Ανακοίνωση της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων για τη «Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων»

Από το 2015 η 19η Ιουνίου έχει καθοριστεί ως η «Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων» από τον Ο.Η.Ε.

Η απόφαση αυτή θεωρείται σταθμός γιατί από τη μια πλευρά για πρώτη φορά αναγνώριζε μέσω του Ψηφίσματος 1820 (2008) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου και όχι ως συνέπεια του πολέμου. Από την άλλη πλευρά ήταν και μία σαφής καταδίκη για τις ωμότητες που διαπράττουν ένοπλες εξετρεμιστικές οργανώσεις κατά τη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων.

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, κα Ιωσηφίνα Αντωνίου, τονίζει ότι η σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων αποτελεί στις μέρες μας ακόμη μία πανδημία που εξελίσσεται όμως αθόρυβα. H 19η Ιουνίου μας θυμίζει ότι πρέπει να δρούμε άμεσα για την πρόληψη της βίας αλλά και την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών σε περιοχές πολεμικών συρράξεων.

Παράλληλα, αυτή τη μέρα τιμάται η κάθε γυναίκα ξεχωριστά αλλά και οι χιλιάδες γυναίκες μαζί, που βίωσαν την έμφυλη βία, τη σεξουαλική κακοποίηση και το βιασμό κατά τη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων και επέζησαν.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και ιδιαίτερα του Ψηφίσματος 1325 σχετικά με τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια εκπόνησε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) για την πλήρη εφαρμογή του εν λόγω Ψηφίσματος. Το ΕΣΔ εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 22 Δεκεμβρίου 2020. Το γενικό συντονισμό της υλοποίησης του ΕΣΔ έχει το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων. Αυτό το ΕΣΔ προσδοκούμε ότι θα αποτελέσει την πυξίδα μας προς την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συμμετοχή περισσοτέρων γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες στη χώρα μας.

Πηγή : Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,