Ανακοίνωση Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναφορικά με τη λειτουργία του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ανακοινώνει ότι έχουν καταγραφεί 48 θετικές αναζητήσεις, που αφορούν ευάλωτα παιδιά αλλά και πρόσωπα που αναζητούνται για να παρουσιαστούν ενώπιον δικαστικών αρχών, καθώς και πρόσωπα τα οποία ενδεχομένως να εμπλέκονται με τρομοκρατία, σε μία μόλις εβδομάδα από την έναρξη της επιχειρησιακής λειτουργίας του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν στην Κύπρο.

Τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί από το Εθνικό Γραφείο SIRENE της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, σε συνεργασία με το Εθνικό Γραφείο SIS του Τμήματος Πληροφορικής του Αρχηγείου Αστυνομίας, αναφέρουν πως από τις 25 Ιουλίου, ημέρα έναρξης της λειτουργίας του συστήματος, μέχρι και τις 31 Ιουλίου, έχουν επιπρόσθετα ληφθεί 507 μηνύματα τα οποία έτυχαν χειρισμού από το Εθνικό Γραφείο SIRENE, ενώ έχουν αποσταλεί συνολικά 83 μηνύματα για διάφορες υποθέσεις που αφορούν τόσο θετικές αναζητήσεις όσο και εθνικές καταχωρίσεις.

Με τη λειτουργία του συστήματος στις 25 Ιουλίου υπάρχει πλέον η δυνατότητα ταυτόχρονου ελέγχου μέσω των συστημάτων της Αστυνομίας τόσο στα σημεία εισόδου/ εξόδου στη Δημοκρατία όσο και κατά τους αστυνομικούς ελέγχους εντός της επικράτειας με το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν. Επιπλέον, οι Αρχές της Δημοκρατίας έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν στο σύστημα τις δικές τους καταχωρίσεις.

Τις προσπάθειες του Εθνικού Γραφείου SIRENE για την ομαλή έναρξη της επιχειρησιακής λειτουργίας της Κύπρου SIS συνδράμουν μέλη του Τμήματος SIRENE Ελλάδας, όπου με την εμπειρία τους καθοδηγούν τόσο τους τελικούς χρήστες όσο και τα μέλη του SIRENE στα θέματα που προκύπτουν.

Στόχος της Αστυνομίας είναι η συνέχιση της εκπαίδευσης αλλά και της υποστήριξης όλων των χρηστών του συστήματος για την αξιοποίησή των δυνατοτήτων του στον μέγιστο βαθμό.

πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: