Μπορρέλ: Να μην επιτραπεί η επιβολή οικονομικών κυρώσεων στο προσωπικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ο Ζοζέπ Μπορρέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική καλεί τις ΗΠΑ να αντιστρέψουν απόφαση για κυρώσεις σε μέλη του προσωπικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τα ανακοινωθέντα μέτρα και επιβεβαιώνει την ακλόνητη υποστήριξή της στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Συγκεκριμένα στη γραπτή δήλωση που εξέδωσε για το θέμα ο Ύπατος εκπρόσωπος  αναφέρει: “στις 11 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστική εντολή που επιτρέπει την πιθανή επιβολή οικονομικών κυρώσεων και περιορισμών θεωρήσεων σε ορισμένα πρόσωπα που συνδέονται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC -ΔΠΔ), συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσώπων των Κρατών Μερών που συνεργάζονται με το Δικαστήριο”.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τα ανακοινωθέντα μέτρα και επιβεβαιώνει την ακλόνητη υποστήριξή της στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο”, ξεκαθαρίζει ο Μπορρέλ. “Οι κυρώσεις εναντίον εκείνων που εμπλέκονται στη δουλειά του προσωπικού του ΔΠΔ και των οικογενειών τους καθώς και ατόμων που συνδέονται με το ΔΠΔ είναι απαράδεκτες και άνευ προηγουμένου ως προς το πεδίο εφαρμογής και το περιεχόμενο”, τονίζει.

“Στην καθοδήγηση της καταπολέμησης της ατιμωρησίας, το ΔΠΔ πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργεί ανεξάρτητα και αμερόληπτα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση του Δικαστηρίου από οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση με στόχο την παρεμπόδιση της πορείας της δικαιοσύνης και την υπονόμευση του διεθνούς συστήματος ποινικής δικαιοσύνης. Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να αντιστρέψουν τη θέση τους”, αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

“Σε μια εποχή που η διεθνής τάξη που βασίζεται σε κανόνες αντιμετωπίζει αυξημένη πίεση, η ενίσχυση του διεθνούς συστήματος ποινικής δικαιοσύνης είναι πιο σημαντική από ποτέ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να υποστηρίζει την καθολικότητα του Καταστατικού της Ρώμης και να καλεί όλα τα κράτη που δεν το έχουν πράξει ακόμη να εξετάσουν το ενδεχόμενο ένταξης στο ΔΠΔ για τον τερματισμό της ατιμωρησίας για τα πιο σοβαρά εγκλήματα”, καταλήγει.

Πηγή: KYΠΕ

Print Friendly, PDF & Email