«Δεν μπορούμε να σιωπούμε», δηλώνει η Σύγκλητος του ΠΚ και ζητεί αναστολή της δίωξης Γαβριήλ

Διαμαρτυρία για την ενεργοποίηση της διαδικασίας πειθαρχικής δίωξης του ζωγράφου, δημόσιου εκπαιδευτικού, Γιώργου Γαβριήλ, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου, που θεωρεί ότι «ως ανώτατο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας δεν μπορούμε να σιωπήσουμε, όταν, σε συνθήκες φιλελεύθερης δημοκρατίας, διώκεται ένας καλλιτέχνης, ο οποίος τυχαίνει να είναι διευθυντής σχολείου».  Ζητεί δε την αναστολή της δίωξης.

Στην ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου προσθέτει ότι δεν είναι έργο δικό της να κρίνει την καλλιτεχνική αξία των έργων ζωγραφικής του κ. Γαβριήλ. «Είναι υποχρέωσή μας, όμως, να θυμίσουμε ότι μια μεγάλη κατάκτηση του δημοκρατικού πολιτισμού μας είναι η ελευθερία της έκφρασης. Ο συγγραφέας, ο καλλιτέχνης, ο επιστήμονας, και κάθε πνευματικός άνθρωπος γενικότερα, πρέπει να είναι, και να νοιώθει ότι είναι, ελεύθερος να μοιράζεται τα προϊόντα της πνευματικής εργασίας του με τους συμπολίτες του».

Στο μέτρο που το καλλιτεχνικό έργο δεν παρεμβάλλεται στην άσκηση των αρμοδιοτήτων ενός δημόσιου αξιωματούχου, αναφέρει η Σύγκλητος, η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αξία. Η ιστορία της τέχνης, της λογοτεχνίας και της επιστήμης είναι γεμάτη από περιπτώσεις «ενοχλητικών» δημιουργών, σημειώνεται. Από τον Σωκράτη και τον Γαλιλαίο μέχρι τον Νίκο Καζαντζάκη, τον Salman Rushdie και τους σκιτσογράφους του Charlie Hebdo, αναφέρει η Σύγκλητος του ΠΚ, ο πνευματικός δημιουργός, με τον τρόπο του ο καθένας, εισάγει «καινά δαιμόνια» στο δημόσιο λόγο – υπερβαίνει η αντιμάχεται κυρίαρχες αντιλήψεις. Η δημοκρατία, προστίθεται, είναι το πολίτευμα που θεσμίζει τη διαφωνία, καλλιεργεί την αναστοχαστικότητα, και ενθαρρύνει την ετερόδοξη άποψη. «Η ώριμη δημοκρατία συζητά και προβληματίζεται, δεν διώκει».

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου καλεί το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ως θεσμικό όργανο μιας ώριμης φιλελεύθερης ευρωπαϊκής δημοκρατίας να αναστείλει την πειθαρχική δίωξη του κ. Γαβριήλ.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,