ΔΕΕ: Απεργία προσωπικού αερομεταφορέα με σκοπό αύξηση μισθών δεν απαλλάσσει από υποχρέωση αποζημίωσης

Απεργία προσωπικού αερομεταφορέα με σκοπό την αύξηση μισθών δεν απαλλάσσει την εταιρεία από υποχρέωση αποζημίωσης επιβατών, έκρινε σήμερα το Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ).

Το ΔΕΕ εξετάζοντας υπόθεση που του παρέπεμψε το Attunda Tingsrätt (πρωτοδικείο Attunda, Σουηδία) απεφάνθη ότι “απεργία που πραγματοποιείται από συνδικαλιστική οργάνωση του προσωπικού αερομεταφορέα με σκοπό μεταξύ άλλων  αύξηση μισθών δεν εμπίπτει στην έννοια της έκτακτης περίστασης η οποία μπορεί να απαλλάξει την αεροπορική εταιρία από την υποχρέωσή της για την καταβολή αποζημίωσης λόγω ματαίωσης ή σημαντικής καθυστέρησης των οικείων πτήσεων”. 

Το ίδιο ισχύει ακόμη και εάν η απεργία πραγματοποιείται σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται από την εθνική νομοθεσία, έκρινε το ΔΕΕ.

Το πρωτοδικείο Attunda έχει αμφιβολίες σχετικά με το αν η έννοια της “έκτακτης περίστασης”, κατά την έννοια του κανονισμού 261/2004 για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών, περιλαμβάνει απεργία που ανακοινώνεται από οργανώσεις εργαζομένων κατόπιν προειδοποίησης, πραγματοποιείται νόμιμα και έχει σκοπό σε αύξηση μισθών.

Ειδικότερα, δυνάμει του σουηδικού δικαίου, η προειδοποίηση αυτή πρέπει γίνεται προ επτά τουλάχιστον εργασίμων ημερών από την έναρξη της απεργίας.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, η Airhelp, στην οποία επιβάτης εκχώρησε αξιώσεις του έναντι της SAS για ματαίωση πτήσης λόγω απεργίας, προσέφυγε ενώπιον του Attunda Tingsrätt, ζητώντας αποζημίωση βάσει του κανονισμού 261/2004 για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών, λόγω ματαίωσης της πτήσης.

Εν προκειμένω, η SAS αρνήθηκε να καταβάλει την αποζημίωση, θεωρώντας ότι η απεργία αυτή συνιστούσε “έκτακτη περίσταση”, κατά την έννοια του κανονισμού αυτού, καθώς δεν συνδεόταν αναπόσπαστα με την κανονική άσκηση της δραστηριότητάς της για παροχή υπηρεσιών αερομεταφορέα και διέφευγε ​​του αποτελεσματικού ελέγχου της.

Από την πλευρά της, η Airhelp εκτιμούσε ότι αυτή η απεργία δεν συνιστούσε τέτοια “έκτακτη περίσταση”, δεδομένου ότι οι συλλογικές εργατικές διαφορές, όπως οι απεργίες, που μπορεί να προκύψουν κατά τις διαπραγματεύσεις και τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων, εντάσσονται στο πλαίσιο της συνήθους διαχείρισης μιας αεροπορικής εταιρείας.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,