Η βρετανική κυβέρνηση εδώ και καιρό ενθαρρύνει την Τουρκία να εργαστεί για την πλήρη προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα, ιδίως στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης, ανέφερε η Υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον απαντώντας σε σχετική επιστολή Συντηρητικών βουλευτών.
Η αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονιά υφυπουργός συμπλήρωσε ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να θίγει αυτά τα ζητήματα με την τουρκική κυβέρνηση και να προτρέπει σε σεβασμό της ελευθερίας των ΜΜΕ, «που είναι αναγκαία για τη μακροπρόθεσμη υγεία της τουρκικής δημοκρατίας».
Η κα Μόρτον απαντούσε σε επιστολή προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ από τους βουλευτές βορείου Λονδίνου Τερέζα Βίλιερς και Μάθιου Όφορντ.
Οι δύο φιλοκύπριοι πολιτικοί ζητούσαν από τον κ. Ράαμπ να εγείρει ανησυχίες για την παρεμπόδιση της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία. Τον καλούσαν επίσης να επανεξετάσει τους όρους της συμφωνίας με την Τουρκία για αμοιβαία έκδοση κατηγορουμένων για αδικήματα, ώστε να μη βασίζεται μόνο στην εξέταση διαδικαστικών λεπτομερειών αλλά και στην αξιολόγηση της ουσίας του αιτήματος έκδοσης.
Η κα Μόρτον παρέπεμψε στις διεθνείς πρωτοβουλίες του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών για την προστασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.
Σημείωσε επίσης ότι οι διευθετήσεις έκδοσης κατηγορουμένων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας βασίζονται στη συναφή ευρωπαϊκή σύμβαση.
Πρόσθεσε ότι ήδη τα βρετανικά δικαστήρια έχουν το δικαίωμα να απορρίψουν ένα αίτημα έκδοσης από την Τουρκία όταν δε συνάδει με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του εν λόγω ατόμου ή όταν φαίνεται πως το αίτημα έκδοσης αποσκοπεί στη δίωξη ή τιμωρία ενός ατόμου για τις πολιτικές του απόψεις.
Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι η βρετανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να διατηρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα «στην καρδιά» της πολιτικής της έναντι της Τουρκίας.
Πηγή : ΚΥΠΕ