Απόφαση του Διαιτητικού Διεθ. Δικαστηρίου δίνει δυνητικά νομικά όπλα στην Κύπρο

Απόφαση που δημιουργεί προηγούμενο που ενδεχομένως να ενισχύει το νομικό οπλοστάσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι πιθανών  μονομερών κινήσεων της Τουρκίας στην Κύπρο, έλαβε πρόσφατα το Διεθνές Επιδιαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, που εδρεύει στο Παρίσι.

Στην ουσία, πρόκειται για μια συμφωνία που συνήψε η Τουρκία με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) για μεταφορά πετρελαίου, χωρίς ωστόσο την έγκριση της της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ.

Νομικοί κύκλοι χαρακτήρισαν την απόφαση ως σημαντική  και σημείωσαν ότι πρέπει να τύχει της δέουσας προσοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το όλο θέμα ξεκίνησε γύρω τα τέλη του 2013 όταν η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν συνέδεσε αγωγούς από τα κοιτάσματα πετρελαίου στην ημιαυτόνομη περιοχή του ιρακινού κουρδιστάν με το σύστημα αγωγών Ιράκ – Τουρκίας. Οι αγωγοί ξεκινούν από το Κιρκούκ στο πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου βόρειο Ιράκ και στη συνέχεια μέσω του Κουρδιστάν στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν στη Μεσόγειο. H Βαγδάτη η οποία χαρακτήριζε την συμφωνία της Τουρκίας με την KRG ως «ληστεία και λαθροεμπόριο» προσέφυγε το 2014 στο Δικαστήριο, επικαλούμενο παραβίαση διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό μεταξύ των δύο χωρών του 1973 (TPI).

Στην απόφασή του, το Δικαστήριο έκρινε την Τουρκία υπεύθυνη για παραβίαση διαφόρων διατάξεων της σχετικής συμφωνίας Ιράκ-Τουρκίας και ότι παραβιάζει τη συμφωνία αυτή από τον Μάιο του 2014, επειδή φόρτωσε ιρακινό αργό πετρέλαιο στο Τσεϊχάν κατά παράβαση των οδηγιών που εξέδωσε το ιρακινό Υπουργείο Πετρελαίου.

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης, η απόφαση του Δικαστηρίου επιβεβαίωσε ότι η ιρακινή εθνική εταιρεία πετρελαίου (SOMO) είναι η μόνη εξουσιοδοτημένη οντότητα για να διαχειρίζεται εξαγωγές πετρελαίου μέσω του τουρκικού λιμένα του Τσεϊχάν.

Με βάση νομικούς κύκλους, η απόφαση του Επιδιαιτητικού Δικαστηρίου άπτεται θεμάτων κυριαρχίας και δημιουργεί ένα νομικό προηγούμενο με ή χωρίς λύση του Κυπριακού, αφού αναγνωρίζει την ανάγκη συγκατάθεσης και προηγούμενης συμφωνίας της κεντρικής κυβέρνησης και όχι απλά της μιας αυτοδιοικούμενης περιοχής.

πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,