N. Mιχαηλίδου: «Είναι ντροπή για την Κύπρο, δεν αποδόθηκε ποτέ δικαιοσύνη» – 15 χρόνια μετά την πτώση της Ήλιος

Σήμερα συμπληρώνονται 15 χρόνια από την πτώση του αεροσκάφους της «Ήλιος».

Κυριακή, 14 Αυγούστου 2005, στις 12:04 η Πτήση 522 της Helios Airways συντρίβεται στο Μαύρο Βουνό του Γραμματικού Αττικής, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 115 επιβατών και έξι μελών του πληρώματός της. Η ανακοίνωση της είδησης παγώνει τον κόσμο και έμελλε να σημαδέψει με τον πιο καθοριστικό τρόπο την κυπριακή κοινωνία. Δεκαπέντε χρόνια μετά, οι μνήμες ξυπνούν για όλους και κυρίως για τους εκατοντάδες συγγενείς και φίλους, ο πόνος των οποίων παραμένει αμετακίνητος, παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπό της Επιτροπής Συγγενών των Θυμάτων της «Ήλιος», Νίκη Μιχαηλίδου, το εξαγοράσιμο των ποινών των καταδικασθέντων αφήνουν μία αίσθηση οργής και πικρίας στους συγγενείς. Η κα Μιχαηλίδου, κάνει λόγο για «άκρως εξευτελιστική ποινή» προς τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους και προς τους συγγενείς τους. «Η ιστορία για μας δεν έχει κλείσει. Δεν έχουν τιμωρηθεί οι υπαίτιοι. Στην Κύπρο δεν επιβλήθηκε καμιά τιμωρία. Ακόμα και στην Ελλάδα η ποινή των 70.000 ευρώ που επιβλήθηκε στους καταδικασθέντες ήταν κοροϊδία. Λυπάμαι γιατί ποτέ κανείς δεν πληρώνει τίποτα. Ούτε και για την ‘Ήλιος’. Η ποινή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα δεν ήταν σοβαρή σε σχέση με το γεγονός. Ήταν μια ποινή άκρως εξευτελιστική προς τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους και προς τους συγγενείς τους», τόνισε σε δηλώσεις της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η 14η Αυγούστου είναι μια ημερομηνία που στοιχειώνει όλους αυτούς που έμειναν πίσω, εκφράζοντας την πεποίθηση πως είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τραγωδία στην Κύπρο, μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Είναι ντροπή για την Κύπρο, γιατί δεν αποδόθηκε ποτέ δικαιοσύνη. Η Κύπρος έχει μια ιστορία χρόνων, τιμής, ηρωισμού και τιμιότητας. Κάποιοι κοίταξαν την καρέκλα τους και όχι τον άνθρωπο», συμπλήρωσε.

Διαβάστε το πόρισμα της Eπιτροπής Καλλή για το δυστύχημα

Λεπτομέρειες για την απόφαση

Το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας το Φεβρουάριο του 2013 απάλλαξε τους πέντε κατηγορουμένους στην υπόθεση της αεροπορικής τραγωδίας της Helios μετά από αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας για αναστολή της ποινικής δίωξης (επανεκδίκαση της υπόθεσης μετά από έφεση που είχε καταχωρηθεί μετά την πρώτη αθωωτική απόφαση). Με αυτόν τον τρόπο έκλεισε οριστικά η υπόθεση της Helios και για τους δύο κατηγορουμένους που δεν εκδικάστηκαν από ελληνικό δικαστήριο. Οι τρεις από τους πέντε κατηγορουμένους, Δημήτρης Πανταζής, Γιάγκο Στοιμένωβ και Γιώργος Κικκής, είχαν κριθεί ένοχοι από δικαστήριο στην Αθήνα. Η ποινή τους, ορίστηκε στα 122 έτη φυλάκισης για τον κάθε ένα, στη συνέχεια είχε μετατραπεί σε δεκαετή ποινή και ακολούθως σε χρηματική. Αφού πλήρωσαν από 73 χιλιάδες ευρώ περίπου αφέθηκαν ελεύθεροι. Με βάση την αρχή ότι κανένας δεν δικάζεται από δύο χώρες για το ίδιο αδίκημα οι τρεις ήταν αναμενόμενο να αφαιρεθούν από το κυπριακό κατηγορητήριο, ωστόσο ήταν στη κρίση του Γενικού Εισαγγελέα εάν θα ζητούσε και την αναστολή δίωξης για τους άλλους δύο κατηγορουμένους Ανδρέα Δράκο και την ίδια την εταιρεία Helios ως νομικό πρόσωπο. Τελικά, ο κ. Κληρίδης έκρινε ότι θα έπρεπε να ανασταλεί η δίωξη για όλους τους κατηγορουμένους επικαλούμενος ανυπέρβλητες δυσκολίες στην προώθηση της υπόθεσης .

Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Εφημερίδα Καθημερινή

Φωτογραφία από Καραγιαννάκη Γιάννη –  ICON PRESS

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,