Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο: Εντός 15 ημερών ανακοινώνεται η απόφαση για την Αγία Σοφία

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Τουρκίας για το εάν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί ή όχι σε τέμενος. Η απόφαση θα είναι γραπτή και σύμφωνα με τη Daily Sabah θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες

Όπως μεταδίδει το Habertürk η σημερινή διαδικασία κράτησε σχεδόν μισή ώρα κατά τη διάρκεια της οποίας ο δικηγόρος του Ιδρύματος Ιστορικών Μνημείων, το οποίο είχε προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας ζητώντας ακύρωση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934 για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, κατέθεσε έγγραφα και τοποθετήθηκε λέγοντας ότι η Αγία Σοφία είναι περιουσία του ιδίου το Μωάμεθ του Πορθητή, η οποία στη συνέχεια μεταβιβάστηκε στο Ίδρυμα Βακουφίων. Επομένως, υποστήριξε δεν είναι αρμόδιο το Υπουργικό Συμβούλιο σε θέματα περιουσιακά, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934 πρέπει να ακυρωθεί και η Αγία Σοφία να ανοίξει ξανά για μουσουλμανική προσευχή. Αναφέρθηκε σε ισχυρισμούς ότι η υπογραφή Ατατούρκ τότε δεν ήταν γνήσια ενώ υποστήριξε ότι με βάση τον κανονισμό για τα βακούφια θα πρέπει η Αγία Σοφία να ανοίξει και πάλι για μουσουλμανική προσευχή. Στη συνεδρία συμμετείχε και ο δικηγόρος της προεδρίας ο οποίος ανέφερε “θα σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου”.

Από την πλευρά του ο εισαγγελέας του Συμβουλίου της Επικρατείας επανέλαβε παλαιότερες αποφάσεις του δικαστηρίου, αναφέροντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο τότε αποφάσισε στο πλαίσιο του νόμου γι αυτό και το δικαστήριο δεν χρειάζεται να λάβει απόφαση και πως πρέπει να απορρίψει το αίτημα του Ιδρύματος Ιστορικών Μνημείων. Ανέφερε ακόμη πως δεν χρειάζεται να λάβει απόφαση το Συμβούλιο της Επικρατείας και πως αυτή εναπόκειται στην προεδρία της Τουρκίας. Στο τέλος της συνεδρίασης έλαβε τον λόγο ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Γιλμάζ Άκτσιλ, ο οποίος ανέφερε πως ακούστηκαν οι θέσεις των πλευρών και πως η απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες μέρες, κλείνοντας τη συνεδρία.

Μόλις χθές, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείο και να μην την μετατρέψει σε τέμενος -κάτι που εξόργισε την Άγκυρα, με τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) Νουμάν Κουρτουλμούς να εξαπολύει «βολές» μέσω Twitter: «Η αρμοδιότητα να αποφασίζει για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, το οποίο είναι ένα θέμα που αφορά στην ανεξαρτησία της Τουρκίας, ανήκει αποκλειστικά στην Τουρκία. Δεν χρειαζόμαστε συμβουλές και υποδείξεις από το εξωτερικό», έγραψε χαρακτηριστικά.

Δείτε όσα δήλωσε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Χάρης Τζήμητρας, στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση:

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ και Cnn.gr, alphanews.live

Print Friendly, PDF & Email