Πρόεδρος Νομικής Πανεπιστημίου Κύπρου: Αντισυνταγματική η εφαρμογή των μέτρων στις παραλίες

«Το Διάταγμα και μετά την τροποποίηση και τις χαλαρώσεις που επέφερε, περιέχει ακόμη πολλές αχρείαστες και απρόσφορες και ως εκ τούτου, δυσανάλογες και αντισυνταγματικές απαγορεύσεις», επεσήμανε σε δηλώσεις του στο «SigmaLive», ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με αφορμή τις καταγγελίες πολιτών που έγιναν το περασμένο Σαββατοκυρίακο στις παραλίες, από μέλη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο Διάταγμα, στηλιτεύει ορισμένες υπερβολές και αντιφάσεις, όπως η απαγόρευση της ηλιοθεραπείας, του βόλεϊ στην παραλία, να δίνονται διαβεβαιώσεις περί της χαμηλής επικινδυνότητας σε κλειστούς χώρους (υπεραγορές κλπ) και να ανοίγουν κλειστοί χώροι, όπως τα σχολεία, αλλά ταυτόχρονα να τιμωρούνται ανώδυνες δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους, ακόμη και όταν δεν δημιουργούν συνωστισμό.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, «η τιμωρία ενός ατόμου για την άσκηση ενός συνταγματικά και διεθνώς προστατευόμενου δικαιώματος, όταν δεν δικαιολογείται για την προστασία της δημόσιας υγείας, επειδή τα περιοριστικά μέτρα είναι απρόσφορα ή υπέρμετρα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, είναι δυσανάλογη και ως εκ τούτου, αποτελεί παραβίαση των οικείων προνοιών του Συντάγματος και των διεθνών συμβάσεων που το προστατεύουν».

Με πληροφορίες από Sigmalive

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,