Απόρριψη από Κογκρέσο Βραζιλίας τροποποίησης του Συντάγματος που ήθελε ο Μπολσονάρου

Επιτροπή του Κογκρέσου της Βραζιλίας καταψήφισε χθες πρόταση για την αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος της χώρας για να θεωρούνται έγκυρα τα τυπωμένα ψηφοδέλτια, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται βαριά ήττα για τον ακροδεξιό Πρόεδρο Ζαίχ Μπολσονάρου.

Η επιτροπή, που αποτελείται από 34 μέλη, τάχθηκε κατά μεγάλη πλειοψηφία (23-11) εναντίον της πρότασης, υπέρ της οποίας τασσόταν εδώ κι εβδομάδες ο αρχηγός του κράτους, υποστηρίζοντας πως το ισχύον ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας διευκολύνει τη νοθεία στις εκλογές. Επικριτές του προέδρου εκτιμούν πως ο κ. Μπολσονάρου, ακολουθώντας τα βήματα του πολιτικού του ινδάλματος, του Ρεπουμπλικάνου πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προετοιμάζει το έδαφος για να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της επόμενης χρονιάς αν χάσει.

Έχει ήδη απειλήσει πως δεν θα αποδεχθεί ενδεχόμενη ήττα του στην περίπτωση που δεν αλλάξει το σύστημα. Ο Πρόεδρος λέει πως δεν θέλει να καταργηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, αλλά οι ψήφοι να τυπώνονται ταυτόχρονα, ώστε να είναι δυνατή η ανακαταμέτρηση με το χέρι σε περίπτωση αμφισβήτησης του αποτελέσματος. λχει καταφερθεί επανειλημμένα εναντίον του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας, που αξιοποιείται από το 1996 και μετά, υποστηρίζοντας πως διαπράχθηκε νοθεία στις προεδρικές εκλογές μέσω αυτού, χωρίς να παρουσιάσει την παραμικρή απόδειξη για τον ισχυρισμό του.

Ο κ. Μπολσονάρου, που ελάχιστοι αμφιβάλλουν ότι θα διεκδικήσει νέα θητεία το 2022, βιώνει τη χειρότερη συγκυρία της θητείας του, υφίσταται μεγάλη πτώση της δημοτικότητάς του εξαιτίας κυρίως του πώς αντιμετώπισε την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν να οδεύει σε βαριά ήττα από τον ορκισμένο αντίπαλό του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, κεντροαριστερό προκάτοχό του (2003-2010), αν βρεθούν αντιμέτωποι την επόμενη χρονιά, όπως αναμένεται παρότι κανείς από τους δύο δεν έχει επισημοποιήσει την υποψηφιότητά του ακόμη.

Για τον Ιβάν Βαλέντσι, αιρετό του Κόμματος Σοσιαλισμού και Ελευθερίας (PSOL), ο Ζαίχ Μπολσονάρου «απειλεί τις εκλογές επειδή τις έχει ήδη χάσει. Θέλει να διαιωνίσει την παραμονή του στην εξουσία. Πρέπει να εμποδιστεί».

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,