Δεν είναι έτοιμο το ψευδοκράτος να επεκταθεί στην Ευρώπη με το χαλούμι, αναφέρει η «Γενί Ντουζέν»

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα, ότι ενώ ένας μήνας απομένει για να κυκλοφορήσει το χαλούμι στην ευρωπαϊκή αγορά, οι προετοιμασίες στα κατεχόμενα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, πέρασαν σχεδόν πέντε μήνες από τότε που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταχώρισε το χαλούμι ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και λήφθηκε η απόφαση για επέκταση του στην ευρωπαϊκή αγορά την 1η Οκτωβρίου.

«Καθώς άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον νότο, οι αρχές στον βορρά έδωσαν το μήνυμα ότι δεν ‘είμαστε ακόμη έτοιμοι’», σημειώνει η εφημερίδα, αναφερόμενη σε ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, αντίστοιχα.

Η «Γενί Ντουζέν» αναφέρει ακόμα ότι στους 5 μήνες που μεσολάβησαν από την απόφαση που ελήφθη στις 12 Απριλίου, σχεδόν κανένα βήμα δεν έγινε για τις προετοιμασίες στα κατεχόμενα.

Ο Μουσταφά Εργκιουβέν, «αναπληρωτής γενικός γραμματέας» του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου, δήλωσε ότι η ελεγκτική εταιρεία, που εξετάζει θέματα όπως τη σύσταση του προϊόντος, δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη μαζί τους και πρόσθεσε ότι περιμένουν πληροφορίες από την εταιρεία για τις σχετικές ρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν στα εργοστάσια.

Από την πλευρά του ο «πρόεδρος» του τ/κ βιομηχανικού επιμελητηρίου Αλί Καματσιόγλου ισχυρίστηκε ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι έτοιμη για τη διαδικασία που θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου και είπε ότι ζήτησαν παράταση από την επιτροπή της ΕΕ.

Πρόσθεσε ακόμα ότι, για να μπορέσουν οι Τ/κ παραγωγοί να εφαρμόσουν τις απαιτούμενες ρυθμίσεις, θα χρειαστούν τουλάχιστον ακόμα 10 χρόνια.

Ο Μουσταφά Ναϊμογλουλαρι «πρόεδρος» της ένωσης ζωοπαραγωγών και κτηνοτρόφων, είπε ότι υπήρχαν ελλείψεις σε πολλά θέματα και υποστήριξε ότι δεν ήταν έτοιμοι για την 1η Οκτωβρίου. Πρόσθεσε ότι βρήκε το ποσοστό 51% του γάλακτος που καθορίστηκε από την επιτροπή της ΕΕ να είναι πολύ υψηλό.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,