Ξεκινά από 1η Ιουνίου με υψηλές προσδοκίες η β΄ φάση του ΓεΣΥ – Ιστορική μέρα σύμφωνα με τον ΠτΔ

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας συνεχίζει να εργάζεται με ζήλο και αφοσίωση ώστε η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον τόπο μας τα τελευταία πενήντα χρόνια, το ΓεΣΥ, να διασφαλίσει την κοινωνική αλληλεγγύη και την ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας υγείας προς όλους τους πολίτες, όπως προβλέπεται από τον νόμο του ΓεΣΥ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, παρά τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, από την 1η Ιουνίου 2020 διευρύνεται το φάσμα υπηρεσιών στους δικαιούχους εδραιώνοντας το όραμα του ΓεΣΥ και δικαιώνοντας τις πολύχρονες προσπάθειες για την παροχή στους πολίτες ενός ολοκληρωμένου, δίκαιου, ισότιμου και ανθρωποκεντρικού συστήματος υγείας.

Διαβάστε το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, για την 1η μέρα εφαρμογής της Β’ φάσης του ΓΕΣΥ

Ο Διευθυντής του Οργανισμού, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι για την εφαρμογή της β΄ φάσης του ΓεΣΥ, υπάρχει στενή συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) και με τον ιατρικό κόσμο γενικότερα. «Θα πρέπει να έχουμε λίγη υπομονή, να δώσουμε λίγο χρόνο στο σύστημα να ομαλοποιηθεί. Αύριο και τις αμέσως επόμενες ημέρες ίσως προκύψουν κάποια προβλήματα. Θα παρακολουθούμε το σύστημα ώστε να βοηθήσουμε σταδιακά να ομαλοποιηθεί και να δούμε τα μεγάλα οφέλη της β΄ φάσης», σημείωσε. «Προβλήματα κυρίως θα παρουσιαστούν όσον αφορά την προσαρμογή των νοσηλευτηρίων στο νέο περιβάλλον του γενικού συστήματος υγείας είτε αυτό σημαίνει διαδικασίες είτε αυτό σημαίνει το μεγάλο κύμα που θα απαιτήσει υπηρεσίες άμεσα, οπότε θα πρέπει να γίνει μια διαχείριση ώστε να εξυπηρετηθούν τα επείγοντα περιστατικά και ακολούθως σταδιακά να εξυπηρετηθούν οι υπόλοιποι ασθενείς», συμπλήρωσε. Υπενθύμισε ότι τα νοσηλευτήρια εντάσσονται και θα παρέχουν υπηρεσίες εντός του γενικού συστήματος υγείας με τους γιατρούς που συμμετέχουν στο γενικό σύστημα υγείας.

Δείτε επίσης: Υπουργός Υγείας: Με επιμονή και σκληρή δουλειά προχωρούμε στην εφαρμογή της β’ φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας

Δείτε τα ποσοστά εισφορών:

φ

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΟΑΥ:

Από την 1η Ιουνίου 2020, τα δημόσια νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ και πέραν των σαράντα  ιδιωτικών νοσηλευτηρίων εντάσσονται στην εξυπηρέτηση των δικαιούχων του ΓεΣΥ παρέχοντας πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας υγείας. Με την έναρξη της ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας από δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα καλυφθούν οι σημαντικότερες και οι πιο επείγουσες ανάγκες των δικαιούχων, περιορίζοντας παράλληλα μια από τις σημαντικότερες πηγές κοινωνικών ανισοτήτων.

Ζητούμε την κατανόηση των πολιτών ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια υλοποίησης της δεύτερης φάσης, γιατί όπως και στην πρώτη φάση, είναι αναπόφευκτο ότι στα αρχικά στάδια της μεταρρύθμισης θα προκύψουν προβλήματα. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η διαχείριση της πανδημίας, από τη μια, δυσχέρανε τις προσπάθειες για όσο το δυνατόν πιο ομαλή ένταξη των υπηρεσιών της ενδονοσοκομειακής, ενώ από την άλλη, επιδείνωσε τα προβλήματα που προέρχονταν από τη συσσώρευση αναγκών είτε από παραδοσιακές λίστες αναμονής είτε από αναβαλλόμενα χειρουργεία.

Ο Οργανισμός θα είναι σε συνεχή επαγρύπνηση για να λαμβάνει εκείνα τα μέτρα έτσι ώστε τα όποια προβλήματα και δυσλειτουργίες να επιλύονται το συντομότερο δυνατό. Ως εκ τούτου, καλούμε τους δικαιούχους να επιδείξουν υπομονή και κατανόηση έτσι ώστε να δοθεί ο χρόνος για ομαλοποίηση της λειτουργίας των νοσηλευτηρίων στο Σύστημα και να καταστεί δυνατή σταδιακά η αποτελεσματική εξυπηρέτηση και απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε αυτές.

Καλωσορίζουμε τα νοσηλευτήρια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλο το προσωπικό τους στο ΓεΣΥ και στην εξυπηρέτηση των δικαιούχων. Ως Οργανισμός, συνεχίζουμε με τις προσπάθειες ομαλοποίησης της λειτουργίας του Συστήματος, βελτίωσης των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Παράλληλα εργαζόμαστε για την ομαλή ενσωμάτωση των υπηρεσιών των κλινικών διαιτολόγων, κλινικών ψυχολόγων, εργοθεραπευτών, λογοθεραπευτών, φυσιοθεραπευτών, μαιών, κατ’ οίκον φροντίδας από νοσηλευτές, προληπτικής οδοντιατρικής, ανακουφιστικής φροντίδας και ιατρικής αποκατάστασης, ολοκληρώνοντας τον αρχικό σχεδιασμό και την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Διευκρινίζεται ότι μέχρι την ολοκλήρωση της πλήρους εφαρμογής του ΓεΣΥ όλοι οι δικαιούχοι θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν υπηρεσίες για ατυχήματα και επείγοντα περιστατικά από τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του ΟΚΥΠΥ.

Όσα δήλωσε ο Υπουργός Υγείας για τη β’ φάση σε συνέντευξη του στον Alpha:

Υπ. Υγείας – 2η φάση ΓεΣΥ – Alpha 29-5-2020

Εισερχόμαστε στη 2η φάση του #ΓεΣΥ με την αισιοδοξία ότι η Κύπρος θα αποκτήσει ένα Σύστημα Υγείας από τα καλύτερα παγκοσμίως.#Cyprus #MoH

Gepostet von Constantinos Ioannou – Minister of Health am Freitag, 29. Mai 2020

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ / Πίνακας από Brief

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,