Ανακοινώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε τη μη περαιτέρω προώθηση του νομοσχεδίου με τίτλο: «Ο περί Τεχνολογίας Κατανεμημένου Καθολικού Νόμος» έπειτα από περίπου δύο χρόνια διαβουλεύσεων και σχετικών διαδικασιών νομοτεχνικού ελέγχου. Το Υπουργείο εξέθεσε ως λόγους απόσυρσης του αναφερόμενου νομοσχεδίου:
1) την αναμενόμενη έγκριση του Κανονισμού Markets in Cryptoassets (MiCA) από το Ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος ρυθμίζει την παροχή υπηρεσιών και έκδοση κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων,
2) το περιορισμένο πεδίο εφαρμογής του νομοσχεδίου που είχε ετοιμαστεί, και
3) την κρίση από τη Νομική Υπηρεσία σημαντικού μέρους των διατάξεων ως πλεονασματικού, και την έγερση ζητημάτων αντισυνταγματικότητας από την Υπηρεσία.
Ο ΠΔΣ εκφράζει την έντονη διαφωνία του τόσο με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για μη προώθηση του νομοσχεδίου όσο και με το σκεπτικό που προβάλλει για την απόφασή του αυτή. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη του στην απόφασή του τους σημαντικούς σκοπούς που το νομοσχέδιο επιχειρούσε και μπορούσε να εξυπηρετήσει, όπως την προώθηση και ανάπτυξη των Τεχνολογιών Κατανεμημένου Καθολικού (ΤΚΚ), με τη, συνακολούθα, ενδεχόμενη ανάδειξη της Κύπρου ως κόμβου (hub) blockchain και άλλων ΤΚΚ, τη διευκόλυνση εφαρμογής ΤΚΚ, και την επίτευξη βεβαιότητας, προβλεψιμότητας και ασφάλειας δικαίου αναφορικά με τις ΤΚΚ, τα έξυπνα συμβόλαια, ζητήματα κυριότητας κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων και άλλων ρυθμιζόμενων θεμάτων.
Ως προς τους συγκεκριμένους λόγους που παρατίθενται από το Υπουργείο Οικονομικών, ο ΠΔΣ παρατηρεί ότι:
1) το νομοσχέδιο καλύπτει διαφορετικό πεδίο εφαρμογής από τον Κανονισμό Markets in Cryptoassets (MiCA). Πράγματι, με το νομοσχέδιο θα μπορούσε να επιτευχθεί συνολική και περιεκτική ρύθμιση ποικίλων ζητημάτων που αφορούν στις ΤΚΚ και τα κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία. Ο κανονισμός MiCA δεν ρυθμίζει συνολικά τις ΤΚΚ.
2) το πεδίο εφαρμογής του νομοσχεδίου που είχε αρχικώς τεθεί προς δημόσια διαβούλευση ήταν κάπως πιο περιορισμένο, ωστόσο οι φορείς που έλαβαν μέρος στη διαβούλευση, συμπεριλαμβανομένου του ΠΔΣ, δούλεψαν σκληρά ώστε να ενισχύσουν και να διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής στον βαθμό που εξυπηρετείτο το νομοσχέδιο.
3) προς εξέταση, αξιολόγηση και απάντηση στα συμπεράσματα της Νομικής Υπηρεσίας, απαιτείται διαφάνεια ως προς το πλήρες και ολοκληρωμένο σκεπτικό της Υπηρεσίας.
Ως εκ των ανωτέρω, ο ΠΔΣ καλεί το Υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει την απόφασή του, ή να προωθήσει εκ νέου νομοσχέδιο που θα επιχειρεί να ρυθμίσει τις ΤΚΚ. Παράλληλα, ζητά διαφάνεια και μεγαλύτερη επεξήγηση ως προς τους συγκεκριμένους λόγους απόσυρσης του νομοσχεδίου.
Ο ΠΔΣ μέσω της ενεργούς συμμετοχής του στη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο και της γενικότερης θετικής του στάσης για προώθηση της καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης, καταλήγει και δηλώνει ότι υπάρχει περιθώριο και προοπτική για βελτίωση του αρχικού νομοσχεδίου, τόσο νομοτεχνικά όσο και ουσιαστικά, και υπογραμμίζει την ετοιμότητά του να συνταχθεί σε οποιαδήποτε καινούργια προσπάθεια προώθησης κάποιου ανάλογου νομοσχεδίου από την κυβέρνηση.
Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος