Ανακοίνωση του ΠΔΣ σχετικά με την πρόσφατη έρευνα της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για τη Δικαιοσύνη στην Κύπρο

Αναφορικά με την έρευνα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα θα θέλαμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα:

  1. Έρευνες νομικών σχολών ή και άλλων οργανισμών που άπτονται και αξιολογούν το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο είναι σημαντικές και αναγκαίες αφού συμβάλουν στην αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και βελτίωση της ποιότητας της απονομής της δικαιοσύνης στην Κύπρο.
  2. Η πρόσφατη έρευνα καταγράφει τις εντυπώσεις μικρού αριθμού δικηγόρων που όμως δεν θεωρούμε ότι εκφράζουν την πλειοψηφία του δικηγορικού κόσμου ο οποίος αριθμεί πέραν των 4.000 μελών.
  3. Δεν συμμεριζόμαστε τη θέση ότι οι δικηγόροι ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την απαξίωση που νιώθει η κοινωνία έναντί τους, ή ότι οι δικηγόροι πάνε αδιάβαστοι στην εκδίκαση των υποθέσεών τους, ή ότι δεν είναι επαρκώς καταρτισμένοι. Ο βαθμός κατάρτισης της πλειοψηφίας των δικηγόρων είναι πολύ υψηλός και φημίζεται διεθνώς για τον επαγγελματισμό του.
  4. Παράλληλα, δεν συμμεριζόμαστε την άποψη ότι οι δικαστές δεν είναι αμερόληπτοι, ή ότι υπάρχουν κομματικές παρεμβάσεις στους διορισμούς τους. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά για διασφάλιση των κανόνων φυσικής δικαιοσύνης όπως και για βελτίωση της διαδικασίας διορισμού των δικαστών. Να σημειώσουμε επίσης ότι όπου τίθεται θέμα ενδεχόμενης μη αμεροληψίας δικαστού αυτό εγείρεται και αποφασίζεται σε όλες τις βαθμίδες της δικαιοσύνης με τη δυνατότητα ακόμα προσφυγής και στο ΕΔΑΔ.
  5. Περιθώρια βελτίωσης ασφαλώς υπάρχουν σε όλους τους τομείς, κυρίως όμως στη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκδίκαση των υποθέσεων που αποτελεί τη μεγαλύτερη αδυναμία του συστήματος. Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και καλούμε για ακόμα μια φορά τη Βουλή να υπερψηφίσει τα νομοσχέδια στη διαμόρφωση των οποίων εργαστήκαμε σκληρά, ώστε επιτέλους να δούμε βήματα προόδου.
  6. Ο ΠΔΣ διαβεβαιώνει την κοινωνία των πολιτών ότι μπορεί να εμπιστευτεί τους δικηγόρους, τους δικαστές και το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης για το οποίο πολύ σύντομα και μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων θα μπορούμε όλοι μας να περηφανευόμαστε. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε, και είμαστε βέβαιοι θα τα καταφέρουμε.

Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,