Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Σάββας Αγγελίδης, παρουσίασαν σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, τον Προϋπολογισμό της Νομικής Υπηρεσίας για το 2024.
Σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Σαββίδης εξέφρασε ευαρέσκεια για την εκτίμηση που το έργο της Νομικής Υπηρεσίας εισπράττει, ως αυτή καταγράφηκε στις τοποθετήσεις όλων των βουλευτών, από όλα τα Κόμματα που συμμετείχαν στη συνεδρία, αναφέρθηκε στα κυριότερα σημεία που η ομιλία του ενώπιον της Επιτροπής κάλυψε και απάντησε σε ερωτήσεις εκπροσώπων των ΜΜΕ.
Όπως ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε:
«Το εύρος των αρμοδιοτήτων της Νομικής Υπηρεσίας είναι τεράστιο. Αναλύσαμε στους βουλευτές της Επιτροπής τις σοβαρές αλλαγές που έγιναν στη διαδικασία της μεταρρύθμισης της Νομικής Υπηρεσίας τα τελευταία τρία χρόνια, που διαλαμβάνουν:
• τεχνολογική αναβάθμιση
• διοικητικό εξορθολογισμό και βελτίωση της δομής
• τη σύσταση Ακαδημίας, τόσο για ενίσχυση της διά βίου μάθησης των λειτουργών μας όσο και για επιμόρφωση λειτουργών του Δημοσίου σε νομικής φύσεως θέματα
• ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουμε ως Νομική Υπηρεσία
• σύσφιξη των σχέσεων και της συνεργασίας μας με τη Βουλή
Είχαμε επίσης την ευκαιρία να επεξηγήσουμε ξανά την αναγκαιότητα για αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας, με το σχετικό νομοσχέδιο να βρίσκεται από τον Μάιο κατατεθειμένο ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων. Θυμίζω ότι το ζήτημα της αυτονόμησης της Νομικής Υπηρεσίας αποτελεί σύσταση ευρωπαϊκών οργάνων.
Ως προς τις στεγαστικές ανάγκες της Νομικής Υπηρεσίας, εξηγήσαμε στους βουλευτές την αναγκαιότητα για ανέγερση του νέου κτηρίου της Νομικής Υπηρεσίας καθότι το κτήριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα το μεγάλο μέρος των γραφείων της Λευκωσίας είναι ακατάλληλο και αδυνατεί να ανταποκριθεί σε χώρους και σε υποδομές. Αναμένω ότι άμεσα η Κυβέρνηση θα επαναφέρει το κτήριο στον προγραμματισμό για την ανέγερσή του.
Τέλος, είχα τη χαρά να απαντήσω σε ερωτήσεις βουλευτών από όλα τα Κόμματα και πρέπει να εκφράσω την ευαρέσκειά μου για την εκτίμηση που διέγνωσα προς το έργο που επιτελείται στη Νομική Υπηρεσία».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον και με ποιους αναμένεται να έχει συναντήσεις σε σχέση με υποθέσεις που αφορούν στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) ή κατά πόσον θα υπάρξουν νέες διώξεις, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ανέφερε πως η εξέταση υποθέσεων που σχετίζονται με το ΚΕΠ είναι θέμα που απασχολεί τη Νομική Υπηρεσία στις τακτές συναντήσεις της με την ηγεσία της Αστυνομίας, με την επόμενη συνάντηση να έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του Δεκέμβρη. Η δε επόμενη συνάντηση για εξέταση της προόδου σε θέματα των κυρώσεων, προγραμματίστηκε για την ερχόμενη βδομάδα, όπως είπε. «Σαν θέμα ρουτίνας πλέον και στην προσπάθειά μας να διαπιστώνουμε πως προχωρούν οι έρευνες της Αστυνομίας σε σοβαρά θέματα που αφορούν στις υποθέσεις του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος έχουμε πολύ συχνά συσκέψεις με την ηγεσία της Αστυνομίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο γίνεται πολύ τακτικά και σε κάθε τέτοια συνάντηση αξιολογούμε την πρόοδο που υπάρχει στις υποθέσεις που διερευνώνται. Θέλω να θυμίσω και πάλι ότι, για να μπορέσει να οδηγηθεί μια υπόθεση στο δικαστήριο, θα πρέπει πρώτα να συμπληρωθεί η αστυνομική διερεύνηση, κάτι το οποίο εναπόκειται στην Αστυνομία να συμπληρώσει. Εμείς, ως Νομική Υπηρεσία, στο πλαίσιο της διερεύνησης, παρέχουμε νομική στήριξη και νομική κάλυψη όπου χρειάζεται, αλλά η ταχύτητα και η επάρκεια με την οποία γίνεται η έρευνα εναπόκειται στους αστυνομικούς ανακριτές. Έχουν πάρα πολύ φόρτο εργασίας και σίγουρα παίρνει περισσότερο χρόνο από ότι θα ήθελα και εγώ και οι συνεργάτες μου στη Νομική Υπηρεσία. Έχουμε ναι, συσκέψεις για να εξετάσουμε το θέμα των διαβατηρίων στις αρχές του Δεκέμβρη και έχουμε και συσκέψεις για να συζητήσουμε την πρόοδο σε θέματα των κυρώσεων, η οποία σύσκεψη θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα», ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.
Συνέχισε δε λέγοντας πως εντός της Νομικής Υπηρεσίας ήδη έχει συσταθεί και λειτουργεί ομάδα που παρακολουθεί τις υποθέσεις διαφθοράς, στην οποία συμμετέχουν λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας και της ΜΟΚΑΣ, ενώ εκεί και όπου χρειάζεται ad-hoc συμμετοχή έχουν και λειτουργοί από άλλα Τμήματα της Κυβέρνησης. Η ομάδα αυτή, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας «κάνει συχνές, τακτές συναντήσεις για να εξετάζει, και να προωθεί, και να καταγράφει, και να επιβλέπει τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι άλλες υποθέσεις που αφορούν σε διαφθορά».
Ερωτηθείς για τον χρόνο που αναμένεται η καταχώριση νέων υποθέσεων για τις πολιτογραφήσεις και πώς ο ίδιος απαντά σε όσους αφήνουν σκιές για συγκάλυψη, ο κ. Σαββίδης απάντησε: «Το πότε θα καταχωρισθούν υποθέσεις θα εξαρτηθεί από το πότε θα έρθουν οι συμπληρωμένοι φάκελοι στο γραφείο μας, για να τύχουν μελέτης από τη Νομική Υπηρεσία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το στάδιο που αφορά στη Νομική Υπηρεσία είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο, το οποίο είναι μεταξύ της διερεύνησης και της εκδίκασης. Για να μπορέσει ένας ο οποίος διαπράττει ένα αδίκημα να καταλήξει στο δικαστήριο ή στη φυλακή αν βρεθεί ένοχος, πρέπει να γίνουν τρία πράγματα: Πρώτον, να γίνει διερεύνηση. Δεύτερον, να γίνει αξιολόγηση και να ληφθεί απόφαση από τη Νομική Υπηρεσία για καταχώρησης ποινικής υπόθεσης στο δικαστήριο και τρίτον, πρέπει να εκδικαστεί η ποινική υπόθεση από το δικαστήριο. Υπάρχει μια εντύπωση, και εκεί είναι που γίνεται και η κριτική στη Νομική Υπηρεσία και τον Γενικό Εισαγγελέα, ότι όλα αυτά τα στάδια είναι ευθύνη του Γενικού Εισαγγελέα. Ευθύνη του Γενικού Εισαγγελέα είναι μόνο το μεσαίο στάδιο, αυτό της αξιολόγησης και της λήψης απόφασης. Αφού αποφασιστεί η υπόθεση να προωθηθεί στα δικαστήρια, ακολουθεί η ορθή παρουσίαση της υπόθεσης στο δικαστήριο για να έχει όσο το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα. Επομένως, μόλις έχουμε τελειωμένες υποθέσεις από την Αστυνομία, μόλις έχουμε τελειωμένες υποθέσεις από ποινικούς ανακριτές ή άλλες Αρχές, τις αξιολογούμε και τις καταχωρούμε στα δικαστήρια. Το πόσο καιρό θα πάρει να ολοκληρωθεί η διερεύνηση από την Αστυνομία ή πόσο καιρό θα κάνει η εκδίκαση από τα δικαστήρια είναι θέματα τα οποία είναι εντελώς εκτός του δικού μας ελέγχου».
Κληθείς τέλος να απαντήσει για τον χρόνο που αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με το θανατηφόρο του 2012 ή κατά πόσον θα δοθούν στη δημοσιότητα οι εισηγήσεις της αρμόδιας επιτροπής, ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι ο φάκελος της υπόθεσης που αφορά στο τροχαίο βρίσκεται εδώ και περίπου δύο εβδομάδες στη Νομική Υπηρεσία, όπου τυγχάνει μελέτης από λειτουργό. «Με τη συμπλήρωση της μελέτης θα ετοιμαστεί ένα σημείωμα, όπως άλλωστε γίνεται σε όλες τις υποθέσεις, το οποίο θα περιέχει εισηγήσεις. Το σημείωμα θα ακολουθήσει τη διαδικασία που ακολουθείται στη Νομική Υπηρεσία, όπου περνά από όλα τα στάδια της ιεραρχίας για να καταλήξει στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και σε μένα. Δεν μπορώ να ξέρω αυτή τη στιγμή πόσο καιρό θα χρειαστεί η συνάδελφος που χειρίζεται το θέμα σε πρώτο στάδιο. Είναι μια από τις σοβαρές υποθέσεις που μελετούμε, όπως σοβαρές είναι όλες οι ποινικές υποθέσεις. Μόλις τελειώσει η αξιολόγηση της μαρτυρίας και ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα. Σίγουρα δεν μπορούμε -και το έχω πει πολλές φορές- να ενημερώνουμε για το τι εισηγείται η Αστυνομία ή τι περιλαμβάνεται στις εκθέσεις, ή στα πορίσματα, ή στις μαρτυρίες τις οποίες μας στέλνει η Αστυνομία. Φαντάζομαι αντιλαμβάνεστε τους λόγους. Δεν μπορούμε να δίνουμε στη δημοσιότητα το τι ο κάθε μάρτυρας λέει στην κάθε υπόθεση και τι είδους μαρτυρία υπάρχει σε κάθε υπόθεση».
πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών