεια, περισσότερο δέσιμο με το οικοδόμημα και περισσότερη συνεργασία προς όφελος των πολιτών. Να νοιώθουν οι πολίτες της ΕΕ περισσότερη ασφάλεια όπου και αν πάνε».
«Για την Κύπρο, που είναι μικρό κράτος, θα είναι σίγουρα προς όφελος μας κάτι τέτοιο», σημείωσε.
Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι άλλη παράμετρος η οποία αναφέρεται στο προσχέδιο της έκθεσης την οποία επεξεργάζεται η Επιτροπή Αναφορών είναι η εφαρμογή του “one stop shop” για να μπορούν οι πολίτες να παίρνουν απαντήσεις για όλα τους τα ερωτήματα σε σχέση με την ΕΕ.
Ερωτηθείς αν μέσω του ψηφίσματος που θα επιτευχθεί θα ασκηθεί πίεση στην Κομισιόν για να προτείνει σχετική νομοθεσία απάντησε «προφανώς ασκείται πίεση με το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης ούτως ώστε να καταλήξουμε σε κάποια εξ αυτών τα οποία σας ανέφερα».
Σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται μέχρι την ολοκλήρωση της προσπάθειας ο κ. Παπαδάκης απάντησε ότι το Δεκέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση εντός της Επιτροπής Αναφορών ενώ στην Ολομέλεια αναμένεται να οδηγηθεί εντός του πρώτου διμήνου του 2022.
Πηγή: ΚΥΠΕ