Yπ. Δικαιοσύνης: Ροή πληροφοριών για διαφθορά στο ποδόσφαιρο – Η νομοθεσία έχει ρητές πρόνοιες για την προστασία των πληροφοριοδοτών

Τη βούληση της Πολιτείας προκειμένου να γίνει ό,τι απαιτείται για να επιτευχθούν καίρια κτυπήματα σε οτιδήποτε σαθρό δημιουργεί προβλήματα στο κυπριακό ποδόσφαιρο, επανέλαβε στους εμπλεκόμενους φορείς ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό την προεδρία του.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, στην οποία παρέστησαν μέλη της ηγεσίας της Αστυνομίας και εκπρόσωποι από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών (ΠΑΣΠ), τον Σύνδεσμο Διαιτητών Κύπρου και τον Σύνδεσμο Κυπρίων Προπονητών, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι η κινητικότητα που δημιούργησε μια σειρά συσκέψεων για το θέμα, με πρώτιστη τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο και την άμεση εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δημιούργησε περιβάλλον συνεχούς ροής πληροφοριών προς τις διωκτικές Αρχές.

«Ανταλλάξαμε απόψεις και άκουσα με προσοχή τις εισηγήσεις όλων των συντελεστών του ποδοσφαίρου. Με αφορμή την κινητικότητα που δημιουργήθηκε με τις συσκέψεις που είχαν προηγηθεί στο Γραφείο μου, όπως είναι η σύσκεψη με την UEFA και την άμεση εμπλοκή μου στα θέματα αυτά, και πολύ δε περισσότερο με τη σύσκεψη στο Προεδρικό και την άμεση εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και με τις άλλες μεθόδους που έχουν ανακοινωθεί τόσο από εμάς όσο και από τον ΠΑΣΠ, έχουμε ως αποτέλεσμα μια συνεχή ροή πληροφοριών προς την Αστυνομία, οι οποίες ελπίζω ότι και θα αυξηθούν, και θα συγκεκριμενοποιηθούν, και θα βοηθήσουν στο να καταλήξουμε σε αποτελέσματα», είπε ο κ. Σαββίδης. Πέραν από τον νόμο των παρακολουθήσεων, ο οποίος πέρασε την περασμένη εβδομάδα όμως δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ, ο μόνος άλλος τρόπος για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε αξιόπιστα αποτελέσματα είναι να πεισθεί κόσμος να μιλήσει, συμπλήρωσε ο κ. Υπουργός.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κάλεσε επίσης άπαντες εάν έχουν στοιχεία, να τα δώσουν στις Αρχές για διερεύνηση. «Κάλεσα όλους τους συντελεστές του ποδοσφαίρου να μεταφέρουν στα μέλη τους τη γνήσια πρόθεση της πολιτείας ότι, δεν θα σκεπάσει καμία υπόθεση που θα φθάσει ενώπιον των αστυνομικών Αρχών και πήρα τη διαβεβαίωση, και τους ευχαριστώ γι’ αυτό, ότι θα το πράξουν και ότι θα συνεργαστούν μαζί μας στον μέγιστο δυνατό βαθμό, για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό που όλοι επιδιώκουμε. Καλώ εκ νέου όλους όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, όλους όσοι έχουν πληροφορίες για θέματα τα οποία άπτονται χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων ή άλλης μορφής διαφθορά, να δώσουν τα στοιχεία στην Αστυνομία και η Αστυνομία θα πράξει τα δέοντα, τόσο για να εξασφαλίσει την ανωνυμία τους, εάν το θέλουν όσο και την προστασία τους, στον βαθμό που ανησυχούν γι’ αυτήν.  Άλλωστε για τα θέματα αυτά έδωσε διαβεβαιώσεις και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», κατέληξε ο κ. Υπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον άτομα που έχουν δώσει πληροφορίες στην Αστυνομία έχουν ζητήσει προστασία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως υπέδειξε πως όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, υπογραμμίζοντας πως το εκδοθέν διάταγμα προσωποκράτησης, δεν σημαίνει πως υπάρχει καταδίκη. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην συνδέσουμε τη σημερινή σύσκεψη και τα όσα λέχθηκαν σήμερα, με τη συγκεκριμένη υπόθεση που διερευνάται. Θέλω να επαναλάβω ότι, όλοι είναι αθώοι μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο από το αρμόδιο δικαστήριο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να μην αποκαλύπτουμε οτιδήποτε το οποίο μπορεί είτε να παραβλάψει τις έρευνες που διεξάγονται είτε ακόμη και να παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία. Γιατί η ισχύουσα νομοθεσία περί χειραγώγησης, έχει ρητές πρόνοιες για την προστασία των πληροφοριοδοτών.» Ο ανακριτής έχει δώσει εκείνο το οποίο έπρεπε να δώσει για να μπορέσει να αιτιολογήσει το αίτημα για προσωποκράτηση εξού και εκδόθηκε το διάταγμα προσωποκράτησης, συμπλήρωσε ο κ. Σαββίδης, υποδεικνύοντας πως «δεν σημαίνει ότι επειδή εκδόθηκε διάταγμα προσωποκράτησης, οι ύποπτοι είναι και ένοχοι. Δεν πρέπει να δίδονται λανθασμένες εντυπώσεις.»

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην υπόθεση, ο Υπαρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου ανέφερε πως η ανακριτική ομάδα έχει ενισχυθεί, ενώ είπε πως ο σκοπός είναι η προσαγωγή των οποιοδήποτε υπόπτων ενώπιον της Δικαιοσύνης, με στοιχεία και μαρτυρίες, ώστε να υπάρξει καταδίκη. «Ήρθαν κοντά μας αρκετές πληροφορίες οι οποίες θα αξιολογηθούν», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Υπαρχηγός. «Βλέπουμε με ικανοποίηση την αποφασιστικότητα του Υπουργού και των Αρχών να προχωρήσουν μέχρι το τέλος», δήλωσε από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΠΑΣΠ κ. Σπύρος Νεοφυτίδης, εκφράζοντας  ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της σύσκεψης.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών κ. Γιώργος Πάπουτσος ευχαριστώντας τον Υπουργό για το έμπρακτο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από την Πολιτεία, σημείωσε πως οι συντελεστές που παρευρέθησαν στη σημερινή σύσκεψη πρέπει να θεωρούνται ως συνεργάτες, ούτως ώστε να δοθεί στήριξη στην Πολιτεία και στα αρμόδια Όργανα να διαλευκάνουν τα κακώς έχοντα στον χώρο του ποδοσφαίρου. Συνοδοιπόρος στην προσπάθεια δήλωσε ότι στέκεται Σύνδεσμος Κυπρίων Προπονητών, διά του εκπροσώπου του στη συνάντηση κ. Άντρου Κουλουμπρή.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email