Διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για το Πάσχα

Η σκέψη μου τούτες τις Άγιες ημέρες στρέφεται σ’ όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό, σ’ όσους περνούν τη δοκιμασία και την αγωνία επιβίωσης, σ’ όσους έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. 

Εύχομαι σε όλους δύναμη και κουράγιο.

Η σκέψη μου στρέφεται ακόμα σ’ όσους αγωνιούν για την αβεβαιότητα του αύριο,  είτε εργαζόμενους είτε επιχειρηματίες.

Στρέφεται την ίδια ώρα σ’ αυτούς που δικαίως αποκαλούνται ήρωες της πρώτης γραμμής, τους επαγγελματίες υγείας, τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες, τους εθνοφρουρούς, τα στελέχη της Πολιτικής Άμυνας, τους θηροφύλακες, τους εθελοντές, τους εργαζόμενους στις διάφορες ζωτικές Yπηρεσίες του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις καθ’ ημέραν ανθρώπινες ανάγκες, αλλά και να κρατούν ακόμα την ελπίδα ζωντανή.

Όπως τιμώ όλες και όλους εσάς που δοκιμάζεστε ως αποτέλεσμα ανεπιθύμητων, αλλά επιβαλλόμενων περιορισμών.

Περιορισμών που μας στερούν την ελευθερία διακίνησης και επιλογής, την επαφή με αγαπημένους μας, το δικαίωμα να εκδηλώσουμε, ιδιαίτερα τούτες τις μέρες, τον σεβασμό και την πίστη μας, να ζήσουμε και να χαρούμε όπως συνηθίζαμε τις ημέρες του Πάσχα.

Είναι για όλα τούτα τα συναισθήματα ευγνωμοσύνης που τρέφω προς όλους εσάς, που θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί χάρη στον επαγγελματισμό, τις θυσίες, την υπομονή και τον πατριωτισμό σας, είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε και πάλι.

Αγαπημένες Φίλες και Φίλοι,

Τις τελευταίες ημέρες αυξάνουν οι ελπίδες, αλλά δεν σηματοδοτούν το τέλος.

Υπάρχει, δυστυχώς, ακόμα απόσταση που πρέπει με την ίδια σύνεση να διανύσουμε.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, και πάντα λαμβάνοντας υπόψη τις συμβουλές της Επιστημονικής Ομάδας, αποφασίσαμε τη στρατηγική για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.

Θέλω να ακριβολογώ και να είμαι σαφής.

Αυτό που αποφασίσαμε είναι τη στρατηγική και όχι την ημερομηνία εφαρμογής της απόφασης.

Η εφαρμογή θα εξαρτηθεί και είναι απόλυτα συνυφασμένη με την  πορεία μείωσης των κρουσμάτων, της προόδου δηλαδή, συνέχισης της αυστηρής τήρησης των περιοριστικών μέτρων, του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης που η συντριπτική πλειοψηφία παραδειγματικά επιδεικνύει.

Καμία πλάνη δεν χωρεί, κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται.

Αυτό που σήμερα φαίνεται να τίθεται υπό έλεγχο, μπορεί εύκολα, αν αγνοήσουμε τους κινδύνους, να γίνει ανεξέλεγκτο την επομένη.

Γι’ αυτό και το σημερινό μου διάγγελμα, πέρα από το μήνυμα ελπίδας, σεβασμού και αγάπης, θέλει να μεταφέρει την ανάγκη να μην επιτρέψουμε στα συναισθήματα να επικρατήσουν της λογικής.

Γνωρίζω πως είναι οδυνηρό να ζητάς από Χριστιανούς να αναστείλουν τις θρησκευτικές τους συνήθειες, να ζητάς από τους συμπολίτες σου να απέχουν από τις λατρευτικές ή άλλες εκδηλώσεις που είναι συνυφασμένες με την Ανάσταση του Θεανθρώπου ή ακόμα να μη βιώνουν τις χαρές που προσφέρει η Άνοιξη.

Όμως, για τούτη τη χρονιά είναι πέρα από ανάγκη να περάσουμε με υπομονή τις δοκιμασίες, να ζήσουμε, αν θέλετε, τον δικό μας Γολγοθά. 

Ύστερα, μην ξεχνάτε πως τον Γολγοθά διαδέχεται πάντοτε η Ανάσταση.

Για τούτο για άλλη μια φορά κάνω έκκληση προς όλους.

Τηρήστε με αυστηρότητα τα προστατευτικά μέτρα, αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις, μην υποκύψετε στον πειρασμό να επισκεφθείτε τα χωριά ή τα εξοχικά σας. 

Μην ακούσετε τους παράφωνους που ταυτίζουν την πίστη στο Θεό με την επιλογή του θανάτου. 

Ακούστε τη συνετή φωνή του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Προκαθήμενου της Κυπριακής Εκκλησίας.

«Σήμερα, δεν κινδυνεύει η πίστη, αλλά οι πιστοί».

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Χάριν στις δικές σας θυσίες και τη δική μας αποφασιστικότητα να πάρουμε έγκαιρα σκληρά μέτρα που όλοι βιώνουμε, καθημερινά καταγράφεται βελτίωση, ενώ η ελπίδα για πλήρη έλεγχο γίνεται ακόμα πιο εμφανής.

Θέλω να σας βεβαιώσω πως με τη βοήθεια και της επιστημονικής ομάδας έχουμε σχεδιάσει το κάθε βήμα, το κάθε μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Με την ίδια σύνεση σχεδιάζουμε σε  συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους, και την αντιμετώπιση των συνεπειών που θα προκαλέσει η πρωτόγνωρη κρίση που έπληξε την ανθρωπότητα.

Σας ζητώ να με εμπιστευθείτε για άλλη μια φορά. Με τη δική σας συνεργασία και τη συνδρομή των πολιτικών δυνάμεων του τόπου τις οποίες θέλω και πάλι θερμά να ευχαριστήσω, σας βεβαιώ πως θα τα καταφέρουμε.

Αγαπημένες Φίλες και Φίλοι,

Θα ευχόμουν να ήμουν σε θέση τούτην την ώρα να σφίξω το χέρι της κάθε μιας και του κάθε ενός από εσάς, για να εκφράσω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου.

Για να ευχηθώ σε όλους σας Καλή Ανάσταση, δύναμη και κουράγιο.

Δυστυχώς, παρά την επιθυμία μου, δεν μπορώ. Όπως δεν θα μπορέσω να αγκαλιάσω τα παιδιά και τα εγγονάκια μου.

Το ίδιο σας παρακαλώ πράξετε και εσείς για το καλό των πολυαγαπημένων σας.

Αν στερηθούμε σήμερα την επαφή μαζί τους, θα τους αγκαλιάσουμε με σιγουριά αύριο.

Εύχομαι σε όλους Καλή Ανάσταση και Χρόνια Πολλά.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,