Αναλήφθηκαν από την Κυβέρνηση σειρά από πρωτοβουλίες για την εφαρμογή των πολιτικών καταπολέμησης της διαφθοράς, τον καθορισμό σαφών και απτών στόχων και τη διαμόρφωση ενός γενικού κλίματος πολιτικής λογοδοσίας, τόνισε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας, σε χαιρετισμό που απεύθυνε εκ μέρους του εκτελούντος χρέη Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Υπουργού Άμυνας, Χαράλαμπου Πετρίδη, στην 23η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εσωτερικών Ελεγκτών Κύπρου.
«Η αποτελεσματική δίωξη της διαφθοράς, μέσω της ενδυνάμωσης των μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου, η νομική προστασία των μαρτύρων και η αυστηρή εφαρμογή των αποτρεπτικών ποινών για αδικήματα που σχετίζονται με τη διαφθορά, αποτελούν βασικούς πυλώνες ενός ολοκληρωμένου πλαισίου καταπολέμησης της διαφθοράς το οποίο βρίσκεται ήδη σε τροχιά υλοποίησης», υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης, καλώντας παράλληλα «το σύνολο των κομμάτων, όλους τους φορείς και τα οργανωμένα σύνολα σε συστράτευση ώστε να πετύχουμε αυτό το μεγαλεπήβολο στόχο, για πάταξη της διαφθοράς στον τόπο».
Ανέφερε ότι έχει προωθηθεί η τροποποίηση του άρθρου 105 του περί Ποινικού Κώδικα νόμου που αναφέρεται στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας από δημόσιους λειτουργούς και αξιωματούχους με την αύξηση της προβλεπόμενης ποινής από 3 σε 7 χρόνια και παράλληλα, συνεχίζουμε, όπως πρόσθεσε, «την προσπάθεια προώθησης προς ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων αριθμού νομοσχεδίων τα οποία σκοπό έχουν να εμπλουτίσουν το νομικό οπλοστάσιο για την καταπολέμηση του ειδεχθούς αυτού φαινομένου».
«Σημαντικά νομοσχέδια αυτής της δέσμης, όπως για παράδειγμα το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς, συζητήθηκαν εκτενώς ενώπιον των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, και ελπίζω ότι με την έναρξη των εργασιών της νέας σύνθεσης της Βουλής θα συνεχίσουμε και θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία ώστε να έχουμε άμεσα στη διάθεση μας αυτά τα πρόσθετα πολύ σημαντικά εργαλεία», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος σε βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές και αλλαγή νοοτροπίας στους δημόσιους φορείς και στην ευρύτερη κοινωνία, ο κ. Πετρίδης είπε ότι προς τούτο, προωθείται από το Υπουργείο Οικονομικών δέσμη νομοσχεδίων στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, η οποία, πέραν της ενίσχυσης της εναλλαξιμότητας, σκοπό έχει να διασφαλίσει ότι όλες οι διαδικασίες πρόσληψης, αξιολόγησης και προαγωγών στην δημόσια υπηρεσία θα γίνονται στην βάση των αρχών της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας.
Παράλληλα, ανέφερε ότι έχει δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση των στελεχών του Δημόσιου τομέα με σκοπό την καλλιέργεια κουλτούρας αντίστασης και αποστροφής στη διαφθορά και πρόσθεσε πως «ήδη τον περασμένο μήνα έχει πραγματοποιηθεί το πρώτο επιμορφωτικό εργαστήρι για υψηλόβαθμα στελέχη της δημόσιας υπηρεσίας, το οποίο ευελπιστούμε να αποτελέσει την αρχή για ένα μακροπρόθεσμο σταθερό πλάνο επιμόρφωσης και εκπαίδευσης».
Πέραν των πιο πάνω, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, η προσπάθεια για καταπολέμηση της διαφθοράς πρέπει να συμπληρώνεται από μια συγκροτημένη πολιτική πρόληψης, η οποία αποτελεί βασική συνιστώσα της.
Πρόσθεσε ότι η διαφάνεια και η λογοδοσία αποτελούν αναμφισβήτητα τα πιο σημαντικά στοιχεία για την ελαχιστοποίηση της διαφθοράς και μπορούν να επιτευχθούν μόνο σε ένα πλαίσιο ενίσχυσης των μηχανισμών ελέγχου.
Αναφορικά με τη λειτουργία Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, ο εκτελών χρέη Υπουργού Δικαιοσύνης και Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης είπε ότι αυτή πρέπει να βασίζεται σε αρχές, κανόνες και κανονισμούς, που θα διασφαλίζουν την ανεξαρτησία των εσωτερικών ελεγκτών.
Ανέφερε ότι η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας τον θεμελιώδη ρόλο του Εσωτερικού Ελέγχου, έχει προχωρήσει στη λήψη απόφασης για ενίσχυση των Μονάδων Ελέγχου στα Υπουργεία/Υφυπουργεία με άτομα πλήρους απασχόλησης και πρόσθεσε πως «υπολογίζεται ότι σύντομα πέραν των 20 ατόμων θα στελεχώσουν τις μονάδες αυτές βάσει αξιολόγησης κινδύνου που σχετίζεται με τις δραστηριότητες τους».
«Το προσωπικό που θα στελεχώνει τις Μονάδες αυτές θα τυγχάνει συνεχούς εκπαίδευσης για την όσο το δυνατό πιο αποτελεσματική και ποιοτική άσκηση των καθηκόντων του», σημείωσε.
Παράλληλα, ο κ. Πετρίδης είπε ότι το γραφείο της Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου δρομολογεί την ετοιμασία πρόσθετου εγχειριδίου διαδικασιών, το οποίο θα αποτελεί ένα καθοδηγητικό εργαλείο για όλες τις υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα και αναμένεται να είναι έτοιμο περί τα τέλη του έτους.
Επιπλέον, ανέφερε ότι αποφασίστηκε η ενίσχυση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου με 7 επιπλέον Λειτουργούς, για να καλύψουν τον ανεξάρτητο Εσωτερικό Έλεγχο των Υπουργείων και Υφυπουργείων.
Επιπρόσθετα, ο κ. Πετρίδης είπε ότι αναμένεται η λειτουργία παγκύπριας τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών και παροχής πληροφοριών, ως ένα μέσο ενθάρρυνσης των πολιτών να καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς που μπορεί να υποπέσουν στην αντίληψή τους.
«Με τις ρυθμίσεις αυτές, αποσκοπούμε στην ουσιαστική ενίσχυση τόσο της Δεύτερης Γραμμής Άμυνας, που είναι οι Μονάδες Ελέγχου σε Υπουργεία, Υφυπουργεία και σε Τμήματα, όσο και της Τρίτης Γραμμής Άμυνας, που είναι η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου», κατέληξε.
Πηγή : ΚΥΠΕ