Δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας μετά από τη συνάντηση με τα μέλη της Επιτροπής Νομικών της Βουλής

Συνάντηση με τον Πρόεδρο και μέλη της Επιτροπή Νομικών της Βουλής είχαν σήμερα στη Νομική Υπηρεσία ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κ. Σάββας Αγγελίδης.

Σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της συνάντησης, η οποία ήταν εθιμοτυπικού χαρακτήρα, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι η συνάντηση δεν περιορίστηκε μόνο στον εθιμοτυπικό χαρακτήρα της, αλλά προχώρησε και σε θέματα συζήτησης του τρόπου λειτουργίας και της καλύτερης συνεργασίας μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας, της Επιτροπής Νομικών και της Βουλής στο σύνολό της.

«Η σημερινή συνάντηση αποτελεί συνέχεια της χθεσινής συνάντησής μας με την Πρόεδρο της Βουλής. Είναι σημαντικό να επαναλάβουμε ότι είναι για το καλό αυτό του τόπου να υπάρξει η όσον το δυνατόν καλύτερη συνεργασία της Νομικής Υπηρεσίας με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι η Νομική Υπηρεσία θα είναι πάντοτε στη διάθεση τόσο της Επιτροπής Νομικών όσο και της Βουλής γενικότερα, για να βοηθήσει σε οποιαδήποτε θέματα κρίνεται ότι χρειάζεται η νομική αρωγή από τους λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας», επεσήμανε ο κ. Σαββίδης.

Εξαίροντας τον τρόπο που η Επιτροπή Νομικών εργάστηκε κατά το παρελθόν και εκφράζοντας την άποψη ότι υπό την παρούσα σύνθεσή της η Επιτροπή θα παράξει καθ’ όμοιο τρόπο έργο, με μόνο γνώμονα το συμφέρον του τόπου και των πολιτών, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε: «Η Επιτροπή Νομικών έχει πολλά και σοβαρά θέματα στο πινάκιό της. Τα γνωρίζω και ο ίδιος προσωπικά σε μεγάλο βαθμό. Πιστεύω ότι έχετε πάρα πολλή δουλεία να κάνετε και πως αν συνεχίσετε να δουλεύετε με τον ίδιο τρόπο με τον οποίον δούλεψε η Επιτροπή αυτή στο παρελθόν, δηλαδή βγάζοντας εντελώς έξω το κομματικό στοιχείο και βλέποντας το συμφέρον αυτού του τόπου, το συμφέρον το οποίο κι εσείς κι εμείς ταχθήκαμε να υπηρετήσουμε, θα μπορέσετε να αντεπεξέλθετε και να δημιουργήσετε έργο για το οποίο αποχωρώντας, θα νιώθετε υπερήφανοι.»

Αναφερόμενος στο θέμα της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, καθώς και στα εκκρεμούντα θέματα της διαφθοράς, ο Γενικός Εισαγγελέας χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο δικαστικό σύστημα, εκφράζοντας ταυτοχρόνως την ελπίδα ότι θα υπάρξει τάχιστη προώθηση του θέματος αυτού. «Πιστεύω ότι χρωστάμε στον τόπο τη μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων. Θεωρώ απαράδεκτες τις καθυστερήσεις  που παρατηρούνται στο δικαστικό μας σύστημα και γι’ αυτό θα ήθελα να δω την όσο το δυνατόν ταχύτερη προώθηση του θέματος τούτου. Πιστεύω ότι το χρωστάμε στον κυπριακό λαό», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας να βοηθήσουν τη Βουλή και την Επιτροπή Νομικών σε ό,τι ενδεχομένως χρειαστεί. «Σας επαναλαμβάνω ότι η Νομική Υπηρεσία, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κι εγώ θα είμαστε στη διάθεσή σας, γιατί εκείνο που όλοι ταχθήκαμε να υπηρετήσουμε είναι το καλό αυτού του τόπου. Με αυτόν τον γνώμονα, θα είμαστε δίπλα σας όταν αυτό χρειάζεται.»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει πλάνο εφαρμογής της αυστηροποίησης των ποινών για τις πυρκαγιές και του εκσυγχρονισμού του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου που εισηγείται η Νομική Υπηρεσία, ο κ. Σαββίδης απάντησε πως η Νομική Υπηρεσία δεν χαράσσει πολιτική ούτε και ψηφίζει τους νομούς. Εμείς, είπε, «θεωρούμε ότι εκεί και όπου βλέπουμε ότι υπάρχει κάποιο σημείο στο οποίο η υφιστάμενη νομοθεσία υστερεί, καθηκόντως -κατά την άποψή μας- εγείρουμε το θέμα αυτό στις αρμόδιες Αρχές, που είναι η εκτελεστική εξουσία η οποία καθορίζει την πολιτική και η νομοθετική εξουσία που θα ψηφίσει τη νομοθεσία.»

Επεσήμανε δε ότι η Νομική Υπηρεσία έχει προβεί σε αρκετές παρεμβάσεις σε θέματα που κρίνει ότι χρειάζονται εκσυγχρονισμό και βελτίωση και «αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, γιατί θεωρούμε ως υποχρέωσή μας, όπου βλέπουμε ότι κάποιο νομοσχέδιο, κάποιο υφιστάμενο νομοθέτημα έχει κενά και ελλείψεις να τα θέτουμε υπόψη των αρμοδίων, για να βελτιώνουμε τη νομοθεσία.» Σημείωσε ακόμη ότι ο νέος περί Επικίνδυνων Μολυσματικών Ασθενειών Νόμος, που ετοιμάστηκε από τη Νομική Υπηρεσία και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν αλλάζει τη φιλοσοφία του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, ενώ στο θέμα των πυρκαγιών, ανέφερε ότι είχε επικοινωνία με τους αρμόδιους Υπουργούς και πως έπεται συνάντηση με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία ώστε να ρυθμιστεί το ζήτημα με τις πολλές και  διαφορετικές νομοθεσίες που σήμερα υπάρχουν για το ίδιο θέμα.

«Για το θέμα των πυρκαγιών, μέσα από έρευνα που έκαναν λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας, εντοπίσαμε ότι υπήρχαν τεράστιες διαφορές σε πολλούς και διαφορετικούς νόμους επί του ιδίου θέματος. Κρίναμε, λοιπόν, ότι θα έπρεπε να ενημερώσουμε τα αρμόδια Υπουργεία και αυτό πράξαμε. Ήδη το περασμένο Σαββατοκυρίακο ήμουν σε επαφή με τους αρμόδιους Υπουργούς και ζήτησα όπως ετοιμαστούν τόσο από την Υπηρεσία μου όσο και από τις Υπηρεσίες των εμπλεκομένων Υπουργείων σχετικά σημειώματα, έτσι ώστε το συντομότερο να γίνει μια συνάντηση, για να δούμε πώς θα ενοποιήσουμε και πώς θα αποφύγουμε την ύπαρξη διαφορετικών ρυθμίσεων και ποινών σε διαφορετικά νομοσχέδια.»

Κληθείς ακόμη να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα που αφορούν στην πειθαρχική έρευνα κατά της Γενικής Λογίστριας της Δημοκρατίας, ο κ. Σαββίδης απάντησε πως το αποτέλεσμα της πειθαρχικής έρευνας που διατάχθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, ως η αρμόδια Αρχή, απεστάλη στη Νομική Υπηρεσία, όπου έτυχε ενδελεχούς μελέτης από ομάδα αρμοδίων λειτουργών που χειρίζονται τέτοιας φύσεως θέματα. Η θέση της Νομικής Υπηρεσίας, είπε ο κ. Σαββίδης, διαβιβάστηκε στην αρμοδία Αρχή, σημειώνοντας πως «είναι η αρμόδια Αρχή ή ενδεχομένως τα άλλα Όργανα τα οποία εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία που ίσως να πρέπει να προβούν στις αναγκαίες ανακοινώσεις όταν κρίνουν ότι αυτό είναι σκόπιμο».

Ερωτηθείς τέλος για το θέμα της Αμμοχώστου, ο Γενικός Εισαγγελέας, σημειώνοντας πως το θέμα είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό με κάποιες νομικές προεκτάσεις, είπε πως η Νομική Υπηρεσία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με ομάδα εμπειρογνωμόνων διεθνούς κύρους από τους οποίους λαμβάνει συμβουλές, τις οποίες καθηκόντως διαβιβάζει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υπουργό Εξωτερικών. «Ένα πολύ σημαντικό έργο της Νομικής Υπηρεσίας είναι να παρέχει νομική στήριξη στις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες και ιδίως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο Υπουργείο Εξωτερικών σε θέματα που αφορούν στο πολιτικό ζήτημα», είπε ο κ. Σαββίδης. Στη Νομική Υπηρεσία «έχουμε μια πολύ καλή ομάδα, η οποία ασχολείται εσωτερικά με το θέμα του Κυπριακού και το θέμα της Αμμοχώστου, και έχουμε και μία ομάδα από ξένους εμπειρογνώμονες διεθνούς κύρους, οι οποίοι μας συμβουλεύουν σε όλα αυτά τα θέματα. Είναι λεπτά τα θέματα αυτά, δεν κρίνω σκόπιμο ότι πρέπει να δώσω περαιτέρω κατευθύνσεις στο τι κατά τη γνώμη μας πρέπει να συζητηθεί από τους αρμόδιους που θα πάρουν τις πολιτικές αποφάσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι κυρίως κατ’ εξοχήν πολιτικό ζήτημα, με κάποιες νομικές προεκτάσεις τις οποίες εμείς καθηκόντως, σε συνεννόηση με τους διεθνείς εμπειρογνώμονές μας, δίδουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υπουργό Εξωτερικό. Αύριο έχω κληθεί να συμμετάσχω στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και αν μου ζητηθεί, θα δώσω περισσότερες εξηγήσεις εκεί», είπε ο κ. Σαββίδης. Κατέληξε δε λέγοντας πως «έχουμε ανοικτή γραμμή με τους εμπειρογνώμονες του εξωτερικού και ανάλογα με τις εξελίξεις επί του εδάφους και ανάλογα με τα προβλήματα και τις ενέργειες που γίνονται, ζητούμε και παίρνουμε συνεχώς γνωματεύσεις. Τους τελευταίους έξι μήνες έχουμε πάρει μια σειρά γνωματεύσεων από τους ξένους νομικούς εμπειρογνώμονες και όποτε χρειάζεται οτιδήποτε, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής κ. Νίκος Τορναρίτης, ευχαριστώντας τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας για τη συνάντηση, είπε, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Νομικών έδωσε στη Νομική Υπηρεσία κατάλογο των θεμάτων που εκκρεμούν ενώπιον της, ώστε οι λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας να τον μελετήσουν, «ούτως ώστε τα αποτελέσματα να είναι πιο άμεσα και πιο ποιοτικά. Απ’ εκεί και πέρα, έχουμε πει ότι αυτή η νέα συνεργασία, αν θέλετε, η πιο ενδυναμωμένη συνεργασία, που άρχισε χθες με τη συνάντηση του Γενικού Εισαγγελέα με την Πρόεδρο της Βουλής, συνεχίζει σήμερα με τη συνάντηση της Επιτροπής Νομικών με τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, και θα συνεχίσει με γνώμονα πάντα το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των πολιτών.»

Πηγή : Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,