Με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα δικαιώματα των γυναικών, η πρωτοβουλία «Είναι η Ώρα», πραγματοποιεί Παγκύπρια εκστρατεία και καλεί τις γυναίκες, εργαζόμενες και μη, να απέχουν από κάθε εργασία την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020 μεταξύ των ωρών 11:00πμ – 12:00μ.
Δείτε την ανακοίνωση:
ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ
Εμείς που στελεχώνουμε τη δημόσια υπηρεσία, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις υπηρεσίες φροντίδας, τις υπεραγορές, τη βιομηχανία, το εμπόριο, τα μέσα ενημέρωσης, τα ιδιωτικά γραφεία, τους εθελοντικούς οργανισμούς και παράλληλα προσφέρουμε την απλήρωτη εργασία μας στο σπίτι με τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, ας σταματήσουμε για μία ώρα κι ας δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα από όλες τις γυναίκες προς την κυπριακή κοινωνία και την Πολιτεία.
Ας δείξουμε την παρουσία μας δια της απουσίας μας
* Για τερματισμό της βίας. Οι δολοφονίες, οι ξυλοδαρμοί και οι βιασμοί γυναικών και κοριτσιών δεν είναι μια νομοτέλεια που δεν μπορεί να αλλάξει. Η καταπολέμηση τους ξεκινάει από την αλλαγή της στάσης των θεσμών, της κουλτούρας των μέσων ενημέρωσης και της νοοτροπίας της κοινωνίας μας και κάθε πολίτη ξεχωριστά.
* Για ισότητα στους μισθούς και τις συντάξεις. Σήμερα οι γυναίκες στην Κύπρο αμείβονται κατά 16% λιγότερο από τους άντρες για την ίδια εργασία. Το χάσμα στις συντάξεις αγγίζει έως και το 50%. Οι γυναίκες έχουν αυξημένες πιθανότητες να βρεθούν στο φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
* Για ίσες ευκαιρίες στην εργασία. Ενώ οι γυναίκες υπερέχουν σε επιδόσεις στην εκπαίδευση και προσλαμβάνονται με περισσότερα προσόντα, παραμένουν στάσιμες και υποδεέστερες επαγγελματικά, αποτελώντας μειοψηφία στις ανώτερες, διευθυντικές θέσεις, στα διοικητικά συμβούλια εταιριών και στις προαγωγές.
* Για δομές φύλαξης παιδιών. Οι εργαζόμενοι γονείς δεν έχουν επαρκείς υπηρεσίες φροντίδας για τα παιδιά τους -απογευματινό σχολείο, αξιόπιστες συγκοινωνίες για τα απογευματινά μαθήματα, υπηρεσίες φροντίδας βρεφών, δωρεάν στήριξη σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, δομές για παιδιά με ειδικές ανάγκες- με αποτέλεσμα να επωμίζονται οι ίδιοι όλο το βάρος. Οι στατιστικές δείχνουν ότι δυσανάλογα μεγαλύτερο βάρος επωμίζονται οι μητέρες.
* Για ίσες ευκαιρίες στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Στα υπουργικά συμβούλια, στη βουλή, στα όργανα των πολιτικών κομμάτων, σε θέσεις διορισμού στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στα ανώτερα πολιτικά και οικονομικά αξιώματα, οι γυναίκες αποτελούν μια ελάχιστη και σχεδόν αμελητέα μειοψηφία. Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. για να θεωρείται ότι μία ομάδα του πληθυσμού εκπροσωπείται και εισακούεται θα πρέπει να έχει ένα 40% παρουσίας. Οι γυναίκες σήμερα στην Κύπρο εκπροσωπούνται σε ποσοστά που κυμαίνονται από το 3 έως 21% αναλόγως πόστου.
* Για εκπαίδευση στις υγιείς σχέσεις. Η πρόσβαση σε προγράμματα διαπαιδαγώγησης που αφορούν τις υγιείς και ασφαλείς συντροφικές σχέσεις, απαλλαγμένες από βία, εκμετάλλευση, εξαναγκασμό και κακοποίηση, είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα των παιδιών. Αγόρια και κορίτσια θα πρέπει να μάθουν τον σεβασμό, την ισότητα και την ενσυναίσθηση ώστε να μπορούν να αναπτύξουν ευτυχισμένες συντροφικές σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού στη ζωή τους.
* Για απαλλαγή από στερεότυπα. Οι λανθασμένες αντιλήψεις για τα δύο φύλα που αναπαράγονται από τα μέσα ενημέρωση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και από στόμα σε στόμα, βλάπτουν σοβαρά τόσο τις γυναίκες όσο και τους άντρες. Η υποτίμηση και ο εξευτελισμός ανθρώπων επειδή “δεν είναι αρκετά άντρες” ή “δεν είναι σωστές γυναίκες” με κριτήριο τα στερεότυπα που υπάρχουν για τα δύο φύλα, οδηγούν σε μια κουλτούρα που αποδέχεται τη βία ως “δίκαιη τιμωρία”.
* Για ένα σύστημα υγείας που μας καλύπτει. Οι γυναικολογικές μορφές καρκίνου μπορούν να προληφθούν στα αρχικά στάδια γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουν όλες οι γυναίκες δωρεάν πρόσβαση σε μαστογραφίες και ΠΑΠ τεστ ανά έτος. Ένα σύστημα υγείας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των γυναικών και θα προσφέρει πρόσβαση σε δωρεάν αντισύλληψη, γυναικολογικές και μαιευτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και ολοκληρωμένη ενημέρωση για τις επιλογές κάθε γυναίκας.
* Για νομοθεσίες, δομές και εφαρμογές. Το νομοσχέδιο που ρυθμίζει αποτελεσματικά και με αποτρεπτικές ποινές, όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών, δεν έχει προωθηθεί ακόμη στη βουλή. Το «Σπίτι της Γυναίκας» όπου κάθε θύμα βίας θα μπορεί να καταθέσει τη μαρτυρία του και να λάβει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες, ιατρικές, ψυχολογικές και νομικές, σε συνθήκες ασφάλειας κάτω από την ίδια στέγη, εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση αλλά δεν έχει προωθηθεί. Η Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης που είναι το ισχυρότερο νομικό εργαλείο για καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, έχει κυρωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά η νομοθετική μεταρρύθμιση που απαιτεί, δεν έχει προχωρήσει. Ο εφησυχασμός για τα θέματα της βίας κατά των γυναικών δεν δικαιολογείται από την καθημερινή πραγματικότητα γύρω μας.
H Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) στηρίζει την πρωτοβουλία «Είναι η Ώρα» και καλεί τις επιχειρήσεις, στην περίπτωση που είναι πρακτικά εφικτό, χωρίς να ανατρέπεται ή να παρακωλύεται ουσιωδώς η εύρυθμη λειτουργία της εργασίας και κατόπιν σχετικής συνεννόησης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, να παραχωρηθούν σχετικές διευκολύνσεις στις εργαζόμενες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση.