Εάν πράγματι υπάρχει πολιτική βούληση για την μετάβαση σε ένα σύστημα ενιαίας εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, επιβάλλεται η ανασύνταξη του υπό συζήτηση νομοσχεδίου της Ενιαίας Εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα και τη φιλοσοφία των διεθνών Συμβάσεων, αναφέρουν, σε κοινή ανακοίνωση τους, ο Σύνδεσμος Στήριξης Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με/χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) Κύπρου, η Παγκύπρια Οργάνωση Γονέων και Φίλων Παιδιών με Εγκεφαλικές Παραλύσεις «Αγκαλιά Ελπίδας», ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Συνδρόμου Ντάουν Σύνδεσμος Συγγενών και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό «ΜΑΖΙ».
«Προς την πιο πάνω κατεύθυνση, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική, τη διενέργεια ποιοτικών και ολοκληρωμένων διαβουλεύσεων με την συμμετοχή και την εξασφάλιση των θέσεων όλων των εμπειρογνωμόνων με ενασχόληση στα θέματα ενιαίας εκπαίδευσης, από τον ακαδημαϊκό, επιστημονικό και νομικό χώρο της Κύπρου και όλους τους υπόλοιπους Φορείς/Οργανώσεις/Συνδέσμους που μέχρι τώρα αποχώρησαν», αναφέρουν οι οργανώσεις. Καλούν «όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως τοποθετηθούν στο προτεινόμενο Νομοσχέδιο, εκφράζοντας τις απόψεις τους δημόσια».
Σημειώνουν ότι η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρίες, κάλεσε από το 2017 την Κυπριακή Δημοκρατία όπως ετοιμάσει ένα σαφώς στοχευμένο νομοθετικό πλαίσιο για την ενιαία εκπαίδευση και την παρακολούθηση της. «Στην μέχρι τώρα υπό εισήγηση νομοθεσία, το προοίμιο της είναι σαφώς προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ στο περιεχόμενο και τους σχετικούς κανονισμούς της, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο», αναφέρουν. Εκφράζουν επίσης τη θέση ότι «στην πράξη νομιμοποιούνται οι πάγιες πρακτικές διαχωρισμού και οι παραβιάσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας του Περί Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Νόμου του 1999, τον οποίο το ΥΠΠΑΝ ποτέ δεν εφάρμοσε στην ολότητα του».
Πηγή : ΚΥΠΕ