Απονομή του βραβείου Ζαχάρωφ 2019 για την Ελευθερία της Σκέψης στον Ilham Tohti


Το φετινό βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονέμεται στον στον Ουιγούρο ακαδημαϊκό και ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ilham Tohti .

Ο Ilham Tohti, ο οποίος βρίσκεται ισόβια φυλακισμένος στην Κίνα μετά την καταδίκη του με την κατηγορία της υποκίνησης απόσχισης, θα εκπροσωπηθεί από την κόρη του Jewher Ilham. Η κα. Ilham θα παραλάβει το βραβείο από τον Πρόεδρο του ΕΚ David Sassoli .

© AP Images / Andy WONG

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την τελετή απονομής και τη συνέντευξη Τύπου στο EP Live και στο EbS+.

Οι υπόλοιποι φιναλίστ για το φετινό βραβείο Ζαχάρωφ ήταν:

Η δολοφονημένη Marielle Franco, Βραζιλιάνα ακτιβίστρια και υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο γηγενής ηγέτης και περιβαλλοντικός ακτιβιστής Φύλαρχος Raoni, και η υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Claudelice Silva dos Santos. The Restorers (οι Αναστηλωτές), μια ομάδα πέντε μαθητριών από την Κένυα (Stacy Owino, Cynthia Otieno, Purity Achieng, Mascrine Atieno, Ivy Akinyi), η οποία έχει δημιουργήσει την εφαρμογή i-Cut για να βοηθήσουν τα κορίτσια να αντιμετωπίσουν τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Δείτε τη δήλωση του Κύπριου ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Οι ευρωβουλευτές των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης και της Υποεπιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα πραγματοποιήσουν επίσης συζήτηση με την κα. Ilham, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στις 19.00 – 20.30 (τοπική ώρα).

Σχετικές πληροφορίες για το βραβείο:

Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης, το οποίο ονομάστηκε προς τιμήν του Σοβιετικού φυσικού και αντιφρονούντα Andrei Sakharov, απονέμεται από το 1988 κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ανθρώπους και οργανώσεις που αφιερώνουν τη ζωή τους στον αγώνα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Δείτε την ιστοσελίδα του Βραβείου Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης

Δείτε τη δήλωση του Προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για τους 3 φιναλίστ για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2019

Δελτίο Τύπου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,