Είναι με ιδιαίτερα αισθήματα που παρευρίσκομαι στην πανηγυρική συνεδρία της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.
Αισθήματα υπερηφάνειας καθώς η ίδρυση της Ακαδημίας υπήρξε το αποτέλεσμα της απόφασης μας να πληρώσουμε ένα κενό που αφορούσε την έλλειψη Ανώτατου Πνευματικού Ιδρύματος στη χώρα.
Και πρέπει όλοι να αισθανόμαστε περήφανοι διότι η Κύπρος σεμνύνεται πλέον πως έχει ιδρύσει τη δική της Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.
Ένα Πνευματικό Ίδρυμα το οποίο συνιστά σημαντικό κεφάλαιο όσον αφορά την προβολή της Ιστορίας και του Πολιτισμού, ως επίσης την ανάπτυξη της πνευματικής ζωής, των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών στον τόπο μας.
Την ίδια στιγμή, πλέον η Κύπρος εκπροσωπείται ενεργά σε διεθνείς και ευρωπαϊκές Ακαδημίες πνευματικού υπόβαθρου, συμμετέχοντας στη διαμόρφωση περιφερειακών και διεθνών πολιτικών.
Μεταξύ άλλων, η Ακαδημία είναι μέλος του Επιστημονικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ακαδημιών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ακαδημιών και της Ένωσης Διεθνών Ακαδημιών, ενώ συμμετέχει ενεργά στις συναντήσεις των Κοινοπολιτειακών Ακαδημιών Επιστημών και συνεργάζεται με την Academia Nationale dei Lincei.
Θα περιοριστώ στα όσα συνοπτικά έχω αναφέρει για το μέχρι στιγμής παραχθέν έργο της Ακαδημίας, αφού τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Γενικός Γραμματέας θα παρουσιάσουν στη συνέχεια αναλυτικά στις δικές τους παρεμβάσεις τις δράσεις που έχουν αναλάβει τα μέλη του Ιδρύματος προς την επίτευξη των στόχων και των σκοπών του.
Αναφερόμενος στους σκοπούς της Ακαδημίας, ένας εκ των σημαντικών είναι η αναγνώριση, η προαγωγή και βράβευση της αριστείας καταξιωμένων συμπατριωτών μας σε διεθνές επίπεδο, ως επίσης η αξιοποίηση των γνώσεων και της εμπειρίας τους.
Ως τέτοιος αναγνωρίζεται ο διακεκριμένος Κύπριος Καθηγητής Νομικής Συμεών Συμεωνίδης, στον οποίο η Ακαδημία απονέμει ομόφωνα το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας για το έτος 2022.
Ο Καθηγητής Συμεωνίδης, με ένα βιογραφικό πλούσιων σπουδών, συνέβαλε τα μέγιστα μέσα από τη δραστηριοποίησή του στην προαγωγή της νομικής επιστήμης.
Είναι αρκούντως ενδεικτικό να αναφέρω ότι το μεγάλου εύρους συγγραφικό του έργο, μεταφρασμένο σε οκτώ γλώσσες, υπήρξε υψίστης σημασίας για την αναμόρφωση της νομικής επιστήμης.
Η εν λόγω προσφορά έτυχε αναγνώρισης τόσο μέσα από την τιμητική εκλογή και συμμετοχή του σε διεθνείς Ενώσεις Νομικών Επιστημών, επιτροπές ακαδημαϊκών και συναφών άλλων ιδρυμάτων και φορέων, ως επίσης από το πλήθος των υψηλών διακρίσεων με τις οποίες μέχρι σήμερα έχει τιμηθεί.
Εκείνο στο οποίο θέλω να σταθώ είναι η ιδιαίτερη αγάπη και στενοί δεσμοί που διατήρησε συνειδητά με την Κύπρο.
Αρκεί να σημειώσω τη συνεισφορά του στην ανάκτηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω δικαστικών διαδικασιών, ως επίσης τη συμβολή του ως επικεφαλής της επιτροπής που εργάστηκε για τη δημιουργία του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Την ίδια ώρα δεν μπορώ παρά να επισημάνω πως κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το 2012 για έξι μήνες στις Βρυξέλλες προήδρευε ή συμμετείχε στις διαδικασίες ευρωπαϊκής ενοποίησης σε σημαντικούς κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Δικαίου αμισθί.
Στο πλαίσιο αυτό, τα εξαιρετικά επαγγελματικά του επιτεύγματα, η ουσιαστική του δράση όσον αφορά την επωφελή για την ανθρωπότητα εξέλιξη του αντικειμένου της νομικής επιστήμης, αλλά και η αγνή φιλοπατρία του, δικαιολογούν απόλυτα την απονομή στο πρόσωπό του της αποψινής τιμητικής διάκρισης.
κ. Συμεωνίδη, σήμερα αξιώνεστε ακόμα μία τιμή η οποία προστίθεται στο πλήθος των άλλων που αναγνωρίζουν την εξαιρετική συνεισφορά σας στην πρόοδο του διεθνούς δικαίου.
Σας συγχαίρω θερμά και εύχομαι ό,τι καλύτερο. Πολλά περαιτέρω βήματα για τη συνεισφορά σας στη νομική επιστήμη.
Αναμφίβολα, η ίδρυση της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, αποτελεί φάρο πολιτιστικών και επιστημονικών επιτευγμάτων, μέσω του οποίου η Κύπρος κατέχει πλέον τη θέση που της αναλογεί στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι.
πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών