Αναμονή για την απόφαση αναπομπής του νόμου για τις παρακαλουθήσεις – Δείτε τι δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης παρευρέθη το πρωί της Παρασκευής 7 Φεβρουαρίου, στην έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, όπου συζητήθηκαν οι τροπολογίες στις οποίες εστιάζεται η αναπομπή, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Εν αναμονή της σύσκεψης της Ολομέλειας για την αναπομπή του νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Υπ. Δικαιοσύνης δήλωσε ότι “Είναι διαφορετική η ‘αναγκαιότητα’ όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα, για τον περιορισμό του προσωπικού δικαιώματος της ελευθερίας του ιδιωτικού της επικοινωνίας από τον όρο ‘αναγκαιότητα’ όπως περιλαμβάνεται στην τροπολογία του νόμου για τις παρακολουθήσεις.

Σύμφωνα με τον Υπουργό θα ακολουθήσει η Ολομέλεια της Βουλής η οποία θα τοποθετηθεί επί του θέματος της αναπομπής του Νόμου αυτού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Για άλλη μια φορά προσπάθησα να εξασφαλίσω τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Ακούστηκαν απόψεις από όλες τις πλευρές. Επανέλαβα για άλλη μια φορά τη θέση μας ότι, μπορούμε να διασφαλίσουμε το καλώς νοούμενο επαγγελματικό απόρρητο στις συνομιλίες μεταξύ δικηγόρου και πελάτη, στην έκταση που αυτό προστατεύεται από τον περί Δικηγόρων Νόμο και από τους περί Δικηγόρων Κανονισμούς», ανέφερε ο κ. Υπουργός, αναφέροντας πως αυτό που τώρα αναμένεται είναι το πώς τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα ψηφίσουν επί της αναπομπής του Νόμου, αφού πρώτα τοποθετηθούν στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες.

Ερωτηθείς σχετικά με την τροπολογία που αφορά στο σοβαρό λόγο, ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως εκφράστηκαν κάποιες απόψεις. «Προσπάθησε ο κ. Πανίκος Λεωνίδου να κάνει μια συμβιβαστική πρόταση. Σε κάποιο βαθμό θα μπορούσαμε να δεχθούμε κάποια μικρή διαφοροποίηση, όπως την είχα εξηγήσει στην Επιτροπή, αλλά πάντα με την αίρεση ότι θα απαλείφθει η υποχρέωση για ‘σοβαρό λόγο’ και ‘αναγκαιότητα’,  πέραν της ‘εύλογης υποψίας’ στη συγκεκριμένη παρακολούθηση.»

Ελπίζω, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, ότι η Βουλή θα εγκρίνει την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι «ως αποτέλεσμα αυτής της μακράς και επίπονης διαδικασίας θα προκύψει ένας Νόμος που θα μπορεί να εξυπηρετήσει τον σκοπό του, ο οποίος είναι η προστασία του Κράτους και η καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος, δίδοντας το όπλο αυτό στην Αστυνομία και στις Αρχές ασφαλείας του Κράτους για να μπορέσουν να κάνουν το καθήκον τους.»

Αναφερόμενος στον όρο “αναγκαιότητα” και τι αυτό σημαίνει στην υπό συζήτηση τροπολογία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σημείωσε πως «υπάρχει μια λεπτή γραμμή, που και το Σύνταγμα χρησιμοποιεί τη λέξη ‘αναγκαιότητα’ – και την είχε περιλάβει και ο κ. Κωστής Ευσταθίου στο συγκεκριμένο άρθρο. Είναι διαφορετική η ‘αναγκαιότητα’ όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα, όπου εκεί ερμηνεύεται η ‘αναγκαιότητα’ ως αναγκαιότητα για τον περιορισμό του προσωπικού δικαιώματος της ελευθερίας του ιδιωτικού της επικοινωνίας. Είναι άλλη αυτή η ‘αναγκαιότητα’ κι άλλη είναι η ‘αναγκαιότητα’ όπως την περιέλαβε στην τροπολογία της η ΕΔΕΚ, η οποία είναι, ‘αναγκαιότητα’ ως προϋπόθεση να αποδειχθεί σε κάθε υπόθεση που ζητείται διάταγμα Δικαστηρίου για παρακολούθηση ότι, η συγκεκριμένη παρακολούθηση κατά συγκεκριμένου ατόμου είναι αναγκαία για τους σκοπούς του Νόμου. Είναι πολύ διαφορετικά πράγματα και αυτό προσπάθησα να εξηγήσω, τόσο εγώ όσο και η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα», υπογράμμισε ο κ. Σαββίδης.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,