Υπ. Υγείας – Παιδείας: Αποφάσισαν την αναστολή λειτουργίας σχολείων και πανεπιστημίων για σκοπούς πρόληψης

Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, εξέδωσε γραπτή δήλωση για τις εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊο κάνοντας έκκληση προς όλους τους πολίτες όπως ακολουθούν τους βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής και να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας.

“Παρά τον μειωμένο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα στην Κύπρο, τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει εξ αρχής είναι πολύ πιο αυστηρά σε σχέση με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Η συνειδητή αυτή απόφαση, στη βάση της οποίας δεν πρέπει να αποκλείονται ακόμη πιο δραστικά μέτρα τις επόμενες μέρες υπό το φως και της απόφασης του ΠΟΥ να κηρύξει πανδημία, αποσκοπεί αυστηρά και μόνον στον περιορισμό στον βαθμό που είναι δυνατόν, των πιθανοτήτων ευρείας εξάπλωσης του ιού στη χώρα μας.Συμμερίζομαι την αναστάτωση που προκαλείται στην κοινωνία και στην επιχειρηματική κοινότητα από αρκετά από τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει, αλλά για μια ακόμη φορά επιθυμώ να διαβεβαιώσω ότι με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας κορυφαία προτεραιότητα για την Κυβέρνηση είναι η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που θα θωρακίσουν τη χώρα και τον πληθυσμό στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.“, αναφέρει συγκεκριμένα ο Υπουργός.

Σε συνέχεια του διατάγματος απαγόρευσης του κοινού σε κλειστούς χώρους άνω των 75 ατόμων, αποφασίστηκαν μετά από διαβούλευση του Υπουργού Υγείας με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας τα ακόλουθα μέτρα:

  1. Η αναστολή λειτουργίας σχολείων στην επαρχία Λευκωσίας, που έχει ήδη ανακοινωθεί τη Δευτέρα, παρατείνεται και για την επόμενη εβδομάδα, μέχρι και την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020.
  2. Αναστέλλεται η λειτουργία και όλων των υπόλοιπων σχολείων παγκυπρίως, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών (συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων επαρχίας Λευκωσίας των οποίων δεν είχε ανασταλεί μέχρι τώρα η λειτουργία), από την ερχόμενη Παρασκευή 13 Μαρτίου μέχρι και την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020. Η ετεροχρονισμένη έναρξη της αναστολής στοχεύει στο να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος (αύριο) στους ενδιαφερόμενους γονείς προκειμένου να κάνουν τυχόν απαραίτητες διευθετήσεις.
  3. Αναστέλλεται η λειτουργία και όλων των άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Υπουργείου, απογευματινών και βραδινών, των Ειδικών Σχολείων, δημόσιων και ιδιωτικών, όπως και των φροντιστηρίων, παγκυπρίως, από την Παρασκευή 13 Μαρτίου μέχρι και την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020.
  4. Ταυτόχρονα, πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία τους και όλα τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημόσια και ιδιωτικά, σε όλη την Κύπρο, μέχρι και την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020.

Η αναστολή λειτουργίας των σχολείων γίνεται καθαρά για προληπτικούς λόγους. Παράλληλα, εξετάζεται από την Κυβέρνηση, σε συνεργασία με εργοδοτικές οργανώσεις, η πιθανότητα να δοθούν διευκολύνσεις σε εργαζόμενους γονείς  κατά το διάστημα που δεν θα λειτουργούν τα σχολεία.

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας αναφορικά με τη λήψη μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού COVID-19, ημερομηνίας 11 Μαρτίου 2020, διευκρινίζεται ότι η αναστολή της λειτουργίας όλων των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης, Δημόσιων και Ιδιωτικών, μέχρι και την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020, αφορά σε αναστολή της διεξαγωγής των μαθημάτων και άλλων δραστηριοτήτων που απαιτούν τη φυσική παρουσία των φοιτητών στα Ιδρύματα.Η εν λόγω ανακοίνωση δεν αφορά στο διδακτικό/ερευνητικό, διοικητικό και άλλο προσωπικό των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Δείτε επίσης: Έκτακτη σύσκεψη Υπ. Εργασίας – Οικονομικών για τα προβλήματα που προκύπτουν στην εργασία λόγω κορωνοϊού

Print Friendly, PDF & Email