Στη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και του κόστους, αναφορικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οροφές κτηρίων, αποσκοπεί νόμος που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής.
Η Ολομέλεια της Βουλής, ψήφισε ομόφωνα τροποποίηση του νόμου περί Ρυθμίσεων Οδών και Οικοδομών με βάση πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, ώστε να μην απαιτείται έκδοση άδειας οικοδομής για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οροφές υφιστάμενης οικοδομής, αφού θεωρούνταν προσαρτήματα σε οικοδομή. Εξαίρεση θεωρούνται οι οικοδομές, οι οποίες έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέες ή αρχαία μνημεία και εμπίπτουν σε ελεγχόμενη περιοχή με βάση τον περί Αρχαιοτήτων Νόμο ή σε ζώνη προστασίας αρχαιολογικού χώρου ή σε ειδική ζώνη αερολιμένα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, δήλωσε ότι η πρόταση νόμου που υποβλήθηκε από την Επιτροπή έχει ως στόχο την παραχώρηση του αγαθού της παραγωγής ενέργειας σε κάθε πολίτη της χώρας, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά τη γραφειοκρατία. Σύμφωνα με την πρόταση, ανέφερε, οι πολίτες που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις οροφές των κατοικιών τους δεν χρειάζονται πλέον οποιαδήποτε άδεια οικοδομής, δεδομένου ότι έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, είπε, προωθείται η αποκεντρωμένη παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε επίπεδο νοικοκυριού.
Αναφέρθηκε ακόμα σε μια απαράδεκτη νοοτροπία που υπήρξε στο παρελθόν, που κάποιοι έθεσαν απαιτήσεις γραφειοκρατικού χαρακτήρα στον συγκεκριμένο νόμο, ενώ υπήρξαν και απαιτήσεις για είσπραξη χρημάτων.
Έκανε επίσης λόγο για μεγάλη επιτυχία της Επιτροπής, αναφέροντας ότι η Επιτροπή θέλει να διαφυλάξει τις επενδύσεις των πολιτών και ευχαρίστησε τους βουλευτές – μέλη της Επιτροπής που εντόπισαν την ανάγκη αυτή.
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή, ανέφερε ότι το κράτος οφείλει να επικουρεί με κάθε τρόπο την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για αντιμετώπιση της ακρίβειας του ηλεκτρικού ρεύματος, συνδράμοντας τις ευάλωτες ομάδες αλλά και όλους τους άλλους.
Ανέφερε ότι στηρίζουν την εισήγηση της Επιτροπής να απαλειφθούν χρονοβόρες διαδικασίες που δεν έχουν νόημα και να απαλειφθεί το επιπλέον κόστος που αφορά μελέτες από πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες.
Είπε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει ενιαία πολιτική για τα τέλη που επιβάλλουν οι δήμοι. Σημείωσε ότι από το 2017 η άδεια οικοδομής καινούριων οικιών προνοεί εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και διερωτήθηκε γιατί απαιτείται επανάληψη της διαδικασίας αν το σύστημα εγκριθεί αργότερα.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε ότι πολλά εμπόδια και καθυστερήσεις που υπάρχουν στην εγκατάσταση ΑΠΕ μπορούν να περιοριστούν με αυτή την τροποποίηση της νομοθεσίας.
Τόνισε ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό και με τέτοιο ρυθμό που καθιστά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) όλο και πιο προσιτές στους πολίτες και τα νοικοκυριά. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να φανταστούμε την Κύπρο μερικά χρόνια μπροστά, όταν θα έχει γίνει ένα σημείο αναφοράς, όπως έγινε και για την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων στις ταράτσες των κτηρίων. Η πρόοδος της τεχνολογίας, σημείωσε, θα οδηγήσει σε οικιακή παραγωγή ενέργειας και αποθήκευσης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα τον μηδενισμό του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συμπλήρωσε ότι η Κύπρος χάρη στον ήλιο της, μπορεί να παράγει όλη την ενέργεια που καταναλώνει και ακόμη και να εξάγει, αν καταφέρει να αναπτύξει την τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, επεσήμανε ότι ενώ η Επιτροπή Εμπορίου έτρεξε να αλλάξει τις νομοθεσίες και μείωσε τον χρόνο αδειοδότησης συστημάτων ΑΠΕ ξαφνικά ανακάλυψε ότι κάτι δεν πάει καλά, αφού υπήρχε ένα διάταγμα που έλεγε ότι μπορούν πλέον οι αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εισπράττουν λεφτά που δεν εισέπρατταν πριν. Έκανε επίσης λόγο για ανομοιομορφία στις απαιτήσεις των διαφορετικών δήμων και κοινοτήτων για εγκατάσταση ΑΠΕ.
Η Επιτροπή έφτασε, όπως είπε, στην ανάγκη να κάνει αυτή την πρόταση νόμου που λέει το αυτονόητο. Παράλληλα ανέφερε ότι αν πραγματικά υπάρχει επιθυμία να προχωρήσουν τα φωτοβολταϊκά, τότε πρέπει όλοι να βοηθήσουν για να σταματήσουν τα προσκόμματα.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι όλα αυτά τα χρόνια οι αρμόδιοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εμποδίσουν το κόσμο να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά, βρίσκοντας όλων των ειδών τα προσκόμματα και τις δυσκολίες, επικαλούμενοι έλλειψη προσωπικού της ΑΗΚ, έλλειψη μετρητών κ.α.
Σημείωσε ότι υποστηρίζει την πρόταση, αναφέροντας ωστόσο ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για την προώθηση των φωτοβολταϊκών.
Προειδοποίησε παράλληλα ότι έρχονται δύο αυξήσεις στα καύσιμα γιατί θα αλλάξει η ΕΕ τον τρόπο φορολογίας των καυσίμων με βάση τους ρύπους και γιατί η Κύπρος δεν πέτυχε τους στόχους της για τις ΑΠΕ στις μεταφορές.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, πρότεινε τέσσερις δράσεις που πρέπει να γίνουν για την προώθηση των ΑΠΕ.
Καταρχάς, πρότεινε την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση της διαδικασίας έγκρισης εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οικίες. Συγκεκριμένα, πρότεινε τη χορήγηση της χρηματοδότησης ως προκαταβολή από την αρχή και όχι στο τέλος, για να επιτραπεί σε όλους να έχουν πρόσβαση σε αυτήν την τεχνολογία.
Δεύτερον, πρότεινε την άμεση αναβάθμιση του δικτύου για να μπορεί να απορροφήσει περισσότερο ρεύμα από ΑΠΕ.
Τρίτον, προτείνει την άμεση θέσπιση ρυθμίσεων για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιείται κατά τις νυχτερινές ώρες και είπε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στη μείωση του ποσού που απαιτείται για την αγορά ρύπων από τη Δημοκρατία, που το 2023 προβλέπεται να αυξηθεί στα 300 εκατ. ευρώ.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας και προεδρεύων της Ολομέλειας, ζήτησε η Επιτροπή Ενέργειας να φέρει ακόμα μια νομοθεσία που να απαγορεύει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γεωργική γη, που είναι περιορισμένη, αλλά να μπαίνουν σε οροφές και άγονη γη. Ζήτησε επίσης να παρακαμφθούν οι «αόρατες δυνάμεις» που εμποδίζουν την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών.
πηγή: ΚΥΠΕ