Απάντηση Υπουργείου Δικαιοσύνης σε δημοσιεύματα για τους επιμελητές παιδιών

Σε σχέση με δημοσιεύματα που αφορούν το νόμο για τη φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη και πιο συγκεκριμένα τους επιμελητές παιδιών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Η ανάθεση των συγκεκριμένων καθηκόντων, σε αστυνομικούς, οι οποίο στο παρόν στάδιο ενδεχομένως να είναι και οι μόνοι που έχουν παρόμοια εμπειρία να χειριστούν τέτοιες υποθέσεις, είναι προσωρινή και αφορά μόνο στη μεταβατική περίοδο που προβλέπεται μέσα και από το νόμο, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή στις 20 Απριλίου, 2021.

Οι αστυνομικοί, οι οποίοι καλούνται να εκτελέσουν τα συγκεκριμένα καθήκοντα έχουν ήδη τύχει ειδικής εκπαίδευσης, για να φέρουν εις πέρας το έργο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κυρίως, προς το συμφέρον των παιδιών. Η ανάθεση των συγκεκριμένων καθηκόντων σε αστυνομικούς έγινε σε συνεννόηση με την ηγεσία της Αστυνομίας και ξεκαθαρίστηκε από όλα τα μέρη, εδώ και καιρό, ότι η διευθέτηση αυτή είναι προσωρινή. Επιπρόσθετα, χωρίς να παραγνωρίζεται η σημασία τους, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι υποθέσεις ποινικής ευθύνης παιδιών, στην Κύπρο, είναι ευτυχώς πολύ λίγες σε αριθμούς.

Οι ενέργειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για την ανάθεση των καθηκόντων, σε επιμελητές παιδιών, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, είναι σε προχωρημένο στάδιο και επί τούτου πραγματοποιήθηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας με τους αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου, τον Βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας και άλλους εκπροσώπους της Αστυνομίας. Η απόφαση είναι όπως η πρόσληψη επιμελητών παιδιών, γίνει με αγορά υπηρεσιών, ούτως ώστε η όλη διαδικασία να προχωρήσει το ταχύτερο. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν πολλές πρόνοιες που ενισχύουν το συμφέρον και τα δικαιώματα των παιδιών και καλύπτονται πολλά κενά που υπήρχαν διαχρονικά. Είναι λυπηρό να μην αναγνωρίζεται η συνολική αξία που υπάρχει, μέσω της εφαρμογής του νόμου και να παραγνωρίζεται το γεγονός, το οποίο αναφέρουν και τα σχετικά δημοσιεύματα, ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που συζητείται από το 2014 και το οποίο επιτέλους εφαρμόστηκε φέτος.

Πηγή : Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,