Απαράδεκτο 48 χρόνια μετά, οικογένειες να αναμένουν πληροφορίες για την τύχη των αγνοουμένων τους, λέει ο Φ. Φωτίου

Είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο μετά από 48 χρόνια να υπάρχουν πάνω από 750 οικογένειες αγνοουμένων, οι οποίες αναμένουν να πληροφορηθούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου στην Ύπατη Αρμοστή της Αυστραλίας, Φιόνα Μακέργκοου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο κ. Φωτίου συναντήθηκε στο γραφείο του με την κ. Μακέργκοου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης ξένων πρέσβεων και αξιωματούχων για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Ο Επίτροπος Προεδρίας ενημέρωσε την κ. Μακέργκοου «για τη δύσκολη κατάσταση που έχουν περιέλθει, ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος των αγνοουμένων προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών λόγω της αρνητικής και αδιάλλακτης πολιτικής που ακολουθεί η κατοχική δύναμη εδώ και 48 χρόνια».

Χαρακτήρισε την αναμονή των οικογενειών που αναμένουν πληροφορίες για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, ως μια «τραγική κατάσταση που προκαλεί καθημερινά τόσο πόνο και δυστυχία σε εκατοντάδες οικογένειες συμπατριωτών μας».

Ταυτόχρονα, τόνισε ο κ. Φωτίου, αποτελεί και πρόκληση για την πολιτισμένη ανθρωπότητα και για τις αρχές και αξίες που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αναμένουμε ότι η διεθνής κοινότητα θα αναλάβει ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες και ενέργειες για να καμφθούν οι απαράδεκτες και απάνθρωπες πολιτικές που εφαρμόζει η κατοχική δύναμη, οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη στην επίτευξη προόδου», τόνισε ο Επίτροπος.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Φωτίου, προσδοκούμε ότι η Αυστραλία, λόγω και της μακρόχρονης παρουσίας της σε ειρηνευτικές αποστολές σε διάφορες χώρες του κόσμου, αλλά και λόγω των αρχών και αξιών που πρεσβεύει, θα συνδράμει αυτές τις προσπάθειες.

Εξάλλου,  Επίτροπος εξέφρασε τις ευχαριστίες και την εκτίμηση της κυβέρνησης και του ιδίου για τη μακρόχρονη συμμετοχή και στήριξη της Αυστραλίας στις ειρηνευτικές αποστολές της UNFICYP στην Κύπρο, καθώς και για την οικονομική στήριξη που παρέχει η χώρα της στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος των αγνοουμένων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στους Κύπριους της διασποράς, που βρίσκονται στην Αυστραλία, οι οποίοι αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες κοινότητές μας στο εξωτερικό.

Παράλληλα, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στις διάφορες δράσεις που γίνονται με σκοπό τη διατήρηση των δεσμών των Κυπρίων της διασποράς με τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό και τις ρίζες τους.

Καλωσορίζοντας την κα Fiona McKergow, ο Επίτροπος εξέφρασε τις ευχαριστίες και την εκτίμηση της κυβέρνησης και του ιδίου για τη μακρόχρονη συμμετοχή και στήριξη της Αυστραλίας στις ειρηνευτικές αποστολές της UNFICYP στην Κύπρο, καθώς και για την οικονομική στήριξη που παρέχει η χώρα της στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος των αγνοουμένων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,