Αναμένεται να οδηγηθεί σύντομα στην Ολομέλεια το Νομοσχέδιο για δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού

Αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας να καλεί όλους να θέσουν πάνω από όλα τη σημασία αυτού του έργου, αντί να αφήσουν συμφέροντα να επηρεάσουν τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παύλο Μυλωνά, ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου, μια «επίπονη και δύσκολη προσπάθεια», είπε που ξεκίνησε αρχές Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί τις επόμενες λίγες εβδομάδες, για να προωθηθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι είναι καίριο το ζήτημα και έθεσε το ερώτημα αν «αυτή η κοινωνία, αυτός ο λαός αυτή η πολιτεία νοιώθει ότι χρειάζεται η αναβάθμιση του πολιτισμού του και το Υφυπουργείο Πολιτισμού ή τα συμφέροντα και οι μικροπολιτικές μπορούν να επηρεάσουν τις τελικές μας αποφάσεις».

«Νομίζω ότι αξίζει σε αυτόν τον τόπο και αυτήν την ιστορία αυτού του τόπου η ανάδειξη ακριβώς του πολιτισμού μας μέσα από ένα Υφυπουργείο Πολιτισμού», κατέληξε.

Ο Γιώργος Κάρουλλας, βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι το τελικό κείμενο κινείται στο πνεύμα και τη φιλοσοφία όπως έχει υποβληθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και κάλεσε όλους να  βρεθούν ενώπιον των ευθυνών τους όταν κατατεθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση, «έτσι ώστε ο πολιτισμός να τεθεί πλέον υπό μια ολιστική, συστηματική και συστημική θεώρηση προς όφελος του ιδίου του πολιτισμού αλλά και του κράτους μας.»

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας, είπε ότι το κόμμα του κατέθεσε προτάσεις για τροποποίηση του νομοσχεδίου για να καλύψουν τις σημαντικές αδυναμίες που είχε. «Επιφυλασσόμαστε αρκετές από αυτές να τις καταθέσουμε και ως τροπολογίες στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων με την ελπίδα στο τέλος να καταστεί ένα Υφυπουργείο Πολιτισμού, το οποίο πραγματικά θα υπηρετήσει τον πολιτισμό και τους φορείς του», πρόσθεσε. Είπε ακόμα ότι ζήτησαν επανειλημμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να καταθέσει οργανόγραμμα με τη δομή του Υφυπουργείου, αλλά μέχρι και σήμερα αρνήθηκαν να καταθέσουν επίσημα οργανόγραμμα, έστω και αν δεν θα συμπεριλαμβάνεται στη νομοθεσία. «Απαιτήσαμε να ξέρουμε πριν ψηφίσουμε πώς θα είναι δομημένο το Υφυπουργείο και αρκέστηκαν σε πρόχειρες απαντήσεις. Δεν ξέρουμε γιατί αυτή η αντιμετώπιση, αν αποτελεί κρατικό μυστικό η δομή που θα έχει το νέο Υφυπουργείο», είπε.

Προϋπολογισμός Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

Η Επιτροπή συζήτησε και τον προϋπολογισμό του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου με τους βουλευτές να θέτουν επιτακτικά την ανάγκη εξεύρεσης άλλων τρόπων έτσι ώστε το ανώτατο ίδρυμα να μην πληρώνει €800,000 τον χρόνο για ενοίκιο.

Ο κ. Κάρουλλας είπε ότι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, επιτελεί ένα σημαντικό έργο, με σημαντικές δράσεις και ότι τόσο η απόκτηση ιδιοκτήτων εμβληματικών κτιρίων όσο και οι όποιες δράσεις για ανάπτυξη προγραμμάτων για φοιτητές από ξένες χώρες πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητες, έτσι ώστε να απεξαρτηθεί από την τακτική των ενοικίων και αυτές οι €800,000 τον χρόνο να αξιοποιηθούν προς όφελος της απόκτησης ιδιόκτητων κτιρίων.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι εκτός από το γεγονός ότι τα περίπου €12 εκ. που δαπανήθηκαν για ενοίκια πέραν των 15 χρόνων, «πήγαν στον αέρα», προβληματίζονται και από τη μείωση των φοιτητών του Πανεπιστημίου τα τελευταία χρόνια. «Για τον σκοπό αυτό εισηγηθήκαμε κάποια μέτρα που πρέπει να παρθούν, αλλά από την άλλη πιστεύουμε στη δια βίου μάθηση και πρέπει το Πανεπιστήμιο να αναπτυχθεί», ανέφερε.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι έθεσαν επιτακτικά το θέμα του ενοικίου ώστε να βρεθούν λύσεις είτε με άλλους κυβερνητικούς χώρους, είτε σε αλλά κρατικά πανεπιστήμια για στέγαση των διοικητικών γραφείων του Ανοικτού Πανεπιστημίου για να αποφευχθεί αυτή η σπατάλη και να διοχετευτεί αυτό το ποσό σε χρήσιμα προγράμματα του πανεπιστήμιου.

Είπε επίσης ότι έθεσαν ως ζήτημα ύψιστης σημασίας από το κόμμα, την έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνει τόσο το Ανοικτό Πανεπιστήμιο όσο και τα αλλά για να παρέχουν πτυχιακούς και μεταπτυχιακούς τίτλους, οι οποίοι θα είναι χρήσιμοι για την οικονομία του τόπου και θα δίνουν την ευκαιρία για μεγιστοποίηση της ανάπτυξης του τόπου.

Test to Stay

Στις δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής κάποια μέλη αναφέρθηκαν και στο μέτρο Test to Stay.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι έτσι όπως τελικά εφαρμόζεται το μέτρο αυτό «δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια για την ταλαιπωρία που υφίστανται μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί».

Είπε ότι είναι ξεκάθαρο ότι οι κυβερνώντες «είναι εκτός της πραγματικότητας που βιώνει ο κόσμος». Ανέφερε ότι οι κινητές μονάδες για ράπιντ τεστ στήνονται περιφερειακά και όχι σε κάθε σχολείο, με αποτέλεσμα κάθε πρωί μαθητές που δηλώθηκαν ως στενές επαφές να τρέχουν με τους γονείς τους σε άλλο σχολείο για το τεστ. Πέραν του υγειονομικού ρίσκου που εμπεριέχει το αντιφατικό αυτό μέτρο, είπε, “έχουμε και την προχειρότητα με την οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζει την κατάσταση το Υπουργείο Παιδείας.” Είπε επίσης, ότι λόγω έλλειψης εξαερισμού στα σχολεία, «το οποίο το Υπουργείο μας λέει θα τοποθετηθεί κάποτε στο μέλλον», τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί ξεπαγιάζουν καθημερινά, αφού είναι υποχρεωμένοι λόγω πρωτοκόλλων να έχουν ανοικτά πόρτες και παράθυρα. Κάλεσε τον Υπουργό Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι το κόμμα του θα αναμένει 15 μέρες για να δει τα αποτελέσματα του Test to Stay, δηλαδή αν θα μειωθεί η διασπορά. «Στην Αμερική μπορεί να έχει δουλέψει το σύστημα test to stay επειδή έχει συνδυαστεί με κάποια άλλα μέτρα όπως μείωση των μαθητών ανά τάξη, και το ότι οι τάξεις έχουν εξαερισμό. Θα περιμένουμε και ανάλογα θα κρίνουμε το συγκεκριμένο μέτρο», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,