Στην ανάγκη της ανταπόκρισης αναχρονιστικών νομοθεσιών στο σύγχρονο περιβάλλον, επικεντρώνεται εκ νέου ο Πρόεδρος του ΠΔΣ δρ Χρίστος Κληρίδης σε επιστολή τους ως απάντηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, αναφορικά με την προηγηθείσα εισήγηση του ΠΔΣ για τη δημιουργία Κυπριακής Επιτροπής Αναθεώρησης και Εκσυγχρονισμού του Κυπριακού Δικαίου.
Στην απαντητική επιστολή του ΠτΔ όπου σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση έχει καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο που αφορά τη θεσμοθέτηση του θεσμού του/της Επιτρόπου Νομοθεσίας, ο δρ Κληρίδης αντιτείνει ότι επείγει η δημιουργία μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Αναθεώρησης και Εκσυγχρονισμού του Κυπριακού Δικαίου πέραν της ενίσχυσης του Γραφείου του Επιτρόπου Νομοθεσίας, προκειμένου να δρομολογηθεί το σύνολο των ενεργειών και εργασιών που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό παρωχημένων νομοθεσιών.
Όπως σημειώνει, τέτοιες πρόνοιες δεν περιλαμβάνονται στο προτεινόμενο νομοσχέδιο θεσμοθέτησης του θεσμού, εκφράζοντας συνάμα σαφείς προβληματισμούς για ανεπαρκή στελέχωση του Γραφείου, με αποτέλεσμα 60 χρόνια μετά την ίδρυση της ΚΔ να συνεχίζεται η εφαρμογή του αποικιακού δικαίου.
Επιπρόσθετα, επανατονίζει ότι αντίστοιχος θεσμός (Law Commission) λειτουργεί στην Αγγλία και αποδεδειγμένα είναι αποτελεσματικότερος και πιο ευέλικτος αναφορικά με τις κατά καιρούς προκλήσεις της έννομης τάξης.
Η ανάγκη, συνεπώς, ευθυγράμμισης βασικών νομοθεσιών με τα σύγχρονα δεδομένα δεν επιτρέπει εφησυχασμό αλλά επιβάλλει ταχύτερα βήματα και τολμηρές τομές στη βάση μελετημένου στρατηγικού πλάνου.
Σε σχέση με το στόχο αυτό, ο δρ Κληρίδης έχει ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σφαιρική και εκτενή συζήτηση της φιλοσοφίας και των πτυχών της προτεινόμενης σύστασης της Κυπριακής Επιτροπής Αναθεώρησης και Εκσυγχρονισμού του Κυπριακού Δικαίου.
Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος