Δικαίωση εγγυητή δανείου για μη έγκαιρη ενημέρωση από την τράπεζα

Πολίτης υπέβαλε παράπονο στο Γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επίτροπου για αθέτηση συμβατικού όρου εγγυητικής συμφωνίας εκ μέρους της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και κατ΄ επέκταση της ΚΕΔΙΠΕΣ ΛΤΔ και ζητούσε απαλλαγή από την εν λόγω εγγυητική υποχρέωση εξαιτίας της εν λόγω αθέτησης. Συγκεκριμένα, ο πολίτης παραπονέθηκε ότι η Συνεργατική δεν τον είχε ενημερώσει, ως όφειλε, ότι το δάνειο στο οποίο ήταν εγγυητής δεν πληρωνόταν από τον πρωτοφειλέτη κάτι που πληροφορήθηκε τυχαία. Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, έκρινε ότι το αίτημα του πολίτη είναι δίκαιο και λογικό, εξαιτίας σειράς αντισυμβατικών και παράνομων ενεργειών του πιστωτή και ζητά με την απόφασή του, την απαλλαγή του παραπονούμενου από την εγγυητική του υποχρέωση.

Δείτε απόσπασμα από την απόφαση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ημερομηνίας 04/08/2020:

«[…]το πρώην Συνεργατικό και η ΚΕΔΙΠΕΣ, ενήργησαν, κατά τρόπο παραβιάζοντα, κατάφωρα πρόνοιες της εγγυητικής σύμβασης, και κατά παράβαση, επίσης, σειράς προνοιών των σχετικών Νόμων. Επομένως, ενήργησαν σε βάρος των συμβατικών δικαιωμάτων του παραπονούμενου εγγυητή. Ως εκ τούτου, ο παραπονούμενος δικαιούται απαλλαγή του από την επίμαχη εγγυητική σύμβαση[…]».

«[…] Το παράπονο στοιχειοθετείται πλήρως. Επομένως, η ΚΕΔΙΠΕΣ οφείλει να απαλλάξει τον παραπονούμενο από τις εγγυητικές του υποχρεώσεις».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,